Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ)

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, πριν απ΄ όλα ευχαριστώ από καρδιάς τον αγαπητό μου φίλο ,τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ,τον Σεργκέι Στάνισεφ, πρώην Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, που ήρθε για να μεταφέρει εδώ σε μας ,σε σας ,στο ΠΑΣΟΚ, την καθαρή αλληλεγγύη των Ευρωπαίων δημοκρατών και σοσιαλιστών, ένα μήνυμα υποστήριξης αλλά και ενότητας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Η Ευρώπη που ονειρευόμαστε είναι πράγματι διαφορετική και δίνουμε έναν σκληρό αγώνα μέσα στους σημερινούς συσχετισμούς. Σεργκέι, σε ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σου και το μήνυμά σου.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, η ζωντανή παλλόμενη ψυχή της παράταξης είναι εδώ, είστε εσείς. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο αγωνιστικό μαχητικό πεισματωμένο. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ υπερήφανο, αξιοπρεπές.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, όλες και όλοι εσείς  έχουμε συνείδηση της ιστορίας, της προσφοράς μας, των λαθών μας, αλλά και της προοπτικής του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός και ο εκφραστής της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως το θέλησε εξ αρχής ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ που δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται, δεν ευτελίζεται, δεν υποκαθίσταται.
Δυστυχώς η δύσκολη εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών επισκίασε το τεράστιο ιστορικό έργο του ΠΑΣΟΚ, επισκίασε την αλλαγή, τις ριζοσπαστικές τομές της δεκαετίας του ΄80, της δεκαετίας του ΄90, τα μεγάλα εθνικά κεκτημένα που έχει εισφέρει το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια.
Ξεχάστηκαν οι μη προνομιούχοι που ήρθαν στο επίκεντρο της προσοχής του ΠΑΣΟΚ, ξεχάστηκαν όλα όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ για την ελληνική μεσαία τάξη, για τον μικρομεσαίο, για το κοινωνικό κράτος, για το επίπεδο ζωής, για την προστασία της εθνικής ακεραιότητας ανεξαρτησίας και υπερηφάνειας.
Το έργο αυτό υπάρχει όμως, είναι καταγεγραμμένο στην ιστορία και στη συλλογική συνείδηση του έθνους και όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το αμαυρώσουν, να το υποβαθμίσουν, κανείς δεν μπορεί να σβήσει τη φωτεινή μορφή του Ανδρέα Παπανδρέου, της Μελίνας Μερκούρη, του Γιώργου Γεννηματά, του Αναστάση Πεπονή, του Γιάννη Αλευρά, του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου.
Φίλες και φίλοι, η Αθήνα δίνει σήμερα εδώ ένα ηχηρό παρόν, ένα μήνυμα ενότητας, συσπείρωσης και αποφασιστικότητας. Αλλά σας λέω το μήνυμα είναι το ίδιο παντού όπου πήγα, στην Καβάλα, στην Καστοριά, στη Σπάρτη, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα, τη Λάρισα, την Καλλιθέα, την Παλλήνη, τη Χαλκίδα, το Αγρίνιο, τα Ιωάννινα, τη Ρόδο και φυσικά τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή. Αυτό είναι ένα οδοιπορικό αλήθειας που ολοκληρώνεται μεθαύριο στη Θράκη.
Φίλες και φίλοι, το ΠΑΣΟΚ ,εις πείσμα όλων εκείνων που το ήθελαν και το θέλουν πολιτικά νεκρό, είναι και θα είναι ο καταλύτης και ο διαμορφωτής των πολιτικών εξελίξεων.
Καλούμε σήμερα από δω από το Sporting όλους τους ανθρώπους του χώρου μας να έρθουν εδώ στην κοίτη της παράταξης, τώρα στις εκλογές την Κυριακή όχι μετά από αυτές  .Τους θέλουμε τώρα εδώ στην κάλπη, να ρίξουν τη χρήσιμη και την κρίσιμη ψήφο στο ΠΑΣΟΚ και την παράταξή μας. Αυτή είναι η χρήσιμη ψήφος με κοινοβουλευτικό αντίκρισμα.
Φίλες και φίλοι, έχω πει πολλές φορές πως το στοίχημα των εκλογών αυτών δεν είναι το ποιος θα βγει πρώτος ή δεύτερος, ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, ποιος είναι στην Αντιπολίτευση. Αυτά είναι πάντοτε κρίσιμα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά εμείς είμαστε ακόμη ένα βήμα πριν το τέλος της κρίσης και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Το πραγματικό στοίχημα των εκλογών είναι προς ποια κατεύθυνση θα πορευτεί η χώρα για πολλά-πολλά χρόνια, ποια θα είναι η μοίρα μας ,όχι απλά η στρατηγική μας.
Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν το έθνος θα κάνει ένα βήμα μπροστά ώστε να φτάσουμε στην έξοδο από το μνημόνιο και να περάσουμε στη νέα φάση που αποκαθιστά την ισοτιμία και την υπερηφάνεια της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν θα κάνουμε -επειδή το θέλουμε ή κατά λάθος -πολλά βήματα πίσω ,εξανεμίζοντας τις θυσίες και τα επιτεύγματα του λαού μας.
Γι’ αυτό οι εκλογές είναι κομβικές, στρατηγικές. Η τεχνητή τυφλή πόλωση μεσαίου επιπέδου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οφείλεται στο εκλογικό σύστημα, στο γεγονός ότι από αδράνεια προβλέπεται ένα πολύ μεγάλο μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ακόμη κι αν κινείται σε μεσαία εκλογικά επίπεδα, ακόμη κι αν είναι μόλις μία ψήφο μπροστά.
Αλλά κατά βάθος αυτή η τυφλή μετωπική πόλωση, είναι σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αδιέξοδες πολιτικές. Η ΝΔ εκφράζει, το λέμε πάντα, την πολιτική του άγαρμπου και αναποτελεσματικού τελικά εκφοβισμού, «εάν δεν είμαι εγώ η χώρα καταστράφηκε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την πολιτική ενός αφελούς και κουτοπόνηρου τελικά εφησυχασμού, που προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα, να εξωραΐσει την κατάσταση, να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις. Εμείς έχουμε τραβήξει κόκκινες γραμμές και προς τη μια και προς την άλλη από τις δύο αυτές αντιλήψεις.
Εμείς αντιτάσσουμε ,φίλες και φίλοι ,την πολιτική της αλήθειας και λέμε: Η χώρα θα βρεθεί στη κάλπη στις 25 Ιανουαρίου, σε τρεις μέρες ,ακέραιη ,ολόκληρη ,ασφαλής, με τις τράπεζες να λειτουργούν, με την οικονομία να αναπτύσσεται, με τη διαπραγμάτευση ένα βήμα πριν το κλείσιμό της. Αλλά από κει και πέρα ο ελληνικός λαός, δηλαδή ο κάθε πολίτης ατομικά έχοντας εις ολόκληρόν την ευθύνη για την πορεία της πατρίδας, αποφασίζει, κρίνει που θα πάμε.
Ξέρετε ότι σήμερα κι αύριο στη Φρανκφούρτη ,στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρίνονται θέματα φαινομενικά τεχνικά, που ενδιαφέρουν τους ειδικούς, αλλά στην πραγματικότητα θέματα καθοριστικά για την οικονομική ασφάλεια και την πορεία της πατρίδας μας. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να πούμε ότι εμείς αγωνιζόμαστε όλες οι αποφάσεις να είναι θετικές και θα αγωνιζόμαστε και μετά την Κυριακή στο όνομα του έθνους, γιατί εμείς δε θέλουμε να καταστραφεί η χώρα για να δικαιωθούμε πολιτικά.
Σε σχέση με τους Ευρωπαίους και ξένους εταίρους εμείς, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, θα είμαστε πάντα στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, της κυβέρνησης που αναδεικνύει ο ελληνικός λαός. Άλλοι την αμφισβήτησαν, άλλοι αρνήθηκαν τη δύναμη της υπογραφής της. Και αυτό στρέφεται τελικά κατά της χώρας. Εμείς όχι. Δεν θα κάνουμε αυτό το τεράστιο ιστορικό λάθος.
Γι’ αυτό ,φίλες και φίλοι, εμείς ζητάμε να είναι το ΠΑΣΟΚ ο τρίτος πόλος. Θα μου πείτε περιορισμένη φιλοδοξία για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ του 48%. Για το ΠΑΣΟΚ που κατηύθυνε τις τύχες και την πορεία του έθνους επί 10ετίες. Ναι, έτσι θέλησε ο ελληνικός λαός. Όμως, έστω και σε αυτό το επίπεδο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και να είναι έτοιμο να διεκδικήσει ξανά αυτό που του ανήκει αξιακά, ιδεολογικά, κοινωνικά, ιστορικά. Όχι στο όνομα του παρελθόντος, αλλά στο όνομα του μέλλοντος του τόπου μας.
Ζητούμε την τρίτη εντολή, γιατί θέλουμε να είμαστε και θεσμικά εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική, γιατί προοδευτικό είναι το ασφαλές, προοδευτικό είναι αυτό που καλύπτει τον αδύναμο πολίτη.
·  Προοδευτικό είναι αυτό που επιτρέπει στην οικονομία να αναπτυχθεί.
·  Προοδευτικό είναι αυτό που επιτρέπει την αναδιανομή ενός πλεονάσματος που για να το μοιράσεις πρέπει να το έχεις.
·  Προοδευτικό δεν είναι το ριψοκίνδυνο, το αφελές, το ερασιτεχνικό.
·  Ριζοσπαστικό δεν είναι όποιο ορίζεται έτσι, αλλά αυτό που πραγματικά κάνει τομές.
Φίλες και φίλοι έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε πάντα τη δύσκολη σχέση στην οποία αναφερόμαστε όλες αυτές τις μέρες, ανάμεσα στη δημοκρατία, την αλήθεια και την κρίση. Στην πραγματικότητα τα ψέματα διαχρονικά έφεραν την κρίση. Είτε ψέματα συνειδητά, είτε ψέματα από αδυναμία κατανόησης της κατάστασης.
Η έλλειψη ειλικρίνειας είναι αυτή που έφερε την κρίση. Γι’ αυτό στους συμπολίτες μας που ζητάνε την αλήθεια, αλλά τελικά προτιμούν και ψηφίζουν το εύκολο ψέμα, τους λέμε να σκεφτούν. Η περίσκεψη είναι αυτή που επιτρέπει τη σωστή επιλογή. Ψύχραιμα, με συνείδηση της ιστορίας, χωρίς εύκολους ενθουσιασμούς και χωρίς μια οργή που είναι αναμφίβολα δικαιολογημένη, αλλά που δυστυχώς στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ και έτσι αδικούμαστε ακόμη και στην κατανομή της οργής του ελληνικού λαού.
Φίλες και φίλοι, μέχρι το 2009 πράγματι η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας είχε το δικαίωμα να λέει ότι δεν ήξερε, δεν του είπε κανείς την αλήθεια. Δεν είχε προειδοποιηθεί. Άκουσε ψέματα, ανευθυνότητες, κενές υποσχέσεις. Τις πίστεψε και δημοκρατικά ,με μεγάλες πλειοψηφίες ,εγκρίθηκαν μεγάλα ιστορικά λάθη που οδήγησαν τη χώρα σε απόγνωση, την ταπείνωσαν, την ευτέλισαν.
Τώρα όμως δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας για κανένα. Τώρα υπάρχει τεκμήριο γνώσης και γι’ αυτό πρέπει όλοι να είναι καχύποπτοι και απαιτητικοί. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί, όπως ξαναγνωριστήκαμε το 2010 και αυτό απέβη εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί αναγκαστήκαμε να αποχωριστούμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής μας βάσης, που εμείς το είχαμε διαπαιδαγωγήσει σε μια συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά, έτσι και τώρα ,μετά τις εκλογές, θα ξαναγνωριστούμε όλοι  στον τόπο αυτό, γιατί τώρα ήρθε η ώρα να εξαργυρωθούν οι επιταγές χωρίς αντίκρισμα.
Και ας μην ξεχνιόμαστε - γιατί η ώρα των εκλογών είναι και ώρα του απολογισμού -πως βρισκόμαστε εδώ και θα βρισκόμαστε μέχρι και την Κυριακή υπεύθυνοι για την διακυβέρνηση του τόπου στο ποσοστό που αυτό μας αναλογεί, επειδή ο ελληνικός λαός μας έδωσε ρητή και καθαρή εντολή να το κάνουμε αυτό στις διπλές εκλογές του 2012. Το 2012 το ΠΑΣΟΚ πήρε στις πρώτες εκλογές το μέτριο, το σοκαριστικό για τα δεδομένα μας 13,5%. Και στις δεύτερες εκλογές το 12,4%.
Αλλά η πολιτική μας πρόταση, η δική μας στρατηγική ψηφίστηκε από το 47% του ελληνικού λαού στις εκλογές του Ιουνίου, γιατί και η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ τότε είχαν προσχωρήσει με καθυστέρηση στην δική μας πολιτική, αφού είχαν περάσει την εύκολη και ένδοξη αντιμνημονιακή περίοδο των Ζαππείων, των ισοδυνάμων, των αγανακτισμένων στις πλατείες μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την ακροδεξιά, μαζί με όλα τα αριστερίστικα στοιχεία που μπορούσαν να βρεθούν.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία, φίλες και φίλοι, σήμερα μιλώντας στον ελληνικό λαό τρεις μέρες πριν τις εκλογές, να πούμε ότι για μας η κόκκινη γραμμή για την ασφαλή πορεία του τόπου, όχι απλά και μόνο προς την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση, αλλά προς την ανάπτυξη, την πρόοδο, την ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αποκατάσταση αδικιών, την απασχόληση, γιατί το μεγάλο μαράζι της κοινωνίας είναι η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων. Αυτή λοιπόν η πορεία έχει πέντε σημεία-προϋποθέσεις.
·  Η πρώτη προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα. Η συναίνεση επιτέλους. Αυτό που λέγαμε και το 2012. Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, χωρίς αποκλεισμούς και αυτοαποκλεισμούς. Το 2012 θέλαμε και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διέφυγε στην ευκολία της αντιπολίτευσης. Δεν μπήκε ούτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Θέλαμε φυσικά τη ΔΗΜΑΡ που ζητούσε εντολή για λύση, αλλά ήρθε, κάθισε, έφυγε, χάθηκε. Τώρα με κορμό αναγκαστικά το πρώτο κόμμα, με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, με προοδευτικό πρόσημο, γιατί η ουσία της πολιτικής μας είναι προοδευτική, θέλουμε σταθερότητα, συστράτευση, συναίνεση. Και το ΠΑΣΟΚ λοιπόν που είναι εδώ ,ζητάει από όλους τους πολίτες να μας ακούσουν με προσοχή, να ακούσουν την αλήθεια μας.
·  Οικονομική σταθερότητα, ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, όχι πιστωτικό γεγονός, όχι χρεοκοπία, όχι επιστροφή στο μηδέν ή υπό το μηδέν τώρα ένα μέτρο πριν το τέλος. Όχι να παραμείνουμε ηθελημένα όμηροι στο μνημόνιο. Είναι πραγματικά αστείο, εξοργιστικό, οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να προτείνουν την παράταση της παραμονής στο μνημόνιο χωρίς δάνειο, μόνο με σκληρούς όρους και αυστηρή τρόικα. Είναι ποτέ δυνατόν;
·  Τρίτο. Εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχουν ληφθεί και συμφωνηθεί από το Φεβρουάριο του 2012 για περαιτέρω κούρεμα του χρέους, για ακόμη μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Για μια Ελλάδα που μπορεί να επανέλθει στις αγορές ,γιατί δυστυχώς η κυριαρχία στις μέρες μας συνδέεται με τη δυνατότητα ενός κράτους να είναι στις αγορές και να δανείζεται από αυτές με καλά επιτόκια.
·  Τέταρτο. Θεσμική σταθερότητα, συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που ενώνει το έθνος. Προσέξτε, που ενώνει το έθνος, όχι που δημιουργεί την περιπαικτική εντύπωση μιας παρασκηνιακής συμφωνίας, ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα, που ενώνει όλο το έθνος. Εκλογικό σύστημα που καταργεί τον εκβιαστικό αυτό εκλογικό νόμο του μπόνους των 50 εδρών και αναθεώρηση του Συντάγματος με ευρεία πλειοψηφία 180 Βουλευτών στη Βουλή που θα διαμορφώσει τις διατάξεις.
·  Πέμπτο σημείο ξεχασμένο, αλλά πρέπει να το υπογραμμίσουμε, γιατί εδώ υπάρχει όχι κομματικός αλλά εθνικός εφησυχασμός. Εθνική σταθερότητα και ασφάλεια, συναίνεση στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πεδίο έντασης, περιβάλλεται από κρίσεις, δέχεται προκλήσεις, έχουμε ανοιχτά θέματα στο κυπριακό, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια. Ναι, κινούμαστε αθόρυβα, ναι προλαβαίνουμε καταστάσεις, ναι διαμορφώνουμε το στρατηγικό πλαίσιο, αλλά αυτό πρέπει να είναι κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Και ένα επιπλέον στοιχείο, το πιο σημαντικό, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που βλέπει στο μέλλον και στο μέλλον βλέπουμε όταν δίνουμε απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Εμείς ,φίλες και φίλοι, έχουμε παρουσιάσει ήδη από το Μάιο ,εν όψει των ευρωεκλογών, το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για το οποίο δούλεψαν εκατοντάδες επιστήμονες ειδικοί, στελέχη του κόμματος, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, στελέχη των μαζικών φορέων, στελέχη της κοινωνίας των πολιτών.
Αλλά ο κορμός της πρότασής μας είναι η απασχόληση. Μετρήσαμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε 640 χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια και όπως λέω πάντα η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής Τράπεζας μας διόρθωσε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε 720 χιλιάδες θέσεις εργασίας, μετρημένες μία-μία στον αγροτικό τομέα, στην ενέργεια, στις υποδομές, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στη μεταποίηση, στην έρευνα και την καινοτομία, στη νεανική επιχειρηματικότητα, στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική οικονομία ,τον λεγόμενο τρίτο τομέα.
Αλλά για να έχεις απασχόληση χρειάζεσαι πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια δικαίου, επενδύσεις και ξένες και εγχώριες, ρευστότητα, άρα ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί. Χρειάζεσαι αξιοποίηση των ενδογενών πόρων, της γης και των ανθρώπων, αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, της κοινής αγροτικής πολιτικής, αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Υπάρχουν πολλά να γίνουν στις υποδομές, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στη βιομηχανία τροφίμων, μας καθοδηγεί η χώρα από μόνη της, τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι οφθαλμοφανή, το ζήτημα είναι η πολιτική βούληση, το ζήτημα είναι να έχεις ένα σταθερό πλαίσιο πολιτικό και θεσμικό, να μην παίζεις με την οικονομία και τους πολίτες.
Και μόνον έτσι η Ελλάδα θα ξαναγίνει ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, πραγματικός παίκτης των πανευρωπαϊκών συσχετισμών και όχι παρίας και ζήτουλας.
Πράγματι έχει δίκιο ο Σεργκέι που μίλησε για τη δυσκολία των ευρωπαϊκών συσχετισμών. Η κρατούσα αντίληψη στην Ευρώπη είναι μονοδιάστατη, συντηρητική, πιστεύει βαθιά ότι χωρίς δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία, χωρίς μείωση και εξαφάνιση τελικά των ελλειμμάτων δεν υπάρχει ανάπτυξη και απασχόληση.
Αλλά καθ΄ οδόν η πολιτική αυτή έχει θύματα, θύματα που είναι άνθρωποι αλλά και εθνικές οικονομίες, γιατί η Ευρώπη και ειδικότερα η Ευρωζώνη έχει κλειδωμένες ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών, γιατί ο Έλληνας να δανείζεται με πενταπλάσιο επιτόκιο από τον Γερμανό επιχειρηματία;
Αλλά μόνον το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι αυτό που προσφέρεται, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα, ούτε τον μοναχικό δρόμο, ούτε οποιαδήποτε άλλη συνεργασία. Αυτή είναι η ιστορική παρακαταθήκη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς την οποία δε θα υπήρχε το μεγαλύτερο επίτευγμα του 20ου αιώνα που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, ότι σπουδαιότερο έφτιαξε ο ανθρώπινος πολιτισμός και θεσμικά και οικονομικά.
Αλλά για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, πρέπει να είμαστε μέσα στο παιχνίδι, πρέπει να έχουμε σχέσεις με τα προοδευτικά, σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά, εργατικά, δημοκρατικά κόμματα που κυβερνούν ή που είναι έτοιμα να κυβερνήσουν. Δεν μπορείς από το περιθώριο να επηρεάσεις τον πυρήνα των ευρωπαϊκών συσχετισμών.
Μπορείς να δημιουργείς επικοινωνιακές εντυπώσεις, μπορεί να είσαι αντικείμενο συζήτησης, αλλά δεν επηρεάζεις τους πραγματικούς συσχετισμούς, δεν βοηθάς ούτε τη χώρα σου, ούτε την οικονομία σου, ούτε τους πιο αδύναμους πολίτες σου.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία, φίλες και φίλοι, να επιμείνουμε στο όραμά μας για ένα κανονικό κράτος, ένα κανονικό ,λειτουργικό ,σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, ένα κοινωνικό κράτος δικαίου στην Ελλάδα, στην υπηρεσία της ανάπτυξης και του πολίτη.
Κι αυτό σημαίνει πολλά για τη Δημόσια Διοίκηση, για τη δικαιοσύνη, για τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων. Πολλά για την παραγωγική βάση, πολλά για το φορολογικό σύστημα που ποτέ δεν μπορέσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια να το κοιτάξουμε συνολικά, να το ξαναστήσουμε εξ αρχής, με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Γιατί ήμασταν πραγματικά υπό την πίεση της καθημερινής απειλής και του εκβιασμού για ταμειακά-εισπρακτικά αποτελέσματα. Με την ψυχή στο στόμα έχουν γίνει όλες οι αναγκαστικές και εκβιαστικές ρυθμίσεις, ξέρουμε πολύ καλά πόση σημασία έχει να μειώσεις τους συντελεστές, να αποκαταστήσεις αδικίες, να δώσεις κίνητρα αναπτυξιακά και κυρίως να οργανώσεις ένα φορολογικό σύστημα που λειτουργεί κοινωνικά δηλαδή αναδιανεμητικά.
Θα γίνει αυτό, τώρα φτάνουμε στο σημείο αυτό και βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνον κεντρικά από το κράτος των Αθηνών, πρέπει να γίνει μέσα από τους τοπικούς και περιφερειακούς συνασπισμούς ανάπτυξης, μέσα από την ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών των αυθεντικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.
Θα μου πείτε όμως, φίλες και φίλοι, γιατί παρόλα αυτά είμαστε εύθραυστοι, γιατί υπάρχει απειλή, γιατί υπάρχει κίνδυνος, ενώ έχουμε καταφέρει τόσα πολλά, τόσα σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια; Γιατί ενώ έχουμε φύγει μακριά από τα ελλείμματα και είμαστε στα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα διεθνώς, γιατί ενώ έχουμε ισχυρές τράπεζες, γιατί ενώ έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από εφτά χρόνια ύφεσης γιατί ενώ έχουμε εκμηδενίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κι έχουμε κερδίσει πόντους στην ανταγωνιστικότητα, γιατί είμαστε τόσο εύθραυστοι ακόμη, γιατί περιμένουμε τη Φρανκφούρτη, γιατί θέλουμε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γιατί έχει  τόση σημασία όλη αυτή η συζήτηση που ηχεί τεχνική αλλά και απειλητική;
Γιατί ,φίλες και φίλοι, δυστυχώς βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας μόνοι μας. Γιατί το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, η έλλειψη πολιτικής συνεννόησης, η έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας. Γιατί ακόμη και τώρα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που καλλιεργούν μέσα στην κοινωνία την πεποίθηση ότι υπήρχε άλλος ,πιο εύκολος ,δρόμος το 2009, το 2010 κι εμείς επειδή είμαστε δοσίλογοι ή συνωμότες δεν τον ακολουθήσαμε.
Το πίστεψαν και οι Κύπριοι κι όταν πήγαν στο σχέδιο βήτα βρήκαν τις καταθέσεις κουρεμένες. Ακόμη και τώρα υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι δεν διαπραγματευθήκαμε σωστά, ότι η διαπραγμάτευση είναι εύκολη, ότι θα σχηματιστεί η νέα ριζοσπαστική κυβέρνηση και η Ευρώπη θα υποκλιθεί και θα τα δώσει όλα. Δεν αναρωτιούνται γιατί δεν τα έδωσε σε μας, για να μας βοηθήσει και πολιτικά.
Γιατί λέτε; Τι ευρωπαϊκό κόλπο ήταν αυτό; Να μας υπονομεύσουν, εμάς που πιστεύουμε στην Ευρώπη και δίνουμε αγώνα με τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Κόμματα ,να μην μας επιτρέψουν να εμφανίσουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα στον ελληνικό λαό με κλεισμένα τα πάντα και να θέλουν να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές ,για να διαπραγματευτούν μαζί του και να του τα δώσουν όλα.
Έχω μια ήπια και ευγενική εξήγηση. Ο τρόπος που φέρονται, ο τρόπος που φέρθηκαν και σε εμάς -γιατί είναι πολιτικά μυωπικοί μονοδιάστατοι και γιατί η Ευρώπη κάνει συνεχώς τεράστια πολιτικά και οικονομικά λάθη-ο τρόπος που φέρθηκαν σε εμάς είναι απλώς ένα δείγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν και την επόμενη και τη μεθεπόμενη ελληνική κυβέρνηση και αυτό είναι η προειδοποίηση προς όλους. Όχι η απειλή, η επίγνωση.
Δεν παίρνω τη δεύτερη εξήγηση, την πιο πονηρή γιατί δεν πιστεύω στη θεωρία της συνωμοσίας ότι ήθελαν μια κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία να προβάλλει επιχειρήματα και αξιώσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους Ευρωπαίους και άλλους ξένους εταίρους της χώρας να δοκιμάσουν τα όρια αντοχής του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Και δεν το πιστεύω αυτό γιατί δεν θα αφήσουμε να γίνει, γιατί εμείς στη διαπραγμάτευση θα είμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού, στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας και στο πλευρό της νόμιμης Ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλά η Ελλάδα ,με αποτελέσματα πολύ καλύτερα από την Πορτογαλία ,είναι εκτός αγορών με απαγορευτικά επιτόκια, η Πορτογαλία ,παρ' ότι μια Τράπεζά της είχε τεράστιο πρόβλημα πριν λίγους μήνες ,είναι στις αγορές αξιοπρεπέστατα με 2%. Το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, φίλες και φίλοι, είναι το πολιτικό και αυτό προκάλεσε την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση ,γιατί οι εταίροι μας ανέβασαν τεχνητά το πήχη βλέποντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ορίζοντα, ότι η υπογραφή της δεν αναγνωρίζεται από τους επόμενους ότι πολιτικές δυνάμεις που έχουν σοβαρά ποσοστά δεν αναγνωρίζουν την αρχή της συνέχειας του κράτους.
Εκλογές γίνονται συνεχώς στην Ευρώπη, Πρωθυπουργοί και Κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά τα κράτη έχουν μόνιμες πολιτικές, εθνικές στρατηγικές, οικονομικούς εθνικισμούς πολλές φορές. Η αρχή της συνέχειας του κράτους είναι το θεμέλιο και της ευρωπαϊκής και της διεθνούς συνεργασίας.
Αλλά όταν ο πήχης ανέβηκε σκόπιμα στη διαπραγμάτευση το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές μας έθεσαν τις κόκκινες γραμμές.
Είπαμε και λέμε όχι στη μείωση μισθών και συντάξεων, δεν το αντέχει η κοινωνία δεν το χρειάζεται η οικονομία. Όχι στις ομαδικές απολύσεις, όχι σε μια κατάσταση φόβου στη Δημόσια Διοίκηση, θέλουμε αξιοκρατία και αξιολόγηση αλλά όχι απειλές και Καιάδα με τεχνητά ποσοστά.
Αλλά είπαμε και τα δικά μας «Ναι». Είπαμε ακατέβατα ναι στις εκατό δόσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ναι στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ναι στα μέτρα για τους άνεργους τους ανάπηρους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, είπαμε ναι στην προοπτική ανάπτυξης, στην ανάκτηση εδάφους, στην αποκατάσταση αδικιών, στο μέλλον της χώρας.
Μας λένε ορισμένοι από όλες τις πλευρές, δεξιοί αριστεροί και Βρούτοι ,«βιαστήκατε μήπως με την έξοδο από το Μνημόνιο; Μήπως ήταν υπερφιλόδοξο και τεχνητό για λόγους πολιτικούς; Και γιατί θέσατε και ζήτημα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;», μα έλεος φίλες και φίλοι. 31 Δεκεμβρίου του 2014 έληξε το ευρωπαϊκό δάνειο με το πολύ φτηνό επιτόκιο, απομένουν μόνο οι δόσεις της τελευταίας αξιολόγησης, άρα έληξε το Μνημόνιο.
Και αυτό που κάναμε, την τεχνητή παράταση, την κάναμε για να διευκολύνουμε την επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι, την κάναμε για να διευκολύνουμε τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ,γιατί νομικά αυτό χρειάζεται ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή στη σχέση της κεντρικής Τράπεζας με τις ελληνικές Τράπεζες και τη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Και πράγματι συνεχίζεται το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περίπου 7-8 δισ. ευρώ μέχρι το ’16, αλλά αυτή η περιβόητη προληπτική πιστωτική γραμμή προβλέπει ούτως ή άλλως τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και τι είπαμε; Αυτό που πρέπει να πούμε: αφήστε μας τη δυνατότητα να γυρίσουμε στις αγορές και να διαλέγουμε το φτηνότερο επιτόκιο. Εάν η αγορά μας το δίνει, το παίρνουμε από εκεί, αν όχι χρησιμοποιούμε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρώπη.
Ούτως ή άλλως το βαρύ πυροβολικό δεν είναι αυτά, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά βλέπετε το μεγάλο ατύχημα, το θεσμικό ήταν η διασταύρωση της διαπραγμάτευσης με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο θεσμικός εκβιασμός. Αυτό είναι που έφερε τη χώρα ξανά σε μια κατάσταση αμφισβήτησης.
Γι' αυτό, φίλες και φίλοι, ο προεκλογικός λόγος κυριαρχείται από ορισμένες κραυγαλέες παρεξηγήσεις οι οποίες δυστυχώς δεν είναι καλός  οιωνός για την επομένη των εκλογών.
Η πρώτη παρεξήγηση είναι αυτή που λέει «μόνο η ΝΔ μπορεί, αλλιώς καταστρεφόμαστε». Αν όμως αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις και τα σενάρια, ότι η πρώτη θέση ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ ,τότε κάποιοι σοβαροί πολίτες, προοδευτικοί που πιστεύουν στο χώρο μας ,που τον τιμούν, που τον θαυμάζουν, που τον αναγνωρίζουν, αλλά που σκέφτηκαν κάποια στιγμή να ψηφίσουν ΝΔ λόγω του bonus των 50 εδρών, δεν έχουν πραγματικά κανένα λόγο να το κάνουν αυτό. Το αντίβαρο, ο εγγυητής είναι το ΠΑΣΟΚ η Δημοκρατική Παράταξη. Αυτή η χρήσιμη ψήφος.
Και ας μην πάμε μακριά. Το ζήσαμε αυτό το Μάιο στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος η ΝΔ δεύτερη, την κυβέρνηση την κράτησε το ΠΑΣΟΚ με το 8%. Το ΠΑΣΟΚ κράτησε τη στρατηγική, τη διαπραγμάτευση, τον προσανατολισμό.
Δεύτερη παρεξήγηση, «Μην ανησυχείτε, αγάντα, έχουμε χρόνο. Δεν χρειάζεται να τελειώσουμε τον Φεβρουάριο, μπορούμε να πάρουμε παράταση της παράτασης ,να μείνουμε άλλους έξι μήνες στο Μνημόνιο ,άλλο ένα χρόνο», όμηροι, εκτός αγορών, εκτός ανάπτυξης, υποδεέστεροι και παρίες μέσα στην Ευρωζώνη. Και ποιοι το λένε αυτό; Οι ηγέτες του αντιμνημονιακού αγώνα. Δείτε τώρα τον παραλογισμό και την αντιστροφή των ρόλων: οι μνημονιακές δυνάμεις αγωνίζονται να βγάλουν τη χώρα από το Μνημόνιο και οι μνημονιακές θέλουν με άνεση να την κρατήσουν κι άλλο στο Μνημόνιο.
Η τρίτη παρεξήγηση «Μην ανησυχείτε, δεν θέλουμε τις δόσεις που απομένουν ,ούτε από την Ευρώπη, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτε από τις αγορές φυσικά πολύ περισσότερο, έχουμε…» Και δεν λέω τις αστειότητες ότι θα κόψουμε πλαστό χρήμα, δεν ασχολούμαι με αυτό ,αλλά είναι χαρακτηριστικό του ερασιτεχνισμού και της επιπολαιότητας, υπάρχει όμως η καταπληκτική θεωρία των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημόσιου που τα έχουν δει ως μια μηχανή που κόβει χρήμα, ενώ τα όρια της ρευστότητας είναι περιορισμένα, ενώ οι Τράπεζες έχουν συγκεκριμένες αντοχές. Γιατί το μεγάλο ζητούμενο είναι η προστασία των καταθέσεων και η υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, των επενδύσεων, της ανάπτυξης, τελικά των ανέργων, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των νοικοκυριών, όλων.
Πώς αλλιώς οι τράπεζες θα προστατεύσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όπως νομοθετήσαμε; Πώς θα δώσουν λύση στα κόκκινα δάνεια βοηθώντας τις επιχειρήσεις; Πώς θα δώσουν λύση στα κόκκινα δάνεια βοηθώντας τις επιχειρήσεις. Πώς θα δώσουν λύση στα στεγαστικά δάνεια που είναι άδικα και υπερβολικά και έχουμε συμφωνήσει σε λύσεις. Όχι μόνο για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, για όλα τα δάνεια, αλλά μπορούμε να το κάνουμε αυτό τώρα επειδή κουρέψαμε και αναδιαρθρώσαμε το χρέος το 2012, επειδή σταθεροποιήσαμε την οικονομία, επειδή είμαστε έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο.
Αλλά υπάρχει και τέταρτη παρεξήγηση.´´ Είμαστε λεβέντες και δεν φοβόμαστε, γι’ αυτό θα παρέμβουμε μονομερώς και θα κόψουμε το χρέος. Ή θα κάνουμε μια διεθνή διάσκεψη πολιτική και θα επιβάλουμε εκεί σε κράτη, γιατί σε κράτη χρωστάμε, να αναλάβουν αυτά το δικό μας χρέος και να το γράψουν στο δικό τους χρέος και στο δικό τους έλλειμμα ´´. Και εντάξει, αν ήταν για τη Γερμανία, αλλά είναι για τη Σλοβενία, για την Κύπρο, για τη Μάλτα, για την Αυστρία, για τη Φιλανδία που είναι και πολύ σκληρή. Και γιατί είναι σκληρή; Γιατί είχε ζήσει την εμπειρία του προγράμματος προσαρμογής και του ΔΝΤ.
Τι ψάχνουμε να βρούμε αυτό που ήδη έχει λυθεί; Γιατί πρέπει να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα όταν ήδη έχουμε λύσει το θέμα από το 2012 με τις ειλημμένες αποφάσεις του Eurogroup ότι θα γίνει και νέα παρέμβαση, στην πραγματικότητα νέο κούρεμα ,που θα μας επιτρέψει να δώσουμε έμφαση στο ρυθμό ανάπτυξης, γιατί δεν χρειάζεται από ένα σημείο και μετά περισσότερο πλεόνασμα. Χρειάζεται τόσο όσο να μην δημιουργείται πρόβλημα στην ανάπτυξη.
Αφήστε τώρα την ακόμη μεγαλύτερη παρεξήγηση, να λύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους που είναι μηδαμινό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μεγάλο για μας, ελάχιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Να το λύσουμε μαζί με το συνολικό πρόβλημα του χρέους της ευρωζώνης. Δηλαδή να μην είμαστε η ειδική περίπτωση που μπορεί να λυθεί, αλλά να διεκδικήσουμε μια λύση για το χρέος της ευρωζώνης που είναι 15 τρισεκατομμύρια, δηλαδή 15.000 δισ. ευρώ. Και γιατί όχι να μη λύσουμε και το πρόβλημα του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ;
Αλλά υπάρχει η απίθανη αντίληψη ότι τα κράτη εξοφλούν το δημόσιο χρέος. Πάνε και το πληρώνουν στο Ταμείο, ενώ το δημόσιο χρέος εξυπηρετείται με τοκοχρεολύσια και εμείς τα έχουμε μειώσει κατά 60%. Για να καταλάβετε το μέγεθος του κουρέματος και αναχρηματοδοτείται από τις αγορές.
Η Ιαπωνία με 200% χρέος ,είναι βιώσιμη μέσα στη δυτική οικονομία και η Αργεντινή με 60% είναι συνεχώς κρεμασμένη στα μανταλάκια του διεθνούς τύπου, αγωνίζεται να μη χρεοκοπήσει και τρέχει πίσω από αμερικάνικα δικαστήρια.
Αλλά υπάρχει και πέμπτη παρεξήγηση. Η Ευρώπη φοβάται. Ήδη υποχωρεί, ήδη διαπραγματεύεται. Το είπαμε αυτό. Ποια Ευρώπη; Η Ευρώπη η συντηρητική, η Ευρώπη που δεν θέλει να στείλει λάθος μηνύματα όχι στην Ελλάδα, αλλά στη Γαλλία και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εδώ τα μηνύματα είναι σκληρά και σαφή, άτεγκτα όχι για τη μεσαία Ελλάδα, αλλά για την πολύ μεγάλη Γαλλία και την πολύ μεγάλη Ιταλία. Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό; Δεν καταλαβαίνουμε το μέγεθος του παιχνιδιού και στις μυλόπετρες μέσα στις οποίες πάμε να μπλέξουμε και να συνθλιβούμε;
Αλλά βεβαίως ,έχει πολύ μεγάλη σημασία να συγκροτήσουμε τον πολιτικό νότο στην Ευρώπη. Όχι μόνο με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και με ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και προοδευτικά κόμματα από τις χώρες του βορρά που πιστεύουν σε ένα άλλο ευρωπαϊκό μοντέλο. Αλλά αυτό το μοντέλο πρέπει να έχει απάντηση για όλα. Για την παραγωγή, για την ανταγωνιστικότητα, για τη δημογραφική κρίση, για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ σκληρό και ανταγωνιστικό.
Και βέβαια όλα αυτά φτάνουν στην τελευταία, την έκτη παρεξήγηση περί αυτοδυναμίας, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ´´δεσμεύομαι από το πρόγραμμά μου και τις υποσχέσεις μου μόνο σε περίπτωση αυτοδυναμίας ´´. Είναι το γνωστό παιχνίδι. Τι σημαίνει; Τι εννοεί ο ποιητής; Ότι δεν θα έχει αυτοδυναμία, άρα δεν δεσμεύεται. Απειλεί ότι θα έχει και θα το εφαρμόσει; Διαβεβαιώνει ότι μη φοβάστε δεν θα το εφαρμόσω; Γιατί είναι προφανές ότι κάποιοι ψηφίζουν για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αλλά πολλοί περισσότεροι ψηφίζουν με τη βεβαιότητα ότι δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.
Γι’ αυτό ,φίλες και φίλοι, έχει πολύ μεγάλη σημασία η τρίτη εντολή, ο τρίτος πόλος. Χειροκροτήστε λίγο περισσότερο εδώ, είναι κρίσιμο σημείο. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν θέλει να είναι κυβερνητικός εταίρος, συμπλήρωμα και ουρά, μπαλαντέρ όπως λέω, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν θέλει θώκους, καρέκλες. Θέλουμε να είμαστε εθνικός εταίρος. Δεν μας ενδιαφέρει η κυβερνητική σταθερότητα, αυτής ή της άλλης κυβέρνησης, αλλά η εθνική σταθερότητα.
Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί το ρόλο μας μπορούμε να τον παίξουμε με πολλούς και διάφορους τρόπους, αρκεί να είναι καθοριστική για το καλό του τόπου. Θέλουμε το καλύτερο και θα συμβάλουμε σε αυτό. δεν θα αφήσουμε να έρθει το πολύ χειρότερο.
Και γιατί το ΠΑΣΟΚ και όχι οι άλλοι; Πιο φρέσκοι; Πιο ωραίοι; Οι οποίοι είναι προϊόν είτε πραγματικής, είτε εικονικής παρθενογένεσης στην πολιτική; Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει τη γνώση, έχει την εμπειρία και έχει δοκιμαστεί. Έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά και έχει αντέξει. Όπως και να το δει κανείς χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος για την πατρίδα, αλλά και την παράταξη, είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.
Σας είπα για το ΣΥΡΙΖΑ, σας είπα για τη ΝΔ και για τη σημασία που έχει ο ταλαντευόμενος πολίτης να καταλάβει ότι η εγγύηση και το αντίβαρο είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο για τη θεσμική απειλή της Χρυσής Αυγής. Φανταστείτε να είναι τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή και να πάρει την εντολή ο κ. Μιχαλολιάκος ενώ είναι προφυλακισμένος. Αυτό είναι όνειδος για τον ελληνικό λαό και για την Ελληνική Δημοκρατία.
Αλλά επί ένα χρόνο από το Μάιο του 2012 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 μόνο το ΠΑΣΟΚ φωνή βοώντος εν τη ερήμω έφερε το ζήτημα της Χρυσής Αυγής.
Και υπάρχει και το νέο σχήμα, το Ποτάμι, απέναντι στο οποίο είμαστε πολύ ευγενικοί και διακριτικοί. Στις ευρωεκλογές έκανε μια πρώτη εμφάνιση. Οι δημοσκοπήσεις το κατέγραφαν ως πολλά προσδοκώμενο ,πάνω από το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή είναι η συνηθισμένη ιστορία με τις δημοσκοπήσεις. Τις διαψεύδουμε πάντα με πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Αυτό θα γίνει και τώρα.
Το 2012 το συμπαθητικό κόμμα ήταν η ΔΗΜΑΡ που ζητούσε την εντολή για λύση. Κόμμα αριστερό, άφθαρτο, έτοιμο να συμπράξει στην διακυβέρνηση της χώρας, να αναλάβει ευθύνες, αφού ωρίμασε και έφυγε από το αντιμνημονιακό μέτωπο και αντελήφθη ότι υπάρχει μόνο μια πολιτική. Αλλά ήρθε, δεν ψήφισε, ταλαντεύτηκε, έφυγε, γύρισε, χάθηκε.
Η παλιά ΔΗΜΑΡ, που είχε εν πάση περιπτώσει στίγμα ιδεολογικό, ιστορικό. Το Ποτάμι που διεκδικεί τον ίδιο ρόλο ως νέα ΔΗΜΑΡ έχει παλιά εμβληματικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έζησαν την εμπειρία αυτή. Έχει απολιτικές προσωπικότητες που με ενθουσιασμό τώρα ανακάλυψαν την πολιτική και το κόμμα.
Και έχει και καραμπινάτες νεοφιλελεύθερους δεξιούς, θατσερικούς, που συνεργάστηκαν ακόμη και με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προ 23 ετών, το μείγμα ετερόκλητο και αντιφατικό, ποια είναι η πολιτική βάση το σημείο ισορροπίας και τι εγγυάται σταθερότητα, τι εγγυάται ότι μπορεί να παίξει πράγματι το ρόλο του εγγυητή;
Τίποτα, τα πράγματα τώρα είναι σκληρά, είναι κρίσιμα, τα ψέματα τελειώσανε για όλους, ήρθε η ώρα της αλήθειας και την αλήθεια τη λέει το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη. Γι΄ αυτό απευθυνόμαστε, φίλες και φίλοι, σε όλους τους ανθρώπους της παράταξης, σε όλους τους δικούς μας ανθρώπους, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.
Ο άνεργος, ο μικρομεσαίος, η γυναίκα που ξέρει τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού, ο αγρότης, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι χωρίς το κράτος, χωρίς μια πολιτική υποστήριξης, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Ο μεγάλος, ο ισχυρός, δεν έχει ανάγκη, δεν έχει πρόβλημα και να καταστραφεί η χώρα έχει τα ευρώ έξω και θα την αγοράσει φτηνά.
Απευθυνόμαστε στον πατριωτισμό όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων. Ποτέ δεν είπαμε εμείς το 2012 ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με τη ΝΔ, ότι λέγαμε το 2012 λέμε και τώρα, μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού.
Αλλά δεν κάνουμε εκπτώσεις σε σχέση με την ασφάλεια και την προοπτική του τόπου, δεν αποδεχόμαστε προγραμματικές προχειρότητες και τσαπατσουλιές, συμφωνούμε με μόνο όρο με μόνη κόκκινη γραμμή την ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και την παραμονή της στο ευρώ και το ευρωπαϊκό παιχνίδι προοπτικής και μέλλοντος.
Εάν σκεφθείτε τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που η ΝΔ κυβερνούσε μόνη το 2012 θα καταλάβαινε τι μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη περίπτωση. Δείτε την εισφορά του ΠΑΣΟΚ για τη Δημοκρατία, για τα δικαιώματα, για τους άνεργους σε όλα τα μέτρα. Είναι μέτρα που πρότεινε η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.
Για τους ανάπηρους, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων, για το εγγυημένο εισόδημα και αναφέρθηκα ήδη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την πρώτη κατοικία, τα κόκκινα δάνεια και τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης.
Φίλες και φίλοι, πέρασε η εποχή των πλαστών αυτοδυναμιών, πέρασε η εποχής της αυταρέσκειας, πέρασε η εποχής της ευκολίας. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε την αλήθεια όλοι μαζί. Έχει πολύ μεγάλη σημασία εσείς που είστε το ΠΑΣΟΚ, που είστε η παράταξη, τώρα τις τρεις αυτές μέρες να βγείτε στο δρόμο, σπίτι-σπίτι, πόρτα-πόρτα, να μιλήσετε πρόσωπο με πρόσωπο τη γλώσσα της αλήθειας.
Φίλες και φίλοι, το ΠΑΣΟΚ είστε εσείς, η Δημοκρατική Παράταξη είναι όλοι οι πολίτες που ανήκουν σε αυτήν. Σε σας στηριζόμαστε, στα αγωνιστικά μαχητικά υπέροχα ψηφοδέλτιά μας, σε 400 τόσους ανθρώπους που δίνουν με ανιδιοτέλεια τη μάχη των εκλογών, σε όλες τις περιφέρειες.
Το παιχνίδι είναι ανοιχτό, η τρίτη θέση είναι απολύτως εφικτή, αλλά και απολύτως αναγκαία, θα την κερδίσουμε, γιατί εμείς φίλες και φίλοι χάρη σε σας, χάρη στο λαό της παράταξης κρατάμε ψηλά την ευθύνη και κρατάμε ψηλά την ευθύνη σημαίνει κρατάμε ψηλά τη χώρα, κρατάμε ψηλά την οικονομία, κρατάμε ψηλά το μέλλον, κρατάμε ψηλά την προοπτική.
Εμπρός, να χαράξουμε μαζί το μέλλον της πατρίδας, το μέλλον της παράταξης, εμπρός να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Κουβαλάμε βάρη και ευθύνες ιστορικές, αλλά έχουμε και τίτλους τιμής. Εμείς που δώσαμε τον αγώνα για την πατρίδα, τώρα τον ολοκληρώνουμε και βλέπουμε προς το μέλλον, προς ένα ΠΑΣΟΚ άξιο της μοίρας του και της αποστολής του.
Γεια σας και με τη νίκη, γεια σας. Εμπρός, ας οργώσουμε πραγματικά όλη τη χώρα, όλες τις Περιφέρειες, οι τρεις μέρες είναι αυτές οι μέρες που πιστοποιούν και σταθεροποιούν τον πολιτικό μας στόχο: την τρίτη θέση. Τη νίκη του ΠΑΣΟΚ που είναι ο ενδιάμεσος στόχος για το μέλλον.
Γεια σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου