Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Οι τροϊκανοί έβγαλαν τελικά τα μάτια και της Ιρλανδίας!

Σε φούσκα ολκής μετατρέπεται σταδιακά η προσπάθεια ανάκαμψης της ιρλανδικής οικονομίας και κυρίως η σπουδή όλων των Ευρωπαίων ιθυνόντων, πρωτίστως των Γερμανών, να χρησιμοποιήσουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας  
ως … υπόδειγμα για το πώς πρέπει να αντιδράσει και τι πρέπει να κάνει μια χώρα που βρίσκεται υπό καθεστώς αναδιάταξης και στις … αγκάλες του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών καταδεικνύει το πόσο έξω έχει πέσει ΚΑΙ στην περίπτωση της Ιρλανδίας η «συνταγή ΔΝΤ» και Ευρωπαίων, τα επιτεύγματα της ιρλανδικής οικονομίας αποδεικνύονται «φούσκες», «πυροτεχνήματα», «μαϊμού» επιτυχίες, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς πως ΠΡΙΝ καν εμπλακούν οι εταίροι στη χρηματοδότηση της χώρας, είχαν γίνει αρκετές κινήσεις θωράκισης της οικονομίας και της αγοράς, με πρώτη την κρατικοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών και τη σύσταση «bad bank» για τα τοξικά τους assets.
Η ιρλανδική οικονομία λοιπόν υποχώρησε κατά 2% στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι ανάπτυξης της τάξης του 1,4% που είχε καταγραφεί στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (GNP) ομοίως υποχώρησε κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 4,2% σε ετήσια!
Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε νωρίτερα σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας (CSO) και το οξύμωρο είναι πως δημοσιεύονται πριν καν παρέλθουν 24 ώρες από το πράσινο φως που έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 3,91 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία, μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ιρλανδικής οικονομίας. Μια αξιολόγηση που προφανώς ικανοποίησε (!) τα στελέχη του ΔΝΤ …
Να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 13,07 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του τριετούς μνημονίου που έχει υπογράψει.
Όσον αφορά τώρα στις αιτίες της νέας «βουτιάς» στην υποτίθεται «υποδειγματική» ιρλανδική οικονομία, οι ίδιοι οι ιθύνοντες της στατιστικής της υπηρεσίας δηλώνουν πως η ανάπτυξη πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί, μέτρα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά, στην αγοραστική δύναμη του κοινού και κυρίως στην … καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα!!!
Στα επιμέρους στοιχεία τώρα, η αγροτική παραγωγή αυξήθηκε, κατά 15% σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές κατά 21,8%, αλλά έχουν καταρρεύσει η οικοδομή και η στεγαστική αγορά κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι …
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου