Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Κρίση των ιδεών στην Ευρώπη

Βρίθουν τα γερμανικά ΜΜΕ από επιθέσεις κατά των Ελλήνων και της Ελλάδας. Από την αρχή της κρίσης και σοβαρές ακόμα εφημερίδες γράφουν ότι οι Ελληνες ξοδεύουν πάνω από τις δυνατότητές τους, κάνουν «πολλές διακοπές», είναι τεμπέληδες και σπάταλοι. 
Ακόμα χειρότερα, επίσημες φωνές μιλούν υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας, όπως ο αντικαγκελάριος σε πρόσφατο (12/9) άρθρο του. Πρόκειται για μερίδα του κυβερνητικού σχηματισμού της Γερμανίας που είναι κατά της σωτηρίας του ευρώ γενικότερα, γι' αυτό άλλωστε το άρθρο αυτό το κατέκρινε δημόσια η καγκελάριος.

Είναι δείγμα μεγάλης πολιτικής κρίσης στη Γερμανία και νάρκη στα θεμέλια της ΕΕ να καταφεύγει μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη σε ρατσιστικά στερεότυπα για λαούς τεμπέληδες και εργατικούς, ιδεολογήματα ανόητα, βλαβερά για όλους και αντίθετα με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα. Αν οι «εργατικοί» λαοί ήταν εκείνοι που δεν χρεοκοπούν, θα ήταν πολύ διαφορετικό το οικονομικό παρελθόν πολλών χωρών με πρώτη τη Γερμανία, που στη νεότερη Ιστορία υπέστη τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες.
Τον Μεσοπόλεμο η Γερμανία επιβιώνει χάρη σε τεράστια δάνεια, ενώ για να πληρώσει τις αποζημιώσεις του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου παίρνει εξίσου μεγάλα δάνεια από τις ΗΠΑ έως την κρίση του 1931. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας είναι προϊόν παρέμβασης των ΗΠΑ. Με βασικό κριτήριο εξωτερικής πολιτικής τον «ψυχρό πόλεμο» κατά του σοσιαλιστικού μπλοκ, στηρίζουν με κάθε μέσο τη Δυτική Γερμανία και επιβάλλουν στις πρώην υπό κατοχή χώρες να μην αξιώσουν αποζημιώσεις μέχρι την επανένωση των δύο Γερμανιών (συμφωνία που ξεχάστηκε όταν έγινε η ένωση).
Ολοι ξέρουν στη Γερμανία και στην ΕΕ ότι η οικονομική κρίση δεν είναι «ελληνική». Στην έντονη πολιτική σύγκρουση στη Γερμανία για τη θέση της στην ΕΕ και στο ευρώ πλανώνται οικτρά όσοι παραπλανούν τον γερμανικό λαό λέγοντάς του ότι την ηγετική της χώρας του θέση στην Ευρώπη τη «δικαιούται» λόγω εργατικότητας έναντι των τεμπέληδων. Δεν μπορεί η Γερμανία να διεκδικεί αυτή τη θέση με ιδεολογήματα περί γερμανικής ανωτερότητας. Μπορεί μόνο με συνεργατική ευρωπαϊκή πολιτική.
Πηγή: Άννα Φραγκουδάκη 
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου