Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

‘Ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης’


Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα  τα σχόλια, οι αναλύσεις και οι αναφορές στην Ελλάδα με επίκεντρο την ψηφοφορία στη βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την αρνητική στάση του Αντώνη Σαμαρά.
  
‘Ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης’, είναι ο τίτλος του ολοσέλιδου θέματος που φιλοξενεί στη δεύτερη σελίδα της η SüddeutscheZeitung του Μονάχου και στον υπότιτλο σημειώνει: «Ανεύθυνος και εγωπαθής: Ο συντηρητικός αρχηγός της αντιπολίτευσης θέλει την εξουσία πάση θυσία». Το άρθρο συνοδεύεται και από μια μεγάλη φωτογραφία από τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά, όπου ο πρώτος φαίνεται να του τείνει το χέρι και ο κ. Σαμαράς να κοιτάζει αλλού. Η εφημερίδα γράφει:
 
«Ο Αντώνης Σαμαράς μπλοκάρει και σαμποτάρει τη στιγμή που η χώρα του από κοινού με την Ευρώπη θέλει να δει μια κοινή πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο 60χρονος Σαμαράς κατάφερε τον περασμένο χρόνο να γίνει το σύμβολο ενός ανεύθυνου και εγωιστή πολιτικού άνδρα. Η άρνησή του να στηρίξει το πρόγραμμα περικοπών έχει εντωμεταξύ φέρει σε δύσκολη θέση ακόμα και τους συντηρητικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη»
 
Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω:
 
Κοινωνική πίεση ...«Ο κυνισμός του λαϊκιστή Σαμαρά φθάνει τόσο μακριά, ώστε την περασμένη Κυριακή να επιρρίψει στον πρωθυπουργό ‘ένα όργιο λαϊκισμού’ και αυτό διότι ο Γώργος Παπανδρέου σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ εδώ και εβδομάδες καλεί σε μια εθνική συναίνεση. Την Πέμπτη πριν από τη σύνοδο κουφής των Ευρωπαίων ηγετών θα μεταβεί και ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Εκεί οι συντηρητικοί πολιτικοί του φίλοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα τον παρακαλέσουν ακόμα μια φορά. Γιατί, διερωτούνται πολλοί, οι Έλληνες δεν καταφέρνουν αυτό που καταφέρνουν οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, δηλαδή μια κοινή στάση της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης;»
 
Με τον Αντώνη Σαμαρά και τη στάση του ασχολείται και η γερμανική έκδοση των Financial Times, η οποία επιγράφει το άρθρο της ‘Ο αρνητής’ και στον υπότιτλο σημειώνει: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγωνίζεται κατά των ξένων υπαγορεύσεων για περικοπές. Ο συντηρητικός πολιτικός δεν έχει όμως να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. Παρ' όλα αυτά ίσως σήμερα να σημάνει η δική του η ώρα».
 
Η εφημερίδα γράφει: "Εάν ο Παπανδρέου δεν πάρει σήμερα το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, ο Σαμαράς θα έχει επιτύχει το στόχο του: πρόωρες εκλογές. Οι συντηρητικοί όμως δεν θα μπορούσαν να κυβερνήσουν μόνοι τους, αλλά θα χρειάζονταν το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου. Τα δυο κόμματα θα είχαν ατέλειωτες συζητήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις αγορές.»
 
Και η εφημερίδα υπογραμμίζει λίγο παρακάτω:
 
«Εκεί που περισσεύει το πολιτικό ένστικτο λείπει μια ψύχραιμη οικονομική κατανόηση της κατάστασης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς βλέπει τον πρωθυπουργικό θώκο να πλησιάζει. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται πρότυπο της διεφθαρμένης πελατειακή πολιτικής».
 
Greek Prime Minister George Papandreou grimases before to give a speech in parliament during an emergency meeting of Socialist lawmakers, in Athens on Thursday, June 16, 2011. Papandreou vowed to stay on as prime minister, despite a party revolt that broke out Thursday against a new austerity measures that have triggered violent street protests ad widespread discontent.(Foto:Petros Giannakouris/AP/dapd)Τέλος μερικές ακόμα σύντομες αναφορές στο γερμανόφωνο τύπο σχετικά με τη σύνοδο του Eurogroup. Η αυστριακή Die Presse γράφει πως «μια έλλειψη συντονισμένης ευρωπαϊκής πολιτικής καταστρέφει τη μέχρι σήμερα κοινή, επιτυχημένη οικονομική βάση».
 
Η Welt σε πιο αυστηρό τόνο επισημαίνει: «Εάν μια χώρα είναι βέβαιη πως οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα την σώσουν όταν χρειαστεί, τότε στο μέλλον δεν θα επιδείξει την πειθαρχία που χρειάζεται».
 
Τέλος η Westdeutsche Allgemeine Zeitung θεωρεί σωστό ότι: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έστειλαν ένα μήνυμα στους Έλληνες και στις χώρες που δίνουν τα χρήματα. Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει πράγματι να αναλάβουν ένα μέρος της ευθύνης και να δώσουν περισσότερο χρόνο στους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες. Τόση κατανόηση πρέπει να υπάρχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου