Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΑΡΘΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΞΙΑ»



 Τρίτη εντολή για εθνική σταθερότητα
Λέω συχνά στις ομιλίες μου ανά την Ελλάδα αυτές τις ημέρες του προεκλογικού αγώνα ότι η χώρα μπορεί να πορευθεί μόνο με την αλήθεια, με την ειλικρίνεια, μόνο με μια εθνική στρατηγική. Την δική μας εθνική στρατηγική, αυτή πάνω στην οποία έχουμε καταθέσει την δική μας φθορά, τις δικές μας απώλειες, τη μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ. 

Γιατί το κόστος δεν είναι εκλογικό. Το κόστος είναι ηθικό, συναισθηματικό, ιστορικό. Κανείς δεν πόνεσε, κανείς δεν πονάει, όσο εμείς, όσο εσείς. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να θίξει την αξιοπρέπειά μας, τον ηρωισμό μας και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ που ούτε τεμαχίζεται, ούτε κληρονομείται.
Γι’ αυτό το ζητούμενο τώρα είναι ποιος μπορεί να εγγυηθεί την εθνική στρατηγική. Ποιος μπορεί να είναι ο αξιόπιστος και αποτελεσματικός εθνικός εταίρος. Δεν ψάχνουμε κυβερνητική συμμετοχή. Δεν είμαστε μπαλαντέρ στην κυβέρνηση. Δεν θέλουμε κυβερνητικούς θώκους. Ούτε το 2012 στείλαμε πολιτικά στελέχη. Τεχνοκράτες στείλαμε. Μετά αναγκαστήκαμε να στρατευθούμε.
Η εθνική στρατηγική είναι και προοδευτική, γιατί προοδευτικό είναι το ασφαλές, το σίγουρο, το παραγωγικό. Εάν δεν έχεις πίτα τι θα μοιράσεις; Τις σάρκες που θα τρως; 
Άρα, αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν δεύτερος τον Ιούνιο του 2012. Τώρα ο δεύτερος δεν μπορεί να διαφύγει, όποιος και να είναι. 
Με ρωτούσαν συνεχώς οι δημοσιογράφοι: «Θα στηρίζατε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει»; Η απάντηση είναι καθαρή: Εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή εν πάση περιπτώσει ευρύτατης συνεργασίας με κορμό το πρώτο κόμμα. Εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τον στηρίξουμε, αλλά για να εφαρμόσει την εθνική στρατηγική και όχι ερασιτεχνισμούς, αντιφάσεις και περιττές λεβεντιές. Αν δεν  θέλει συστράτευση γιατί κάνει έλεγχο ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων, αναλαμβάνει την ευθύνη. Εμείς δεν κάνουμε καλλιστεία. Εμείς κάνουμε εθνική πολιτική. 
Έχει λοιπόν τεράστια σημασία το ποιος θα είναι τρίτο κόμμα, ποιος θα έχει την τρίτη εντολή. Ο φορέας της τρίτης εντολής πρέπει να είναι και θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ κράτησε την κυβέρνηση και στις ευρωεκλογές. Η ΝΔ ήρθε δεύτερη τότε. Το δικό μας ποσοστό ήταν κρίσιμο στις ευρωεκλογές, το δικό μας ποσοστό είναι κρίσιμο και στις εθνικές εκλογές.
Αλλά υπάρχουν κι άλλοι διεκδικητές της τρίτης εντολής. Ένας εξ αυτών είναι η «νέα ΔΗΜΑΡ», το θολό Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, που έχει συγκεντρώσει στις όχθες του στελέχη της παλιάς ΔΗΜΑΡ, απολίτικους οι οποίοι τώρα ανακάλυψαν ότι έχει σημασία η πολιτική και νεοφιλελεύθερους δεξιούς  κάποιοι από τους οποίους έπαιξαν ρόλο ακόμη και στην κυβέρνηση της περιόδου ’90-’93. Ένα ετερόκλητο μίγμα, δηλαδή.
Ο ελληνικός λαός τελικά θα διαλέξει σε ποιους εμπιστεύεται τη διαπραγμάτευση και το μέλλον, ποια ομάδα θέλει. Εάν θέλει να παίξουμε ρόλο, πρέπει να μας δώσει δύναμη. Εάν δεν θέλει, αποδεκτό, γιατί αυτή είναι η δημοκρατική εντολή.
Αλλά η ιστορία είναι πάνω από τα δημοκρατικά φημισμένα λάθη . Γιατί δημοκρατικά  μπορείς να ψηφίσεις και τα μεγαλύτερα λάθη. «Ανόρθωση» ήταν το σύνθημα το 1910, στην πρώτη κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν κλήθηκε από την Κρήτη να δώσει διέξοδο στο όραμα της εθνικής ολοκλήρωσης. Και το 1920, όταν ο ελληνικός λαός, με τη Μικρασιατική εκστρατεία σε εξέλιξη, καταψήφισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έκανε μια επιλογή που οδήγησε στη καταστροφή. Και μετά τον έψαχναν για να τον στείλουν στη Λωζάννη να διαπραγματευτεί τη συνθήκη της αξιοπρεπούς ήττας.
Η ιστορία όμως δεν θα επαναληφθεί έτσι, είμαι σίγουρος. Ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει γιατί πρέπει να αντιδράσει. Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ο αγώνας που δίνουμε τις μέρες αυτές σε όλη τη χώρα. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας υπόστασης και προοπτικής για την πατρίδα και την Παράταξη. 
Χρήσιμη ψήφος στην κάλπη λοιπόν είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Καμία άλλη. Το ΠΑΣΟΚ τρίτη λύση, τρίτη εντολή, τρίτος πόλος, εγγυητής της εθνικής προοδευτικής σταθερότητας. Αυτή η υπόθεση είναι δική μας, των υποψηφίων μας, των στελεχών μας. Δώστε μαζί μας τον αγώνα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου