Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σήμερα η μεγαλύτερη ημέρα του έτους ! Aπό αύρια μικραίνει!!

Όπως μας πληροφορεί το Αστεροσκοπείο ,Σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου και ώρα 20:16 ώρα Ελλάδος (ή 17:16 U.T.) αρχίζει επίσημα το καλοκαίρι.
Αστρονομικά η εποχή του καλοκαιριού αρχίζει όταν ο Ήλιος βρίσκεται στη μέγιστη βόρεια απόκλιση πάνω στην ουράνια σφαίρα και λέγεται θερινό ηλιοστάσιο ή θερινή τροπή. Δηλαδή κατά το θερινό ηλιοστάσιο ο ήλιος φαίνεται ότι βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση προς βοράν του ουράνιου ισημερινού. Επίσης, οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια μέρας και τη μικρότερη νύχτα. Για τα γεωγραφικά πλάτη που αντιστοιχούν στον τόπο μας η διάρκεια της μέρας είναι 14 ώρες και 48 λεπτά ενώ αντίστοιχα νύχτα είναι για 9 ώρες και 12 λεπτά. Επιπλέον, ο Ήλιος ανατέλλει από το πιο βορειοανατολικό σημείο του ορίζοντα και δύει στο πιο βορειοδυτικό.
Από την προϊστορική εποχή η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου είχε ιδιαίτερη σημασία και γιορταζόταν ως ημέρα χαράς και ευφορίας. Για τους λαούς της Ευρώπης, όπως για τις φυλές των Κελτών, των Σλάβων και των Γερμανών, το θερινό ηλιοστάσιο γιορταζόταν με το άναμμα φωτιών. Πίστευαν ότι οι γιορτινές αυτές φωτιές είχαν μαγικές ιδιότητες και θεωρούσαν ότι η φυλή τους θα μεγάλωνε, θα αναπτυσσόταν και γενικότερα θα πρόκοβε, αν τα νέα ζευγάρια πηδούσαν πάνω από αυτές όσο πιο ψηλά μπορούσαν. Αυτός ο τρόπος γιορτασμού της ημέρας της θερινής τροπής θυμίζει ένα ανάλογο δικό μας έθιμο, αυτό του Κλήδονα που είναι τις επόμενες ημέρες. Καλό καλοκαίρι λοιπόν και… αστρονομικώς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου