Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Στα 1.800.000 ευρώ η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ε.Ε. για το πρόγραμμα φρούτων και λαχανικών στα σχολεία το 2011/2012

Το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ φθάνει το κονδύλι που πρόκειται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συγχρηματοδότηση του προγράμματος κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία για το σχολικό έτος 2011/2012. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Ε., το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί μεταξύ της χώρας μας και άλλων 23 κρατών μελών της Ε.Ε. που δήλωσαν συμμετοχή, αφού η Σουηδία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχουν. 

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι από το κεφάλαιο των 90 εκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, οι κύριοι δικαιούχοι είναι η Ιταλία (18 εκατ. ευρώ), η Γερμανία (11 εκατ. ευρώ), η Γαλλία (10 εκατ. ευρώ), η Πολωνία (9 εκατ. ευρώ) και τη Ρουμανία (8 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν μέρος της χρηματοδότησης του προγράμματος αφού στην χρηματοδότηση συμμετέχουν και τα 24 κράτη μέλη, μέσω εθνικών ή ιδιωτικών φορέων. Όσον αφορά την Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το ποσό που θα διαθέσει η Ε.Ε. αγγίζει το 1.800.000 (59% συμμετοχή Ε.Ε.) και εθνική συμμετοχή 1.200.000 περίπου (ποσοστό 41%).
«Το σχέδιο είναι μια σημαντική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενθάρρυνση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας, καθώς είναι πιθανότερο να γίνουν δια βίου συνήθειες εάν αναπτύσσονται σε νεαρή ηλικία. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η καλύτερη διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των προβλημάτων υγείας που οφείλονται στην κακή διατροφή, όπως η παιδική παχυσαρκία», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το προηγούμενο σχολικό έτος 2009/2010, 4,7 εκατομμύρια παιδιά στα συμμετέχοντα κράτη μέλη επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα με τη λήψη μερίδων φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.
Δεν είχε μεγάλη επιτυχία το προηγούμενο πρόγραμμα παραδέχεται η Κομισιόν
Το πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία της Ένωσης έγινε πέρυσι δεκτό με ενθουσιασμό, όμως σήμερα τα δύο τρίτα των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί παραμένουν αδιάθετα, ενώ η παχυσαρκία συνεχίζει να πλήττει τα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό ανέφερε στις αρχές Μαρτίου του 2011, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Lars Hoelgaard, στην επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως παραδέχτηκε μικρή είναι η συμμετοχή λόγω του κόστους συγχρηματοδότησης του μέτρου και των γραφειοκρατικών εμποδίων.
Ο Hoelgaard τόνισε τη σημασία του προγράμματος τόσο για την άμεση ωφέλεια της αύξησης της κατανάλωσης φρούτων από τα παιδιά όσο και την πιο μακροπρόθεσμη της διατήρησης μιας τόσο καλής συνήθειας και όταν μεγαλώσουν. Σημείωσε ότι επιπλέον το πρόγραμμα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά καθώς κοντά στα παιδιά, περισσότερα φρούτα θα καταναλώνουν και οι γονείς τους και άλλα μέλη της οικογένειας τους.
Όμως στο πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος, το 2009-2010, μόλις 33 εκατομμύρια ευρώ από τα 90 που είχαν προβλεφθεί εκταμιεύθηκαν ενώ ορισμένα κράτη μέλη δεν συμμετέχουν γιατί δεν μπόρεσαν να καλύψουν το κόστος της εθνικής συγχρηματοδότησης. Στη Γερμανία για παράδειγμα μόνο 16 κρατίδια εξέφρασαν ενδιαφέρον και τελικά μόνο τα 7 συμμετείχαν ακριβώς λόγω του προβλήματος της χρηματοδότησης. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα ήταν το γραφειοκρατικό βάρος στα κράτη μέλη για την αποτροπή ενδεχόμενης απάτης
Έτσι, εξήγησε ο Hoelgaard, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας των χρημάτων του φορολογούμενου και της απλούστευσης του γραφειοκρατικού κυκεώνα.
πηγή Γραφείο Ευρ. Ενωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου