Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κλέαρχος Περγαντάς: «Και φέτος, παρά τις δυσκολίες συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να στηρίζουμε τον πολιτισμό»

Πραγματοποιήθηκε χθες η έναρξη του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, στην πόλη της Χαλκίδας. Μεταξύ των παρευρισκομένων, την εκδήλωση τίμησε και ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος δήλωσε:
« Κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω όλους και ιδιαίτερα τους εκλεκτούς προσκεκλημένους : τον μεγάλο μας ηθοποιό και βουλευτή, κύριο Κώστα Καζάκο, την αντιπρόεδρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» κυρία Ξένια Καλδάρα και τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη, παραγωγό και διευθυντή φωτογραφίας κύριο Σάκη Μανιάτη.
Τους καλωσορίζουμε και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους, στην εναρκτήρια βραδιά του 5ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, σε ένα πολιτιστικό γεγονός που τιμά την Χαλκίδα και τη Στερεά Ελλάδα.

   Πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η φετινή, του φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ, δείχνει ότι ήδη καθιερώθηκε  ένας θεσμός, ένας θεσμός – σταθμός για το χώρο της τέχνης. Αυτό το φεστιβάλ, το μόνο με αποκλειστικά ελληνικές ταινίες, που υποδέχτηκε για πρώτη φορά η Χαλκίδα το 2007, βρήκε σ΄αυτή τη φιλόξενη πόλη τον τόπο και το χώρο να αναδειχθεί μια ιδιαίτερη πλευρά της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας.
Και φέτος, παρά τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε στη χώρα μας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να στηρίζουμε τον πολιτισμό και να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στους Έλληνες δημιουργούς, στην σκέψη, στην αμφισβήτηση, στην ανταλλαγή απόψεων.
Για πέμπτη χρονιά λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία μιας ουσιαστικής συνάντησης των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ τόσο μεταξύ τους, αλλά και μιας επαφής με το ευρύ κοινό, που είναι ίσως και το σημαντικότερο. Γιατί το ελληνικό ντοκιμαντέρ αντιστέκεται και δημιουργεί : Αντιστέκεται στην πιεστική πολιτική του μαζικού κι εμπορικού θεάματος. Δημιουργεί παραγωγές υψηλού επιπέδου, με πρωτοτυπία, άποψη, τεχνική και ποιότητα.
Για μια ακόμα φορά, εδώ στη Χαλκίδα, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να μοιραστεί το βλέμμα των δημιουργών πάνω στην πραγματικότητα. Όσο πιο βαθύ και διεισδυτικό γίνεται το βλέμμα μας πάνω στον κόσμο, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κατανόησή του. Έτσι από παθητικοί θεατές και καταναλωτές εικόνων, γινόμαστε σκεπτόμενοι και άρα ενεργοί πολίτες.
Αυτό λοιπόν το πανόραμα μιας ξεχωριστής πτυχής του ελληνικού κινηματογράφου, αξίζει όχι μόνο να παραμείνει ζωντανό εδώ στη Χαλκίδα, αλλά η Χαλκίδα να γίνει η αφετηρία, το φεστιβάλ να ταξιδέψει και να αποτελέσει μοναδική εμπειρία για το ευρύ κοινό της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά την απήχηση που έχει στον κόσμο αυτή η διοργάνωση. Γνωρίζουμε πως κάθε χρόνο γίνεται πιο πλούσια σε συμμετοχές και παράλληλες εκδηλώσεις. Και είμαστε πεισμένοι πως, αυτός ο καλλιτεχνικός θεσμός, που γεννήθηκε εδώ και στηρίχτηκε από τη Νομαρχία και τον κόσμο της Εύβοιας, μπορεί να συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό γεγονός μια πραγματική γιορτή πολιτισμού για τον τόπο μας, με απήχηση σε όλη την Ελλάδα.
Φέτος, εκτός από τις προβολές, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων υπογραμμίζει πως το φεστιβάλ, έχει δυνατότητες και έμπνευση. Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στο αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και πρωτεργάτες της δημιουργίας του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Είναι ευκαιρία για όλους, όχι να τον θυμηθούμε, αλλά να αξιοποιήσουμε την προσφορά του, τη δημιουργία του, την άποψή του.
Κλείνοντας, να συγχαρώ θερμά όλους όσους συμμετέχουν, τους συντελεστές της διοργάνωσης και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη της Εύβοιας, φίλο και συνεργάτη Θανάση Μπουραντά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σταύρο Ιωάννου.
Εύχομαι σε όλους να απολαύσουν τις μέρες του φεστιβαλ και να γεμίσουν από τις εικόνες και τις παραστάσεις του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου