Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αλληλένδετα κούρεμα-αποκρατικοποιήσεις


Την απόφαση της ΕΕ για το εύρος της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) περιμένουν οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις τραπεζικών στελεχών που είναι σύμβουλοι σε ορισμένα σχέδια του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να προχωρήσει έως ότου υπάρξει απόφαση για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων,
επειδή κάθε μεταβολή (σ.σ.: σε σχέση με την απόφαση της 21ης Ιουλίου) θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποτιμήσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος. "Όσο το συντομότερο έχουμε μία απόφαση για το θέμα του PSI, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις", δήλωσε ένα τραπεζικό στέλεχος.

Το δημοσίευμα αναφέρει εκτιμήσεις των τραπεζιτών ότι ο στόχος της Κυβέρνησης για την είσπραξη εσόδων 4 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του έτους μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος. "Σχέδια αξίας 2 δισ. ευρώ πραγματοποιούνται τώρα και άλλα σχέδια, επίσης 2 δισ. ευρώ σε αξία, είναι δυνατά θεωρητικά, αλλά θα χρειασθεί επιπλέον χρόνος (πέραν από τις 31 Δεκεμβρίου) για να εισρεύσουν τα χρήματα στο κράτος", είπε άλλο τραπεζικό στέλεχος που εργάζεται σε ένα από τα πιο "προχωρημένα" σχέδια.

Τα σχέδια αυτά αφορούν στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, όπου το Δημόσιο έχει ένα ποσοστό 34%, μία δέσμη ακινήτων του Δημοσίου αξίας 300 εκατ. ευρώ και πακέτο μετοχών του Δημοσίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη. Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στην πώληση του πακέτου 10% των μετοχών του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom έναντι 400 εκατ. ευρώ και στην επέκταση για 10 χρόνια των αδειών τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρίας τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, έναντι του ποσού των 925 εκατ. ευρώ.

Ένα στέλεχος εταιρίας συμμετοχών (private equity) δήλωσε ότι υπάρχει "μαζική" απόκλιση μεταξύ των τιμών που θέλει να επιτύχει η Κυβέρνηση και αυτών που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η περίπτωση του ΟΠΑΠ μπορεί να είναι το πρώτο σημαντικό τεστ, αν τα θέματα των αποτιμήσεων περιορίσουν το ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις.


Πηγή: REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου