Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Τα μέτρα "κλείδωσαν", το έργο το έχουμε ξαναδεί

Τα μέτρα λοιπόν κλείδωσαν και ο κ. Βενιζέλος τα παρουσίασε με πληθωρικό και αριστοτεχνικά δομημένο πολιτικό λόγο. Όμως τα μέτρα είναι:
-Σκληρότερα από τα αναμενόμενα
-Στρέφονται και πάλι υπερβολικά μονόπλευρα στα έσοδα και όχι στις κρατικές δαπάνες (αναμένεται η εξαγγελία 400 εκατ. ευρώ (μόνο)για μείωση δαπανών) και είναι απίστευτα φορομπηχτικά. Άδικα γιατί επιβάλλονται στους συνεπείς φορολογούμενους και κοινωνικά απαράδεκτα γιατί απομυζούν τις ανύπαρκτες σταγόνες των χαμηλών εισοδημάτων.
Συγκεκριμένα:-Σε απάντηση της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών, έρχεται τέλος επιτηδευματία, που θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 300 ευρώ και ισοπεδωτικά προσθέτω, για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά το πέμπτο έτος άσκησης επαγγέλματος Αναγνωρίζοντας έτσι το κράτος την αδυναμία του να διαχωρίσει τα πραγματικά εισοδήματα και τη τεράστια φοροδιαφυγή που κρύβεται. Τουλάχιστον σύμφωνα με δήλωση του υπουργού, δεν αφορά τα «μπλοκάκια των 700 ευρώ».

-Μειώνεται το αφορολόγητο από 12.000, σε 8.000(συντελεστής φόρου 10%). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως μετά την εφαρμογή του μέτρου, οι εργαζόμενοι θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται αφού ο φόρος που παρακρατείται θα αυξηθεί.
Εξαιρούνται σε μια προσπάθεια επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας οι νέοι , οι άνω των 65 ετών και τα ΑΜΕΑ. Αλλά δεν εξηγείται γιατί έχουν καλύτερη φοροδοτική ικανότητα οι οικογενειάρχες αυτού του εισοδήματος με παιδιά.

-Η «εισφορά αλληλεγγύης» θα επιβληθεί αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2010 και θα ισχύσει για τα επόμενα τέσσερα έτη, με συντελεστές κλιμακούμενος από 1% έως 4% σε όσους φορολογούμενους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η πολιτική ηγεσία προφανώς δεν διανοείται ότι ίσως υπάρχουν μισθωτοί των 20.000 ή 30.000 ευρώ οι οποίοι πολύ απλά δεν έχουν στο σεντούκι 600 ή 1.000 ευρώ για να ανταποκριθούν ειδικά στην αναδρομική επιβολή του μέτρου.

-Το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα μειωθεί κατά 50% και από τις 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα περιοριστεί στις 200.000 ευρώ, για κάθε άτομο που κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα. Το επιχείρημα ότι τα ακίνητα έχουν ήδη φορολογηθεί με την αγορά τους και ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται υπέρμετρα η ιδιοκατοίκηση έχει ειπωθεί μάλλον εξαντλητικά.

-Εξισώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης σταδιακά για τα φυσικά πρόσωπα και άμεσα για τις επιχειρήσεις. Από τις 15-10-2011 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης για τα φυσικά πρόσωπα θα αυξηθεί κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο ώστε από τα 21 ευρώ να ανέλθει 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Τα 39 ευρώ προστίθενται κι αυτά στα οικογενειακά έξοδα, για τα χαμηλά εισοδήματα τίποτα δεν είναι λίγο.
-Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% για τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα, όπως βουλευτές, μετακλητά στελέχη και τα αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Μετά τα προηγούμενα, θα έλεγα ότι είναι προσχηματικό και σιγά τα αίματα.

-Παράλληλα, ισχύουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, η εισφορά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μετάταξη του τομέα της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από τον συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, κ.λπ. Φαίνεται ότι ακόμα συζητείται η αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά, λόγω πιέσεων των εταιριών (Η δύναμη πίεσης δεν κρίνεται από το αριθμό!)

Τα μέτρα θα αφαιρέσουν χρήματα από την κατανάλωση, επομένως θα προκαλέσουν ύφεση. Η εισπρακτική τους ικανότητα είναι χρονικά περιορισμένη και σύντομα θα προκαλέσουν μείωση των εσόδων του κράτους κατ' αρχήν από το ΦΠΑ.
Επαναλαμβάνω τη χθεσινή ανάρτηση που τη θεωρώ περισσότερο επίκαιρη σήμερα:

Στο blog έχει τονισθεί ότι ο στόχος του μνημονίου (πρόκληση εσωτερικής υποτίμησης) προκαλεί ύφεση, μείωση εισοδημάτων, ανεργία αλλά και την ανάγκη εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ να απαιτούνται όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος, που σε κάθε στροφή του δρόμου φαντάζει συνεχώς απομακρυνόμενος και άπιαστος.
Κυνηγάμε την ουρά μας έχουν πει κάποιοι οικονομολόγοι.

Στη λάθος λογική - συνταγή του μνημονίου προστίθενται και ανικανότητα - πλήρης αστοχία του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου, αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, συγκρουόμενη με τους πελάτες - ψηφοφόρους της. Η μείωση των οργανισμών που πχ. ίδρυσε η ΝΔ είναι ακόμα στα χαρτιά, συνεχώς αναβάλλεται και όταν γίνει, γιατί αναγκαστικά θα γίνει, αφού τα έσοδα του κράτους θα βαίνουν μειούμενα, δεν θα επαρκεί και θα οδηγηθούν σε απολύσεις των υπαλλήλων.
Γιατί όσο μειώνεται το παραγόμενο προϊόν (μείωση ΑΕΠ), τόσο η μείωση του κράτους καθίσταται αναπόφευκτη και όταν γίνει θα είναι βίαιη. Οι πελάτες - δημόσιοι υπάλληλοι και λοιποί που προσπαθούν σήμερα να προστατευθούν στην ζεστή αγκάλη του ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας ελαχιστοποίηση της ζημιάς, θα πληγούν και αυτοί.

Ο κατήφορος θα τελειώσει όχι με ευχολόγια, υποσχέσεις και όμορφα λόγια, όπως αυτά του κ. Βενιζέλου, αλλά όταν ξύσουμε τον πάτο της ύφεσης, σε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα (έτσι θα επιβεβαιωθεί και η ρήση του κ. Παπανδρέου, ότι χτίζει τη νέα Ελλάδα)με νεόπτωχους και ανύπαρκτη προστασία των εργαζομένων. Όταν θα ξυπνήσουμε δηλαδή σε μια χώρα με χρεοκοπημένους πολίτες, με πουλημένα όχι μόνο τα ασημικά αλλά και τα τσίγκινα και με χρέος κοντά στο 200% (επίσημη πρόβλεψη του Υπ. Οικονομικών), επομένως με την αδήριτη ανάγκη για κούρεμα του χρέους μας.

Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου είναι ακριβώς στην ίδια λογική με το μνημόνιο 1, στο πιο θρίλερ. Το έργο το ξέρουμε, τα αποτελέσματα της αποτυχίας τα είδαμε.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούνται να πουν δεν ξέραμε, μάς διαβεβαίωσαν για άλλα, νομίζαμε πως σώζαμε την πατρίδα.
Με το επιχείρημα δεν υπάρχει "εναλλακτική", δηλαδή του ρεαλισμού, έχουν γίνει ή έχουν επιχειρηθεί κοινωνικές ανατροπές πλειστάκις .
Απομένει στον καθένα από εμάς, ως πολίτη να αποφασίσει αν θα παρακολουθήσει το έργο αραχτός στην πολυθρόνα του, κλείνοντας τα μάτια του στις βίαιες σκηνές της ταινίας (πχ ανεργία 20%) ή θα αντιδράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου