Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Από την Χαριλάου Τρικούπη στη Ιπποκράτους….


Η πολιτική στρατηγική προσέγγισης και διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς, που εμπνεύστηκε ο τότε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, αποτελούσε το αντίβαρο στην επέλαση μιας Κεντροδεξιάς με κοινωνικο-κεντρικό προφίλ, της οποίας ηγείτο ο Κώστας Καραμανλής, στην δεκαετία 2000.
Ο Κ. Λαλιώτης γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει το στρατηγικό σχέδιο διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς,  γιατί γνώστης  του ΠΑΣΟΚ γνώριζε ότι η κεντροαριστερά είναι  το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Η εξέλιξη της στρατηγικής νέκρωσε όταν ο Κώστας Σημίτης θυσίασε τον Λαλιώτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που τον διαδέχτηκε ακύρωσε το στρατηγικό σχέδιο διάσωσης  και  έφερε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο κοντά στα δεξιά του Κέντρου. 
Η έλευση του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος ακύρωσε τις σχετικές πρωτοβουλίες. Η μόνη μετακόμιση που έκανε ο ΓΑΠ στο ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν ιδεολογικο-πολιτική, αλλά χωροταξική: Από τη Χαριλάου Τρικούπη στην Ιπποκράτους χωρίς πολιτική πλατφόρμα εν μέσω κρίσης.

Η εκλογική νίκη του 2009, αντί το ΠΑΣΟΚ να την εμφανίσει  ως πολιτικό-ιδεολογική νίκη της κοινωνίας. Σήμερα, η Ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε επειδή «έπρεπε» να χάσει η Νέα Δημοκρατία.
Και μετά, ήρθε το Μνημόνιο. Ήρθε και 37η επέτειο από τη γενέθλια πράξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, οι παριστάμενοι στη Συνδιάσκεψη, που διαθέτουν σκέψη και κριτική ματιά πάγωσαν πρωστά στο σκηνικό. Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ να αντιδρά με συνθήματα  για τα μέτρα, και τότε μια «μερίδα» του βολεμένου ΠΑΣΟΚ με επικεφαλή τον Γ. Ραγκούση να ανταπαντά με συνθήμτα και να προσπαθεί να καλύψει, την φωνή, της αγωνίας,  της αγανάκτησης, του μέλλοντος του ΠΑΣΟΚ. 
Εκεί μέσα αν αγωνίας για το αύριο της Ελληνικής κοινωνίας, ένιωσες ότι το κόμμα αυτό τελείωσε δεν έχει αύριο.  

Αναρωτιόσουν πιο  «ΠΑΣΟΚ», βρίσκεται σήμερα στην εξουσία. Κρύο ιδρώτας σε διαπερνούσε, ένιωθες ότι χρειάζεται κάτι νέο να γεννηθεί. Γιατί σωτηρία της κοινωνίας δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια της ΝΔ του Σαμαρά.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο τύπο, ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε πρωτοφανή «διάσταση» με την παραδοσιακή εκλογική και κοινωνική του βάση. Και ενώ, πριν από περίπου μια δεκαετία, το «σχέδιο Λαλιώτη» προέβλεπε την αφομοίωση της Κεντροαριστεράς από το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα αυτή  την στιγμή η κοινωνία απαιτεί να γεννηθεί μια νέα Δύναμη,  με όραμα, στρατηγικό σχέδιο. Με δυνάμεις που δεν θα παλεύουν τις συνιστώσες της. Αλλά θα είναι προσανατολισμένες να λύσουν τα πρόβλημα της χώρας.

Η οργανωτική  της γέννηση πρέπει να γίνει μέσα από τα ρεύματα της Ελληνικής Κεντροαριστεράς. Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός,  Δημοκρατική Αριστερά,  Οικολόγοι, το Άρμα Πολιτών, πολίτες είναι οι εστίες που μπορούν να ανάψουν την φλόγα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου