Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

"Η ΝΔ δεν θέλει πραγματικά να προκαλέσει εκλογές"

Όχι σε πρόωρες εκλογές, ναι σε εθνική συνεννόηση για να βγει η Ελλάδα από το σημερινό αδιέξοδο, τονίζει σε συνέντευξή του προς τη DW ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ/Έσσεν Χ. Γ. Άξτ
Ο καθηγητής Χάιντς Γιούργκεν Aξτ θεωρείται πολύ καλός γνώστης της ελληνικής πολιτικής και ειδικότερα της πορείας του κυβερνώντος κόμματος: «Εάν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, τότε η ΝΔ φέρεται να προηγείται με περίπου 10 %. Ωστόσο ένα ποσοστό της τάξης του 30 % δεν αρκεί για μια ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία
Ως εκ τούτου θα είχαμε μια κατάσταση που πιθανότατα κινείται προς την κατεύθυνση της αναρχίας. Εξάλλου δεν βλέπω τη δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας για τη ΝΔ, αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν, αμφιβάλω εάν η ΝΔ θέλει πραγματικά να προκαλέσει πρόωρες εκλογές».
Ο καθηγητής συνέγραψε την επ΄ υφηγεσία διατριβή του με θέμα το ΠΑΣΟΚ.Περί κοινωνικής δικαιοσύνης
Πώς σχολιάζει ο ειδικός τις εικόνες πολιτών να επιτίθενται φραστικά και όχι μόνον εναντίον των πολιτικών στην Ελλάδα;
Ο καθηγητής συνέγραψε την επ΄ υφηγεσία διατριβή του με θέμα το ΠΑΣΟΚ.«Ένα σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσον η πολιτική λιτότητας αλλά και γενικότερα η πολιτική στην Ελλάδα συνάδουν με την κοινωνική δικαιοσύνη. Εκτίμησή μου είναι ότι το 2010, όταν ξεκίνησε η όλη συζήτηση, τα μέτρα ανταποκρίνονταν στην αρχή αυτή. Στο μεταξύ όμως έχουμε το πρόβλημα ότι ο μέσος Έλληνας αισθάνεται ότι καλείται να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη μέσω της μείωσης μισθών, της αύξησης του ΦΠΑ κτλ. Αυτό μπορεί να λειτουργεί καλά, καθώς υλοποιείται ένα πρόγραμμα εκτενών περικοπών. Από την άλλη όμως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τα υψηλά εισοδήματα και την άντληση των φορολογικών εσόδων. Όλα αυτά δεν πλήττουν άπαντες στον ίδιο βαθμό».
Επιτακτική η ανάγκη εθνικής συνεννόησης
Ο καθηγητής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέου κύματος κοινωνικών αναταραχών στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Γι΄ αυτό και θεωρεί επιτακτική την ανάγκη εθνικής συνεννόησης:
«Φυσικά και η διαμάχη μεταξύ των κομμάτων είναι αναπόσπαστο μέρος ενός δημοκρατικού συστήματος. Υπάρχουν όμως στιγμές όπου οι υπεύθυνοι πολιτικοί, και αυτοί είναι πρωτίστως τα δυο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα, οφείλουν να καταλήξουν σε μια ουδέτερη κομματικά πολιτική συναίνεση για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση που κάθε υπεύθυνος πολιτικός δεν θα έπρεπε να προτάσσει το κομματικό και προσωπικό του συμφέρον. Στην περίσταση αυτή απαιτείται συναίνεση μεταξύ των δυο κομμάτων».
«Το θέμα δεν είναι η τρόικα…»
Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση, όταν η ΝΔ ζητά αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ρωτάμε τον Χάιντς Γιούργκεν Aξτ;
" (...) Αυτό περιμένει κανείς από μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, να υποδείξει το δρόμο".«Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Εάν ήμουν ο Παπανδρέου θα έλεγα, αγαπητέ κ. Σαμαρά, είναι απίθανο να επαναδιαπραγματευθεί η Τρόικα μαζί σας υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά το θέμα δεν είναι η τρόικα. Το θέμα είναι ότι τα οικονομικά μεγέθη, το χρέος, είναι τόσο καταστροφικά στην Ελλάδα που όποιος και να αναλάβει την εξουσία πρέπει να βρει τρόπο ώστε, πρώτον, να καθησυχάσει τις αγορές και να πείσει ότι η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους και δεύτερον, να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί οικονομικά. Αυτό περιμένει κανείς από μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, να υποδείξει το δρόμο. Μέχρι στιγμής δεν το έχω δει από την αντιπολίτευση. Και είναι κάτι που θα πρέπει να αναδείξει από την πλευρά της η κυβέρνηση»
DEUTSCHE WELEE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου