Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Είναι πολύ αργά πια... αξιότιμε κύριε Παπαδήμο

ΖΕΤΑ ΖΗΚΟΥ
Δεν γνωρίζω αν ακόμη παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο Λουκάς Παπαδήμος. Πάντως, η πολιτική που ακολουθείται από αυτήν την κυβέρνηση θα πρέπει να τον εξαναγκάζει σε παραίτηση από τον ρόλο του συμβούλου. 
Ηδη ο κ. Παπαδήμος είχε διαφωνήσει με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το ελληνικό χρέος που προβλέπει «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 21%. Χθες εξέφρασε με ένα κατηγορηματικό «όχι» την αντίθεσή του σε «κούρεμα» μεγαλύτερο από το 21% που έχει δρομολογηθεί και λέγεται ότι έχει γίνει αποδεκτό από τον κ. Βενιζέλο.
Ηδη η στήλη έχει επισημάνει πως «αν η 21η Ιουλίου αντικατασταθεί από μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 50%, ισοδυναμεί ενδεχομένως με μη ελεγχόμενη χρεοκοπία και καταδικάζει σε πτώχευση την οικονομία και το τραπεζικό μας σύστημα».

Ο κ. Παπαδήμος, επίσης, χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις μέχρι τώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Μιλώντας στο πρακτορείο Market News, τόνισε ότι εφόσον προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες όπως είπε μέχρι τώρα είναι ανεπαρκείς, τότε το χρέος θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. 
Πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει «πρόθεση» να υποστηρίξει κάποιο εναλλακτικό σενάριο μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους. Υπέρ μιας «γενναίας» -αλλά ολέθριας για μας- μεγαλύτερης διαγραφής του ελληνικού χρέους προειδοποίησε χθες η φράου Μέρκελ. «Ισως πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», είπε. 

Η Ευρωζώνη πρέπει ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να βελτιώσει την κατάστασή της».
 
Ανάλογες δηλώσεις περί αναθεώρησης της συμφωνίας έκαναν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η κ. Μέρκελ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε ότι πρέπει να εξετασθεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου ανταποκρίνονται ακόμη στην τρέχουσα πραγματικότητα στην Ελλάδα και ότι θα πρέπει εν ανάγκη να αναπροσαρμοστούν.
 
Σε ερώτηση για την Ελλάδα, η καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να περιμένουν την έκθεση της τρόικας πριν πάρουν αποφάσεις. Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο» και τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της Eυρωζώνης και να της δοθεί η ευκαιρία να βελτιώσει την κατάστασή της». Ακόμη, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε πιθανή μια ευρωπαϊκή κίνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν χρειαστεί. Πρόσθεσε δε ότι η Γερμανία θέλει να συζητηθεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση. Χρειαζόμαστε ενιαία κριτήρια. Πιεζόμαστε χρονικά και νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση γρήγορα», είπε.
 
Η Aγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να δηλώσει την προτίμησή της για συγκεκριμένο σχέδιο, λέγοντας ότι το όλο ζήτημα είναι τεχνικό. Κάλεσε πάντως τις κυβερνήσεις να συντονίσουν τις προσπάθειές τους: «Νομίζω ότι είναι σωστό να έχουμε μία κοινή προσέγγιση σε όλα αυτά», είπε.
 
Η καγκελάριος πίεσε τη Σλοβακία να επικυρώσει την ενίσχυση του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF, το οποίο προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι ζωτικής σημασίας να εγκρίνουν όλα τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης την ενίσχυση του EFSF. «Ελπίζω βεβαίως ότι όλα τα κράτη-μέλη της Eυρωζώνης θα καταφέρουν να θέσουν σε ισχύ το EFSF. Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές», δήλωσε.
 
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες εμφανίστηκε βέβαιος πως θα αναθεωρηθεί το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, διότι οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε η αρχική απόφαση δεν ισχύουν πια. Οπως ανέφερε, η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει το ύψος της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των ομολογιούχων). Πρόσθεσε ότι το πώς ακριβώς θα γίνει η αναθεώρηση του προγράμματος για την Ελλάδα θα το αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι. Αυτά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου