Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η μεγάλη διαφορά του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα

Το νέο πακέτο θα είναι και αυτό πάνω από 100 δισ. ευρώ, αλλά, σε σχέση με το πρώτο, κομίζει μία διαφοροποίηση που αλλάζει τα δεδομένα προς το θετικότερο.
Τρία 24ωρα, πριν από την σύγκλιση της κρισιμότατης για τα ελληνικά συμφέροντα, Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και το τοπίο, σχετικά με το μείζον ζήτημα της πρόσθετης βοήθειας προς τη χώρα μας, αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έρχονται από τη βελγική πρωτεύουσα, το συνολικό της ύψος, οριστικά, θα διαμορφωθεί πάνω από τα 100 δισ ευρώ, και αυτή τη φορά. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 120 με 130 δισ ευρώ, από τα οποία - κι εδώ είναι η σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το πρώτο πακέτο - ένα σημαντικό κομμάτι, περί τα 30 δισ. ευρώ, θα πάνε κατευθείαν προς την ανάπτυξη. Μέσω ποιας οδού;
Της χρηματοδότησης μεγάλων εν εξελίξει έργων υποδομής, τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα, είτε διακόπηκαν, λόγω έλλειψης ρευστότητας, είτε βρέθηκαν ένα βήμα πριν από το να διακοπούν.
Υπό συζήτηση τελεί το αν μέρος των χρημάτων αυτών, θα κατευθυνθούν προς την ενίσχυση και των τραπεζικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών ορίων κι εφόσον αποφασισθεί κάτι τέτοιο, πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί. Πρόκειται για επιμέρους - αλλά το ίδιο κρίσιμα - ζητήματα, που θα διευκρινισθούν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου, η οποία εξ αυτού και μόνο του λόγου, θεωρείται ως μια από τις κρισιμότερες για τα ελληνικά θέματα, από συστάσεως της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου