«Ο δρόμος του Γ. Παπανδρέου προς την Ιθάκη», είναι ο τίτλος σχολίου της Ελβετικής εφημερίδας Neu Zürcher Zeitung, η οποία επισημαίνει: «Μόλις πριν από ένα χρόνο όλοι πίστευαν ότι τα κόμματα στην Ελλάδα θα ανταποκρίνονταν στα νέα δεδομένα. Πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι η κρίση ήταν μια ευκαιρία για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που καθυστέρησαν επί δεκαετίες και για να ενισχυθούν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας. Τότε η κυβέρνηση είχε στο πλευρό της μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Όμως οι εποχές αυτές έχουν πλέον περάσει. Ο θυμός και η απογοήτευση οφείλονται και στη βεβαιότητα ότι η ανάκαμψη θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε για την αρχή μας Οδύσσειας. Στο έπος του Ομήρου η περιπλάνηση του Οδυσσέα διήρκησε δέκα χρόνια. Όμως ο κύριος Παπανδρέου δεν έχει στη διάθεσή του τόσο χρόνο».«Οι Έλληνες πρέπει να σφίξουν τις ζώνες τους»
Παραήταν «χαλαρές» οι ζώνες μέχρι πρότινος στην Ελλάδα, εκτιμά η El PaisΗ ισπανική εφημερίδα El Pais παρατηρεί αναφορικά για την κατάσταση στην Ελλάδα: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος. Συνέβαλε στην εξυγίανση των οικονομικών της χώρας παρά την πίεση της αντιπολίτευσης και των διαδηλωτών. Η στάση της αντιπολίτευσης είναι ζημιογόνα. Διότι ήταν οι συντηρητικοί εκείνοι που ευθύνονται για την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και εκείνοι που ευθύνονται για τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στους ευρωπαίους εταίρους. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους είναι κατανοητές, διότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων είναι χειρότερη από ότι στο παρελθόν. Όμως ένα μποϋκοτάζ της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου μπορεί να έχει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Οι Έλληνες πρέπει τώρα να σφίξουν τις ζώνες τους και επειδή μέχρι πρότινος τις φορούσαν υπερβολικά χαλαρά».
Ξεκάθαρο «όχι» στον λαϊκισμό
Το εξώφυλλο του περιοδικού Focus εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσειςΗ γερμανική εφημερίδα Tageszeitung σχολιάζει τα συχνά λαϊκιστικά σχόλια μερίδας του γερμανικού τύπου για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα: «Ίσως ένα θετικό από την κρίση να είναι ότι Γερμανοί και Έλληνες να μάθουν να μιλούν διαφορετικά ο ένας για τον άλλο. Ίσως οι γερμανικές εφημερίδες να σταματήσουν να προσφεύγουν με αρνητικό τρόπο στην ελληνική μυθολογία όποτε αναφέρονται στην δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ήδη σήμερα είναι να απαιτήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο χειρισμού και αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου