Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

La Tribune: Μυστικό σχέδιο για την διάσωση της Ελλάδας

Την ύπαρξη γερμανικού σχεδίου, το οποίο έχουν επεξεργαστεί γερμανοί τεχνοκράτες υπό την εποπτεία της ίδιας της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα La Tribune.
Η La Tribune αποκαλύπτει μυστικό γερμανικό σχέδιο βάσει του οποίου το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, χωρίς να πραγματοποιηθεί κανενός είδους «κούρεμα»
Το σχέδιο με την ονομασία «Eureca» χωρίζεται σε έξι φάσεις και έχει ως στόχο την μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς να προκαλέσει χρεοκοπία και παράλληλα η δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης. Ενδεικτικό είναι ότι, βάσει του σχεδίου, το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, χωρίς να πραγματοποιηθεί κανενός είδους «κούρεμα».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει τα εξής βήματα:

α) Η χώρα μας καλείται να καταγράψει σε μια δομή το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, τα οποία εκτιμώνται τουλάχιστον στα 125 δισ. ευρώ. Η διαδικασία είναι αντίστοιχη με αυτή που ακολουθήθηκε το 1990 στη Γερμανία για να ιδιωτικοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Γερμανίας.

β) Η παραπάνω δομή θα εξαγοραστεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος θα οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

γ) Με τα 125 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών της προς την ΕΚΤ και τον EFSF. Ως εκ τούτου το χρέος θα υποχωρήσει στο 88% του ΑΕΠ από 145% σήμερα. Παράλληλα, θα μειωθούν κατά 50% τα επιτόκια, γεγονός που θα οδηγήσει την Αθήνα ξανά στις αγορές.

δ) Ο ευρωπαϊκός φορέας θα επενδύσει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων- φορέων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, εκτινάσσοντας την αξία τους κατά 50 δισ. ευρώ. Τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μπορούν να συμβάλλουν με επιπλέον 15 δισ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα η Ελλάδα επανέρχεται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 5%. Επίσης, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, με συνέπεια να υποχωρήσει έως το 2018 κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

ε) Σε περίπτωση που υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα, αφαιρουμένων των τόκων και των εξόδων διαχείρισης.

στ) Το εν λόγω σχέδιο θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι πιθανότητες κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου