Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Την καταγραφή της κτηματικής περιουσίας του υπουργείου ανακοίνωσε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης, την Τρίτη (5/4/2011). Προτεραιότητα θα έχουν ενεργειακές καλλιέργειες και θα διατεθούν σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς, ενώ θα υπάρξει και αξιοποίηση για οικιστική, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη. Η καταγραφή θα γίνει με σκοπό την ενοικίαση, με συμβολικό ενοίκιο, αγροτεμαχίων μικρότερων των 10 στρεμμάτων τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα ετοιμάζεται και νομοσχέδιο «για την αξιοποίηση της αργούσας κτηματικής περιουσίας αρμοδιότητας του υπουργείου». Για τα μεγαλύτερα δεν θα υπάρχει συμβολικό τίμημα. «Εκεί θα είναι άλλου τύπου ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει πώληση αγροτεμαχίων.
Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, τα αγροτεμάχια που θα ενοικιαστούν, για τα οποία η δέσμευση των ενοικιαστών θα είναι μακροχρόνια, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής:
  • Πρώτον για καλλιέργειες ανταγωνιστικών εξαγωγικών τροφίμων, παραγωγές δηλαδή που έχουν σχέση με τα βασικά μας προϊόντα.
  • Δεύτερον, σε επίπεδο ζωοτροφών, εκτατικών καλλιεργειών για ζωοτροφές, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κτηνοτροφίας σε πιο μόνιμη βάση και μετά με τη συμβολαιακή γεωργία θα γίνει εφικτό μέσω των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά αυτή, που είναι πραγματικά οδυνηρή για τους κτηνοτρόφους.
  • Και τρίτον, για αξιοποίηση ενεργειακών αποθεμάτων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Αυτές οι τρεις κατηγορίες, που θα είναι ο προσανατολισμός της αξιοποίησής τους, θα δοθούν σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς, που θα μπορούν να δεσμευτούν πάλι με ένα ενοίκιο για κάποια συγκεκριμένα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο υπουργός.
Πάντως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τον αριθμό των στρεμμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα έχουν έκταση περίπου 2 - 3 εκατ. στρέμματα. «Αξιόπιστα στοιχεία για το μέγεθος της κρατικής περιουσίας που ελέγχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υπάρχουν, αλλά εκτιμήσεις αναφέρουν εκτάσεις 2 - 3 εκατ. στρέμματα. Μόνον στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί εκτάσεις 640.000 στρεμμάτων. Είμαστε στην καταγραφή. Καταγράψαμε της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζεται η καταγραφή. Δεν ξέρουμε πανελλαδικά. Θα πάμε περιφέρεια – περιφέρεια», τόνισε.
Όσον αφορά τα μεγάλα αγροκτήματα δήλωσε ότι «μέσα σε όλη αυτή την επικράτεια, μπορεί να υπάρξουν τέσσερα, πέντε, δέκα, δεκαπέντε από τα χιλιάδες κομμάτια, τα οποία θα είναι σε τέτοιες περιοχές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ευρύτερες εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με ευρύτερες πολεοδομικές συγκροτήσεις, με θέματα εξελιγμένων μορφών βιομηχανίας ή άλλων ειδών ανάπτυξης. Θα τα δούμε και θα δούμε ποια είναι αυτά και αναλόγως μπορεί να τα εντάξουμε σε αυτό το σχέδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου