Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Τσιμέντα Χαλκίδας: Κινητικότητα για την υλοποίηση των ομαδικών απολύσεων

Κλιμακώνεται σε καθημερινή βάση η αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας(ΑΓΕΤ) καθώς η εργοδοσία της πολυεθνικής LAFARGE έχει προχωρήσει με τις κυβερνητικές ευλογίες σε απολύσεις εργαζομένων της επιχείρησης που από 250 έχουν απομείνει περίπου 50, ενώ επίκεινται και οι υπόλοιπες, στο πλαίσιο της συνολικής «αναδιάρθρωσης» του ομίλου.

Σε αυτό το πλαίσιο είχε προχωρήσει η έγκριση του αιτήματος των ομαδικών απολύσεων, μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, με δεδομένο το «πράσινο φως» που αυτό είχε ανάψει σε ανάλογο αίτημα της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» του Μάνεση, ο οποίος απέλυσε ομαδικά τους εναπομείναντες εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι στη δημιουργία του ΑΣΕ είχε συμφωνήσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, γεγονός που προκάλεσε την ευαρέσκεια του υπουργού Εργασίας και των βιομηχάνων, ενώ ανάλογα αιτήματα εκκρεμούν ή πρόκειται να υποβληθούν και από άλλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσής» τους. Για λόγους αποφυγής του πολιτικού κόστους ο Υπουργός Εργασίας και σε ένα ελιγμό εκτόνωσης των αντιδράσεων, αποφάσισε, μετά από εισήγηση του ΑΣΕ, τη μη έγκριση των ομαδικών απολύσεων για τα «Τσιμέντα Χαλκίδας».  Ωστόσο, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στο ΣτΕ για ακύρωση της συγκεκριμένη απόφασης. Παράλληλα εφάρμοσε το πλούσιο νομοθετικό αντεργατικό οπλοστάσιο, στο πλαίσιο της λεγόμενης «υγιούς επιχειρηματικότητας» απολύοντας κάθε μήνα «νόμιμα» συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, μειώνοντας τους έτσι σταδιακά.
Όμως τα πράγματα δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα και αποκαλύψεις του περιοδικού Τύπου, εμφανίζεται αυτή την περίοδο, η γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και πλέον επικεφαλής του ΑΣΕ, Άννα Στρατινάκη, να συνομιλεί με βιομήχανους, μεταξύ των οποίων και η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ), παρέχοντας από τις θέσεις που κατέχει, νομικές συμβουλές με σκοπό την απώλεια θέσεων εργασίας το συντομότερο δυνατό, χωρίς εντάσεις και καθυστερήσεις. Επίσης, και πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εμφανίζεται να προτείνει ερμηνεία του νόμου περί ομαδικών απολύσεων που θα παρακάμπτει το δικαίωμα του Υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει ομαδικές απολύσεις χωρίς να χρειαστεί νομοθετική τροποποίηση.
Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων της επιχείρησης, όπου μέσω της Ένωσης Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, με επιστολή τους προς τον Γιάννη Βρούτση απαιτούν εξηγήσεις σχετικά με αυτά τα δημοσιεύματα και το ρόλο του Υπουργείου απέναντι στην υπόθεση του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα για την ακύρωση των απολύσεων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου της περιοχής.
Σημειώνεται ότι το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων παραμένει ψηλά στην αντζέντα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» στα μάτια των εργαζομένων είτε μέσω του ΑΣΕ, είτε μέσω της διαβούλευσης ανάλογων αιτημάτων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Από την πλευρά της η τρόικα απαιτεί απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων δια νόμου και όχι μέσω του ΑΣΕ, του υπουργού Εργασίας ή των «εταίρων».
Όπως και να έχει πάντως η ουσία είναι ότι αμέσως μετά τις εκλογές αναμένονται εξελίξεις και σε αυτό το θέμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους θέλουν να έχουν «τα χέρια τους λυμένα» και στις απολύσεις, με μειωμένες ή και καθόλου αποζημιώσεις.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει το κλείσιμο του εργοστασίου στο βωμό του κέρδους και τις παρεμβάσεις παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας και του ΑΣΕ υπέρ της εργοδοσίας.Όπως επισημαίνει, όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως και τώρα, στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, για το σύνολο των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου