Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΕΙΓΟΝ: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Αναρτήθηκε πριν από λίγο, η δημόσια προσφορά για το PSI στον δικτυακό τόπο greekbonds.gr, το βράδυ της Παρασκευής, μετά την σχετική έγκριση που δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε «τιτάνια» την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα προκειμένου να υλοποιηθούν οι...

ενέργειες που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η προσφορά προβλέπει πως το 53,5% του αρχικού ποσού θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με 20 νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF.

Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.


Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια:

• Το κουπόνι των νέων ελληνικών ομολόγων θα διαμορφώνεται στο 2% για περίοδο τριών ετών έως τον Φεβρουάριο του 2015

• Θα αυξηθεί στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2020

• Στο 3,65% για την περίοδο Φεβρουάριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 και,

• Διαμορφώνεται στο 4,3% για την περίοδο έως τον Φεβρουάριο του 2042.


Το μεσοσταθμικό κουπόνι, με βάση το μεσοσταθμικό επιτόκιο επί των νέων ελληνικών ομολόγων για τα πρώτα οκτώ χρόνια, θα διαμορφωθεί στο 2,63% και στο 3,65% για ολόκληρη την 30ετή περίοδο.

Όλη η διαδικασία ανταλλαγής, που θα κρατήσει για περίπου δύο εβδομάδες, θα εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο και το Ελληνικό Δημόσιο θα ξέρει (ανά ομόλογο) σε ημερήσια βάση πόσοι επενδυτές αποδέχθηκαν την ανταλλαγή και που συμμετοχή είναι αυξημένη ή μειωμένη.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αποτελέσει τον χώρο όπου με μεγάλη ασφάλεια και εχεμύθεια θα διεξαχθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων.

Πιο συγκεκριμένα, ανά ISIN (ταυτότητα) ομολόγου θα γίνεται ξεχωριστή Γενική Συνέλευση με τους κατόχους των τίτλων να ψηφίζουν το εάν αποδέχονται την ανταλλαγή των ομολόγων και τους όρους της ή όχι. Δηλαδή παράλληλα με την ανταλλαγή θα εξελίσσονται και δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων.


Η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω των 8.000 θεματοφυλάκων των ομολογιούχων που θα συλλέγουν τις εντολές και θα τις περνούν στο σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτών των Γενικών Συνελεύσεων η πλατφόρμα αναμένεται να κάνει αναφορά και στις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses - CACs) δηλαδή στην υποχρέωση της μειοψηφίας να ανταλλάξει τα ομόλογα με τους όρους που θα αποδεχθεί η πλειοψηφία.

Την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για το PSI ολοκλήρωσε η κοινοπραξία Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ και Bondholder Communication Group, η οποία εντόπισε τους θεματοφύλακες και τους ενδιάμεσους κάτοχους τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Τρέχει δε από τους servers της Bondholder Communication Group στο Λονδίνο.
Στην πλατφόρμα ανταλλαγής ομολόγων θα βρίσκονται μόνο τα ομόλογα (ISIN) που θα ορίσει προς ανταλλαγή το Ελληνικό Δημόσιο.


Η πλατφόρμα θα αναγράφει την ταυτότητα (International Securities Identification Number -ISIN) των ομολόγων που θα ανταλλαγούν και το ISIN των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν. Θα κάνει αναφορά στο ποσό του ομολόγου που ανταλλάσσεται και στο ποσό των μετρητών (Cash) και του χρεογράφου (Securities) που θα λάβει ως αντάλλαγμα ο επενδυτής.

Παπαδήμος: Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες

Ο Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που αφορούν έκδοση εγκυκλίων ή υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την επόμενη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ωριαία συνεδρίασή του έδωσε το πράσινο φως για τη δημόσια πρόσκληση, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, το γνωστό PSI.

Οι εκκρεμότητες που ανέφερε ο πρωθυπουργός αφορούν ζητήματα των υπουργείων Εργασίας και Υγείας και πρέπει να είναι έτοιμα, ώστε στην επομένη στην Σύνοδο Κορυφής ο ίδιος και στο Εurogroup ο αντιπρόεδρος και υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος να τα παρουσιάσουν στους Ευρωπαίους εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την τροπολογία περί της ΕΛΣΤΑΤ, και πιο συγκεκριμένα για το μνημόνιο με τους νέους κανόνες λειτουργίας που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σύντομη συζήτηση έγινε και για άλλη τροπολογία που αφορά στην νομοθέτηση των όσων συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη στα μέλη της κυβέρνησης ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πρόκειται να εισηγηθεί την διευθέτηση που έγινε με την γερμανική εταιρεία Siemens.


Το νομοσχέδιο για το PSI υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ - και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Νίκος Τσούκαλης.

Στις 9 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή στη δήμοσια προσφορά και θα εξετασθεί αν είναι ικανοποιητική και αν θα ενεγοποιηθούν οι ρήτρες που θα έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα αφορούν ποσοστό συμμετοχής των δύο τρίτων (66,6%).

Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι εάν, σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτό το ποσοστό, θα συμμετάσχει τελικώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (έχει ομόλογα 50 δισ. ευρώ) ούτως ώστε να διαμορφωθεί το 66,6% και να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες.

Τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαιρούνται του PSI.


Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ, αλλά και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν (συνολικά 60 δισ. ευρώ) με νέα ομόλογα, ίσης ονομαστικής αξίας, στα οποία δεν θα επιβληθουν οι ρήτρες.

Οπως είπε την περασμένη Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι τα κέρδη που απορρέουν από τα ομόλογα πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα. Η διανομή των κερδών εκτιμάται θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 1,8% του ΑΕΠ (3,96 δισ. ευρώ). Παράλληλα, θα εξοικονομήσει πόρους κατά 1,8 δισ. ευρώ την τριετία που ξεκινά το 2012.

Τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ εξαιρούνται του PSI, είπε ο Πρωθυπουργός, επειδή τα έχει για λόγους νομισματικής πολιτικής και, λόγω των διασυνδέσεων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών με την ΕΚΤ που αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος, δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να συμμετάσχουν στο PSI.

Η λύση που βρέθηκε ήταν οι τράπεζες να μη χάσουν, αλλά ούτε να κερδίσουν, από διακράτηση αυτών των ομολόγων και να δώσουν στην Ελλάδα ό,τι κέρδη έχουν από τα ομόλογα που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ενα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των ομολόγων τα κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος (σ.σ. περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ), σημείωσε ο κ. Παπαδήμος και υποστήριξε πως το καθαρό όφελος, αν υπήρχε ένα κούρεμα, θα ήταν μηδενικό ή πολύ μικρό.

Η αναδρομική μείωση του επιτοκίου κατά 1,5% στο πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί, ανάλογα με τη χώρα, από τα κέρδη που απορρέουν από τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της για λόγους νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ, τα οποία θα τα διανείμει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Αυτές με τη σειρά τους θα τα διανείμουν στα κράτη-μέλη, τα οποία αναλόγως με τους θεσμούς και άλλους περιορισμούς που έχει το καθένα, θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα αυτά ώστε να χρηματοδοτήσουν τη μείωση του επιτοκίου.

Από αυτή τη ρύθμιση εκτιμάται ότι το χρέος θα μειωθεί κατά 2,8% του ΑΕΠ (6,36 δισ. ευρώ) και οι δανειακές ανάγκες της χώρας κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Η ανταλλαγή των ομολόγων έχει προγραμματισθεί για τις 12 Μαρτίου, δύο ημέρες αργότερα αναμένεται να εγκριθεί το σύνολο του προγράμματος και στις 19 Μαρτίου αναμένεται να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου