Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Δημόσια διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΤΕ


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η οργανωμένη από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ διαβούλευση στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής με στόχο:
Την ακύρωση της διάσπασης της ΑΤΕ σε «κακή» και «καλή» τράπεζα, με τη χαριστική παραχώρηση της τελευταίας στην Τρ.Πειραιώς και την διατήρησή της ως ενιαίας δημόσιας Τράπεζας - εργαλείου στήριξης του αγροτικού κόσμου και αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής!

Στη διαβούλευση πήραν μέρος εκπρόσωποι φορέων των αγροτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στην ΑΤΕ και στις τράπεζες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι ΟΤΑ και άλλων φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπεύθυνος του τομέα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων που προέδρευσε στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:
«Επιτρέψτε μου να σταθώ σε τέσσερα  σημεία , που ασφαλώς απασχολούν και τους περισσότερους από εσάς και που τα είχα θέσει στον αρμόδιο υπουργό αλλά δεν ήρθε  χθες στη Βουλή να μου απαντήσει.
α)  τι σημαίνει για τον ευαίσθητο    αγροτικό τομέα η απώλεια της αγροτικής πίστης γιατί περί αυτού πρόκειται ουσιαστικά,
β) τι θα γίνει με την υποθηκευμένη στην ΑΤΕ έγγυα περιουσία που ξεπερνά το 40% της ελληνικής γης,
γ) ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις  μεταποιητικές επιχειρήσεις του χώρου , που είναι οι μοναδικές πλέον στην επαρχία που κρατούν ζωντανή μια στοιχειώδη οικονομική δραστηριότητα και
δ) τι σημαίνει για τη νέα καλή ΑΤΕ η διαχείριση των αγροτικών καταθέσεων και των κοινοτικών ενισχύσεων.
Φαίνεται όμως  τελικά ότι αυτό που απασχολεί τη σημερινή συγκυβέρνηση είναι η πιστή υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών, που φτάνει μέχρι και του σημείου να χαρίζουν μια δημόσια περιουσία που δημιουργήθηκε από τον ιδρώτα και το κόπο του θεματοφύλακα της υπαίθρου, του Έλληνα αγρότη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη διαδικασία»

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα είναι μοχλός ανάπτυξης, μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση ή θα είναι μια μαύρη τρύπα, όπου ο δημόσιος πλούτος θα πηγαίνει βορά στις ανάγκες των τραπεζιτών και το κόστος θα πηγαίνει στις πλάτες του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημαΠροσπαθούμε, λοιπόν, και με αυτή τη συνάντηση μαζί σας σήμερα, να αναζητήσουμε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα:
Πρώτο, πως γίνεται αποδεκτή η προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή με λεφτά τα οποία θα χρεωθούν στους έλληνες φορολογούμενους, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας η οποία κρατική τράπεζα υπέστη ζημία από το PSI, από το κούρεμα των ομολόγων, η οποία δεν αποκατεστάθη όπως αποκαταστάθηκαν οι υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες;
Δεύτερο, με βάση ποια κριτήρια κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μή βιώσιμη η Αγροτική;
Τρίτο, που είναι αυτές οι εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα λεγόμενα επιχειρηματικά σχέδια, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες; Πότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία;

Θα σταθούμε εμπόδιο στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας με όση δύναμη έχουμε εντός και εκτός Βουλής και κυρίως θα σταθούμε εμπόδιο στην εκποίηση κερδοφόρων συνεταιριστικών επιχειρήσεων όπως η Δωδώνη, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα αυτοί οι αγώνες θα είναι νικηφόροι.                                                                                             Για μας η αγροτική οικονομία μπορεί να γίνει ένας πυλώνας ανάπτυξης. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας οφείλει να τα αξιοποιήσει σε μια προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης. Εκεί είναι η σκέψη μας, εκεί είναι το μέλημά μας, δεν είμαστε στη Βουλή μόνο για να ασκούμε αντιπολίτευση, ούτε θα παίξουμε το ρόλο του εισαγγελέα…Είμαστε, λοιπόν, βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα ασχοληθούν με τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων οι θεσμοί που πρέπει να ασχοληθούν, αυτοί της δικαιοσύνης. Δεν είναι δικιά μας δουλειά αυτή. Δικιά μας δουλειά, όμως, θα είναι - και θα είναι δύσκολη δουλειά - να μπορέσουμε μέσα από τα ερείπια να ανασυγκροτήσουμε την παραγωγική δυνατότητα της πατρίδας μας. Και γι’ αυτό σας χρειαζόμαστε σύμμαχους. Θέλουμε τον αγροτικό κόσμο σύμμαχο, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση,  τους συνδικαλιστικούς φορείς, και πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση που ξεκινάει σήμερα πρέπει να έχει βάθος να έχει πορεία, να έχει προοπτική…
Ο Κώστας Αμούτσιας (Πρόεδρος Εργαζομένων ΑΤΕ) μετά από συνάντηση με τον Α.Τσίπρα δήλωσε: Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, υπερασπίζοντας το παρόν και το μέλλον της τράπεζας στην οποία δουλεύουμε. Όπως όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει η ΑΤΕ ήταν ανέκαθεν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και κυρίως του αγροτικού. 
Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδας με την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας προχώρησε στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Είμαστε αντίθετοι όχι μόνο γιατί θίγονται τα δικά μας συμφέροντα, αλλά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλη την οικονομία και κυρίως στον τομέα της αγροτιάς μας.
Στο πλαίσιο του αγώνα μας, επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να συζητήσει μαζί μας όλες τις λεπτομέρειες του προβλήματος και να πάρει θέσεις που είναι κοντά σ’ αυτά που και εμείς πιστεύουμε. Θεωρούμε ότι το ζήτημα της ΑΤΕ και το ξεπούλημα της θα πρέπει από δω και πέρα να αντιμετωπιστεί όχι μόνο σε συνδικαλιστικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό και κοινωνικό  και με αυτήν την έννοια η συνάντηση και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ  πιστεύουμε θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου