Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησε το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο

Λίγο πριν τις επτά ξεκίνησε η καθοριστική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία αναμένεται να εξεταστούν, κατά κύριο λόγο, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012, και η εργασιακή εφεδρεία.
Για το καυτό ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις κατηγορίες των υπαλλήλων θα βρεθούν στην πόρτα εξούδου του Δημοσίου, μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία με την τρόικα για τα ηλικιακά κριτήρια.

Όπως όλα δείχνουν περίπου 23.000-25.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης άνω των 60 χρόνων και θα μπούν σε πρώτη φάση στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και στη συνέχεια θα εγκαταλείψουν το δημόσιο καθώς δεν θα μπορούν να επαναπροσληφθούν.
Οι υπόλοιποι περίπου 5.000-7.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο καθεστώς, θα προέρχονται από περίπου 150 υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση οργανισμούς.
Εκτός όμως από την εφεδρεία, στο υπουργικό θα συζητηθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με τα μέτρα για το 2012, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα ψηφισθεί πολύ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Ο στόχος που τίθεται για το 2012 είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η ύφεση πάντως αναμένεται να φέρει νέα μέτρα που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνεται στα περίπου 6,5 δισ ευρώ. Προβλέπεται η περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 20%, η μείωση των συντάξεων κατά 4% μεσοσταθμικά, η εργασιακή εφεδρεία για 30.000 εργαζομένους, περικοπές φοροαπαλλαγών και περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου αναδρομικά από 1/1/2011, η επιβολή του νέου τέλους ακινήτων.
Στόχος της κυβέρνησης βέβαια είναι και η άμεση είσπραξει 4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις με τα πρώτα στον κατάλογο να είναι οι νέες άδειες του ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία και το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου