Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Πιό είναι το σχέδιο "Ξεπουλάμε" τον «Ήλιο» επί τάπητος στη συνάντηση Ρέσλερ-Παπακωνσταντίνου

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, με στόχο να συζητήσουν τις επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επί τάπητος το σχέδιο «Ήλιος», το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν.Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ρέσλερ τόνισε μεν ότι υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής ηλιακής ενέργειας προς τη Γερμανία, αλλά και ότι θα υπάρξουν κάποια ερωτήματα που πρέπει να λυθούν όπως η διεύρυνση των δικτύων και η χρηματοδότηση όλων αυτών. Η δήλωση που δεν παίχτηκε από τα ΜΜΕ. Η παραπάνω δήλωση είναι η κύρια αιτία της επίσκεψης του αντικαγκελαρίου στην Αθήνα.

Η  Γερμανία ζητά την Χρηματοδότηση κατά 60-70% των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν οι Γερμανοί στη χώρα μας από το  ΕΣΠΑ δηλαδή από τα χρήματα του Ελληνικού Λαού. Και στη συνέχεια την επιδότηση της κιλοβατώρας που θα παράγεται από τα Φωτοβολταικά  από τον Ελληνα φορολογούμενο ώστε να μπορεί να εξαχθεί στην Γερμανία και να φτάνει στο Γερμανό καταναλωτή φθηνά.
Επίσης συζητήθηκε και η υπόθεση «νερά» τα οποία ζητούν οι Γερμανοί επιτάσεως και δεν το διαπραγματεύονται «Δώστε τα νερά να πάρετε την δόση»

«Νομίζω ότι από κοινού μαζί δηλαδή και με την ΕΕ θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε και αυτά τα θέματα» τόνισε ο κ. Ρέσλερ.

Σημείωσε ακόμη ότι η ενέργεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε από την πλευρά του τις επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες στους τομείς που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΥΠΕΚΑ, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, τη διαχείριση των απορριμμάτων, υδάτων, κ.α.

Για το σχέδιο «Ήλιος» ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση και σε συζήτηση με την Επιτροπή, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα απαραίτητα δίκτυα, που θα υποστηρίξουν ένα παρόμοιο εγχείρημα, για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και τον χρηματοδοτικό τρόπο, με τον οποίο θα κάνουμε αυτό το σχέδιο πραγματικότητα.»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο

Για τις δραστηριότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και κυρίως για την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της Ενέργειας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Φίλιπ Ρέσλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου