Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Όλο το Παρασκήνιο στις εκλογές της ΠΕΔ Στερεάς

Όλοι "Χόρευαν στη  "παράγκα"  του Θωμά.
Το παρασκήνιο κυριάρχησε στις χθεσινές εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ). Ακόμη και την τελευταία στιγμή οι «μεγάλοι» συνδυασμοί προσπαθούσαν να πειθαρχήσουν στην όρεξη των μικρών, οι αξιώσεις των οποίων ήταν καθοριστικές ακόμη και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και τη σύνθεση του Δ.Σ.
Οι πρώτες εκλογές για την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων σημαδεύτηκαν από κινήσεις τακτικής, έντονο παρασκήνιο, ανταλλαγές θέσεων και πολύ δε περισσότερο σημαδεύτηκαν  από έναν ανύπαρκτο πολιτικό  λόγο και από μια προσπάθεια αναζήτησης πολιτικής δικαιολογίας απ’ όλες τις πλευρές.

Σημαδεύτηκαν από συζητήσεις για διαπαραταξιακή σύγκλιση χωρίς όμως να προσδιορίζεται το πολιτικό πλαίσιο αλλά και αδυναμία συνθέσεων, αφού ουσιαστικά κυριάρχησαν επιλογές προσώπων.
Ο δήμαρχος των Καμένων Βούρλων κ. Βαγγέλης Τετριμίδας εξελέγη πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης έχοντας πλάι του δύο από τους μικρούς.
Αντιπρόεδρο τον κ. Θωμά, που από την αρχή είχαμε υπογραμμίσει πώς θα ήταν μπαλαντέρ σε όλη αυτή την διαδικασία, αλλά και τον δήμαρχο Αλιάρτου κ. Ντασιώτη που πήρε τη θέση του γραμματέα.
Στην εκτελεστική επιτροπή εξελέγησαν ο κ. Γιάννης Ρούλιας από το Δήμο της Λαμίας και ο κ. Δημήτρης Τζιβάρας από τη  μειοψηφία του Δήμου Δελφών.
Όλα αυτά όμως εξελίχθηκαν μετά την αποχώρηση του συνδυασμού της Ν.Δ. που κατήγγειλε τη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένα από τα στελέχη του συνδυασμού χρησιμοποίησαν ακόμη και σκληρές εκφράσεις για συναδέλφους τους, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι βαραίνει ιδιαίτερα το κλίμα μέσα στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία που εξελίχτηκε χθες το μεσημέρι είχε σαν βάση τις διαπραγματεύσεις που είχαν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο όχι βεβαίως απαραίτητα πολιτικών αρχών αλλά κυρίως άθροισμα ψήφων, καθιστώντας ένα όργανο  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θύμα τακτικισμών.
Συγχρόνως από την απέναντι πλευρά υπήρχαν αμφισβητήσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίστηκαν αλλά και σύγχρονους κάτω από αυτό το πλαίσιο απέκλεισε τη δυνατότητα διεύρυνσης του διαλόγου όλο το προηγούμενο διάστημα.
Το χρονικό
Έγκυρες πηγές υποστηρίζουν πως παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκε προσπάθεια τις προηγούμενες ημέρες να υπάρξει ένας διάλογος, είτε αυτός δεν ολοκληρώθηκε είτε δεν εγκαινιάστηκε από κάποιες πλευρές. Ήταν δεδομένο ότι   ο συνδυασμός του κ. Νίκου Παπαγγελή είχε διαμορφώσει μια ευθεία σχέση με τον κ. Ντασιώτη και κ. Χαλβαντζή. Αυτό ήταν γνωστό μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Από ’κει και μετά είχε διαμορφωθεί ένα  τοπίο όπου ο μεν ένας συνδυασμός των Ζεμπίλη-Κοτρωνιάς με τις 10 έδρες και το σχήμα Παπαγγελή-Ντασιώτη με  επίσης 10 έδρες ισοδυναμούσε  στην κορυφή. Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο σχήματα κοιτούσαν προς την κατεύθυνση του κ. Θωμά. 
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι όλες οι πλευρές προσπάθησαν να συνομιλήσουν μαζί του, αλλά ωστόσο οι αξιώσεις του έφταναν μέχρι την προεδρία, κάτι  που σε καμία περίπτωση δεν άφηνε περισσότερα περιθώρια.
Ο συνδυασμός του κ. Παπαγγελή προχώρησε ένα βήμα επιπλέον. Ο ίδιος ο κ. Παπαγγελής για να συντηρήσει αυτό το διάλογο βγήκε από το παιχνίδι, αν και αρχηγός του συνδυασμού, όπως άλλωστε είχε  δηλωθεί. Δηλαδή πολύ νωρίς έφυγε από τη διεκδίκηση της προεδρίας κάτω από τις αξιώσεις που κυριαρχούσαν στη διαμόρφωση της πλειοψηφίας.
Εσωτερικά στο συνδυασμό επελέγη ο δήμαρχος Μεσσαπίων κ. Γιάννης Μπουροδήμος με τον οποίο είχαν συμφωνήσει  για να πάνε στην προεδρία της ΠΕΔ λίγο πριν έρθουν στη Λαμία. Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν μπουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων υπήρξε αξίωση από την πλευρά του κ. Θωμά να μην είναι ο συγκεκριμένος αλλά να βρεθεί μια άλλη λύση. Σε μίνι σύσκεψη που έγινε κυριολεκτικά στα σκαλοπάτια του κτιρίου της ΠΕΔ τέθηκε το θέμα και ενώ αρχικά υπήρχαν ενστάσεις από την πλευρά του κ. Μπουροδήμου εκείνη τη στιγμή επελέγη ως λύση που θα οδηγούσε στο αδιέξοδο ο κ. Τετριμίδας. Όλοι μιλούσαν για μια θέση. Τη θέση του προέδρου γιατί στη συμφωνία, η θέση του αντιπροέδρου θα ήταν για τον κ.Θωμά και η θέση του γραμματέα για τον κ. Ντασιώτη.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα και αυτό το  σχήμα δεν έχει επεξεργαστεί το  τι θα γίνει στη συνέχεια σε ό,τι  αφορά τα δύο μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Όλα προσεγγίζουν ότι στο πλαίσιο που είχαν διαμορφώσει έφταναν μέχρις εκεί και πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δώσουν αυτές τις δύο θέσεις ως πολιτικό άλλοθι στο συνδυασμό των Ζεμπίλη- Κοτρωνιά. Μάλιστα   μετά την αποχώρηση του συνδυασμού χρειάστηκε μινι σύσκεψη –παραταξιακή την είπαν αλλά διαπαραταξιακή ήταν ανάμεσά τους για να επεξεργαστούν το πλαίσιο της «συμφωνίας» από κει και μετά. Έτσι κατέληξαν σε δύο πρόσωπα μιας και το αρχικό πλαίσιο δεν προέβλεπε τίποτα επιπλέον.
Για να γίνει κατανοητό πλέον ότι για να υπάρξει κατάληξη στη συγκεκριμένη συμφωνία χρειάστηκε ο ίδιος ο αρχηγός του συνδυασμού κ. Παπαγγελής να αποποιηθεί τη θέση του προέδρου χρησιμοποιώντας την αιτιολογία ότι είναι στην ΚΕΔΕ και μάλιστα στην εκτελεστική επιτροπή και να πειστεί ο κ. Μπουροδήμος την τελευταία στιγμή να συμβάλει απέχοντας και ο ίδιος. Αρκετές μανούβρες δηλαδή εν ονόματιτης επίτευξης συμφωνίας.
Αδυναμία Ζεμπίλη
Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Γιώργος Κοτρωνιάς πολύ νωρίς είχε δηλώσει ότι δεν επρόκειτο ο ίδιος να είναι υποψήφιος από τη στιγμή που θα μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Έτσι όλο το τελευταίο διάστημα το σύνολο των διαπραγματεύσεων αλλά και των πρωτοβουλιών των κινήσεων είχε αναλάβει ο δήμαρχος Χαλκίδας   κ. Ζεμπίλης. Από αυτό προκύπτει ότι οι επαφές που είχε δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση του κ. Θωμά γιατί ανάμεσά τους υπάρχουν ζητήματα τα οποία έρχονται μέσα από μια σύγκρουση στην εκεί τοπική ένωση πριν από χρόνια. Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που ζητήθηκε και ο αποκλεισμός Μπουροδήμου πράγμα το οποίο αποδέχθηκαν την τελευταία στιγμή.
Έτσι οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ Θωμά- Ζεμπίλη σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποδοθεί παρά μόνο  στην περίπτωση που δέχονταν όλος ο συνδυασμός τον κ. Θωμά στη θέση του Προέδρου.
Μάλιστα ο δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου έπαιξε σκληρά σ’ αυτό το παιχνίδι θέλοντας να πάρει το αίμα του πίσω για εκείνα τα οποία είχαν γίνει λίγα χρόνια πριν στη Χαλκίδα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ενώ ο κ. Κοτρωνιάς απουσίαζε στις Βρυξέλλες είχε γίνει αισθητό ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο συνύπαρξης. 

Μάλιστα είναι ενδεικτικό το στοιχείο ότι αν και ο κ. Ζεμπίλης ήταν αυτός που είχε εξουσιοδοτηθεί προς την κατεύθυνση να κάνει τις διαπραγματεύσεις και να αναλάβει τις δεσμεύσεις δεν υπήρχε κάποιο σχόλιο στην ανακοίνωση του συνδυασμού του κ. Παπαγγελή από την πλευρά του συνδυασμού, γεγονός το οποίο ανάγκασε τον κ. Κοτρωνιά να εκδώσει ανακοίνωση σχολιάζοντας την ανακοίνωση του συνδυασμού του κ. Παπαγγελή.
Όλο αυτό το τοπίο όμως σε καμιά περίπτωση δεν ήταν τυχαίο. Δεν ήταν τυχαίο δηλαδή ο δήμαρχος της Χαλκίδας κ Θανάσης Ζεμπίλης έδειχνε να μην ενεργοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση και να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ή τέλος πάντων να μην υπάρχει ένα περίγραμμα πολιτικών σχέσεων στη διαμόρφωση του πολιτικού αποτελέσματος.
Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι ο κ. Θανάσης Ζεμπίλης είχε αμφισβητηθεί έντονα και εσωτερικά στο συνδυασμό και μάλιστα σε επίπεδο ορισμένοι από τους συναδέλφους του στο διοικητικό συμβούλιο να δηλώνουν κάθετα μέχρι και πριν λίγο μπουν στην αίθουσα ότι θα ψηφίσουν λευκό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού κ. Ζάχος Χριστιοφής εκτός από το γεγονός ότι καθυστέρησε κατά μία ώρα περίπου την παρουσία του, πράγμα το οποίο δεν θεωρήθηκε τυχαίο πέρα από τις οποιεσδήποτε δικαιολογίες που υπήρξαν φέρεται να είναι μεταξύ εκείνων, ο οποίος δήλωνε πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσει το συνάδελφό του το δήμαρχο Χαλκίδας αξιώνοντας να αλλάξει η υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου.
Μάλιστα ο ίδιος ακούστηκε κατά την είσοδό τους στην αίθουσα και ενώ οι κ.κ. Κοτρωνιάς και Φουσέκης προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν να λέει πως « εγώ δεν κάνω πίσω με τίποτα…».
Κάτω από το πρίσμα αυτό αναδεικνύονται δύο συγκεκριμέναστοιχεία. Οι καθυστερήσεις στις επαφές τις οποίες είχε αναλάβει ο κ. Ζεμπίλης δεν ήταν τυχαία.
Ένιωθε την αμφισβήτηση από την πλευρά του συνδυασμού του. Επομένως σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να μιλά για διεύρυνση όταν απειλούνταν ακόμη και εσωκομματικά η δίκη του παρουσία στην ηγεσία. Σύμφωνα με στελέχη του συνδυασμού οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο «ο Θανάσης Ζεμπίλης έπρεπε νωρίτερα να έχει σταθμίσει τα πράγματα και να δείξει την πολιτική  γενναιότητα έτσι ώστε να αναλάβει κάποιος άλλος για να επιχειρήσει προς την κατεύθυνση  εξεύρεσης κάποιων λύσεων» όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν αφήνοντας να εννοηθεί ότι είτε θα επιστρατεύονταν ο κ. Κοτρωνιάς είτε κάποιος άλλος θα έπαιρνε την σκυτάλη των διαπραγματεύσεων και των συμφωνιών, που θεωρητικά τουλάχιστον θα είχε περισσότερη προσβασιμότητα στις οποιεσδήποτε αναγκαίες επαφές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες».

Τα συμπεράσματα
Η πρώτη συγκρότηση του Δ.Σ. της ΠΕΔ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προϊόν συμφωνιών όχι απαραίτητα πολιτικών. Έτσι ουσιαστικά δημιουργείται ένα προεδρείο ανομοιογενές, και πολύ δε περισσότερο δεν δείχνει να αποτελεί προϊόν πολιτικής ωριμότητας αλλά κυρίως προϊόν
πολιτικών συμβιβασμών. Η έννοια «συγγενείς δυνάμεις» ήταν κάτι που κυριάρχησε αλλά και που ουσιαστικά δεν έδειχναν και πολύ να  αποδέχονται το συγκεκριμένο ρόλο. Πρόκειται για ένα προεδρείο το οποίο αναμένεται να έχει διαχειριστικό χαρακτήρα αφού πλέον τα επιμέρους ζητήματα είτε εκείνα που προβλέπονται μέσα από το θεσμικό πλαίσιο, ήτοι εκείνα που ενδεχόμενα να ανακύπτουν φαίνεται ότι πλέον  μεταφέρονται σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα.
Ήδη από τη θεσμική της συγκρότηση η ΠΕΔ έχει ένα αναιμικό ρόλο που πλέον μέσα από τέτοιες διαδικασίες είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί ούτε επεξεργασίες να έχει ούτε πολύ περισσότερο τεκμηριωμένες πολιτικές θέσεις απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα. Η πολιτική απόχρωση των «ισχυρών» όλων των  παρατάξεων ουσιαστικά προσδιορίζει έναν ρόλο χαμηλής στάθμης για τη λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου. Αν βεβαίως σκεφτούμε από τη μια πλευρά πως η υπάρχουσα κρίση αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην αυτοδιοίκηση και από την άλλη πλευρά το κεντρικό σημείο επαφής σε περιφερειακό επίπεδο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένα όργανο το οποίο σε κάθε περίπτωση και δυσκίνητο θα είναι και πολύ δε περισσότερο αναμένεται η πολιτική του λειτουργία να έχει σημαντικές αποκλίσεις από οτιδήποτε θα μπορούσε να θεμελιώσει μια διαφορετική προσέγγιση.
Αυτά καθ’ αυτά τα κριτήρια τα οποία διαμόρφωσαν αυτό το σχήμα από μόνα τους απειλούν και να το εκθέσουν. Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία της ΠΕΔ είναι αυτονόητο ότι έχει μεταφερθεί  από τους φυσικούς αρχηγούς σε τεχνητούς πόλους πράγμα το οποίο είναι αυτονόητο πως δημιουργεί τις παρενέργειες εκείνες  που θα χαρακτηρίσουν την ίδια τη δομή και συγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ανυπαρξία πόρων σε συνδυασμό με τις συμφωνίες που έφταναν μέχρι την εκλογή του προεδρείου αναμένεται να αποτελέσουν κεντρικά σημεία τα οποία θα θέσουν σε δοκιμασία την ίδια την Περιφερειακή Ένωση. Η δήλωση από την πλευρά της μειοψηφίας ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μετέχει στα τριμελή όργανα δηλαδή στις   τριμελής επιτροπές του νομού,  απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο αυτό το σχεδιασμό ο οποίος μπορεί να είναι προαιρετικός όμως αποτελεί τη βασική στρατηγική επιλογή.
Αν βεβαίως υπολογίσουμε ότι το συγκεκριμένο όργανο θα ήθελε να μπει και στα βαθιά νερά δηλαδή στις κατανομές των πιστώσεων, στην κατάρτιση προγραμμάτων και στη διανομή μεταξύ νομών και δήμων τότε τα πράγματα είναι αυτονόητο πως θα οδηγηθούν σε κρίσιμες καταστάσεις.
Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός  τέτοιου σχήματος μπορεί να είναι ο ατέλειωτος διάλογος και οι  συνεχείς συμβιβασμοί όμως από την άλλη πλευρά γνωρίζοντας οι ίδιοι δήμαρχοι ότι δεν κερδίζουν εκλογές στον τόπο τους,  συμμετέχοντας σε τέτοια όργανα και ότι δεν συνεισφέρουν τέτοια όργανα στις οποιεσδήποτε μελλοντικές σκέψεις τους είναι αυτονόητο ότι ενδεχόμενα να αποτελέσει ένα δεύτερο επίπεδο αναφοράς που θα έχει ένα δευτερεύοντα περιεκτικό χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο για αυτές κάθ΄ αυτές τις εξελίξεις.
Τέλος πρέπει να σημειώσουμε  ότι ακόμη και στελέχη που υπερψήφισαν αυτές τις επιλογές διατηρούν ανάγλυφες της ενστάσεις τους για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος και δεν επισημαίνουν μάλιστα και τη βιασύνη με την οποία κατέληξαν σε τέτοιου είδους σχήματα. Η πολιτική αντιπαράθεση από τη μια και πολύ δε περισσότερο η πόλωση που κυριαρχεί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τις διαφορετικές προσεγγίσεις.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου