Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΓΩΜΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ «ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ»

Οι διορθώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, με τροπολογίες στη Βουλή, στο επίμαχο νομοσχέδιο κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων, της εφεδρείας και των νέων περικοπών στις συντάξεις, προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι δεν θα ξαναπάρουν αύξηση μέχρι και το 2015, μέχρι το ίδιο έτος παρατείνεται και η εφεδρεία, ενώ οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο, εντελώς ξαφνικά, θα διαρκέσει μέχρι το 2015, αν και η χώρα, υποτίθεται, ότι θα βγει στις αγορές να δανειστεί το 2014. Αρα θα έχει διορθώσει το δημόσια οικονομικά της....

Παράλληλα, 
 παράταση της εφεδρείας, η επέκταση του πλαφόν και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η εφαρμογή του και στις κρατικές τράπεζες (Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), αλλά και η διατήρηση του επιδόματος γάμου για όσους συνταξιοδοτηθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011 (ακολούθως θα χορηγείται ενσωματωμένο με το α' παιδί και σε συνάρτηση πάντα με την απόκτηση τέκνου για τους εν ενεργεία και την ανηλικότητα αυτού για τους συνταξιούχους) προκάλεσε νέα μαζική φυγή εργαζομένων με πρόωρη συνταξιοδότηση. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στην Αγροτική Τράπεζα (οι υπάλληλοι της οποίας δέχτηκαν και πέρυσι μείωση των αποδοχών κατά 10%) κατέθεσαν χθες ή ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης περισσότερα από 300 τραπεζικά στελέχη.

Συγκεκριμένα:
1 Η αρχική πρόβλεψη στο πολυνομοσχέδιο ανέφερε ότι το «πάγωμα» της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων θα είναι διετές. Ωστόσο, με τη χθεσινή τροπολογία το «πάγωμα» του δικαιώματος διαπραγμάτευσης... της εργατικής δύναμης των μισθωτών έγινε τριετές. Οπως ακριβώς (αρχικά) ήθελε η τρόικα. Η οποία (κατά... περίεργη σύμπτωση) είχε ασμένως υιοθετήσει το ανώνυμο e-mail των εγχώριων επιχειρηματικών παραγόντων, οι οποίοι, προφανώς, ενοχλούνται να υπάρχει ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας και ήθελαν να το αφαιρέσουν με κάθε τρόπο.

Αντικίνητρο
Μη επέκταση των συμβάσεων στα μη εκπροσωπούμενα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέλη σημαίνει ότι ο μισθωτός που απασχολείται σε μια επιχείρηση που αρνείται να γίνει μέλος της οικείας εργοδοτικής οργάνωσης, δεν θα απολαμβάνει τον κλαδικό (λελογισμένο) μισθό. Κατά συνέπεια, η υπάρξη εργοδοτικών ενώσεων λειτουργεί, αυτομάτως, σαν αντικίνητρο (κοινωνικό ντάπινγκ), καθώς συνεπάγεται υψηλότερο μισθολογικό κόστος. Αρα οι εργοδοτικές ενώσεις οδηγούνται σε διάλυση και, κατ' αυτόν τον τρόπο, ούτε η ΓΣΕΕ θα έχει απέναντί της θεσμικό συνομιλητή προκειμένου να διαπραγματευτεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (751 ευρώ σήμερα).
2 Η εφεδρεία παρατείνεται άλλα δύο έτη (στο άρθρο 1 παρ.2 του επίμαχου νομοσχεδίου τροποποιείται η υποπαράγραφος «στ» και αντί του 2013 τίθεται το 2015). Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνον οι 53χρονοι που έχουν 33 έτη υπηρεσίας οδηγούνται στην εφεδρεία (και ακολούθως στη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για τους προ του 1983 ασφαλισμένους), αλλά και όσοι συμπληρώνουν τα εν λόγω έτη μέχρι το 2013 (και άρα θα συνταξιοδοτηθούν το 2015). Κοντολογίς, με την επαναδιατύπωση του εν λόγω άρθρου, στην εφεδρεία θα βγουν όσοι είναι 51 ετών και έχουν 31 έτη ασφάλισης (διορισμένοι το 1980).
3 Αλλάζει ο περσινός ασφαλιστικός νόμος 3865/10, ο οποίος προέβλεπε «πάγωμα» αποδοχών μέχρι τις αρχές του 2014. Τώρα, με άλλη τροπολογία επί του πολυνομοσχεδίου, το «πάγωμα» επεκτείνεται μέχρι τις αρχές του 2016. Και βλέπουμε...
4Οι περικοπές στις συντάξεις του ΕΤΑΤ (ταμείο-γέφυρα μεταξύ εργασίας στην Εμπορική και την Alpha Bank και συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ) περιορίζονται στο 50% της καταβαλλόμενης σύνταξης. Ετσι, θα πρέπει κάποιος να έχει αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ και να είναι κάτω των 55 ετών (κυρίως γυναίκες με ανήλικο), ώστε να υποβληθεί στις περικοπές που θα υποστούν οι άλλοι ασφαλισμένοι. Η εξαίρεση, ουσιαστικά, του ΕΤΑΤ αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο προς τους τραπεζίτες, προκειμένου να «σπρώξουν» εργαζομένους σε πρόωρη συνταξιοδότηση, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος...
5 Δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ανάκλησης πλασματικών χρόνων (στρατός κ.ά.) και αυτό προκειμένου να βγουν περισσότεροι στην εφεδρεία (συμπλήρωση 33 ετών ασφάλισης). Ωστόσο έτσι πολλοί εργαζόμενοι συμπληρώνουν 25ετία το 2010 και δεν μπορούν να βγουν σε πρόωρη με 25ετία (56ο έτος φέτος), με ανήλικο κ.ά. 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου