Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τρισέ: H Ελλάδα έγινε μέλος του ευρώ με ακατάλληλο τρόπο

Οι καθυστερήσεις επιδεινώνουν την κρίση τόνισε σήμερα ο Ζαν Κλόντ Τρισέ , μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).
«Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έλαβε συστημικές διαστάσεις τον τελευταίο μήνα» υπογράμμισε ο Τρισέ και πρόσθεσε:
«Οι πιέσεις κρατικού χρέους μετακινήθηκαν από τις μικρότερες οικονομίες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ.
Τα σημάδια των πιέσεων είναι εμφανή σε κρατικά ομόλογα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το υψηλό επίπεδο αστάθειας στις χρηματιστηριακές αγορές υποδεικνύει ότι οι πιέσεις έχουν μεταδοθεί στις κεφαλαιαγορές ανά τον κόσμο» .
Ο Τρισέ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έγινε μέλος του ευρώ με ακατάλληλο τρόπο και ότι είναι παράδειγμα μιας «άτακτης» χώρας.
Παράλληλα κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να "ξεκάθαρες αποφάσεις" απέναντι στην κρισιμότητα της κατάστασης στην ευρωζώνη.
Στο βαθμό που η αναβολή της συνόδου Κορυφής για τις 23 Οκτωβρίου θα "επιτρέψει τη λήψη ξεκάθαρων αποφάσεων", στο ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της κρίσης χρέους, "αυτό είναι σημαντικό", καθώς είμαστε "στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης", εκτίμησε ο κ.Τρισέ,
Το ESRB, το οποίο φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, δημιουργήθηκε για να προειδοποιεί για τους εκκολαπτόμενους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο ως μέρος μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και έχει σχεδιαστεί με στόχο να προλαμβάνει ενδεχόμενες κρίσεις, όπως αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου