Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ζώντας σε μια θάλασσα ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων...

Ζούμε σε μια θάλασσα ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων». Η φράση ανήκει στον επίκουρο καθηγητή του εργαστηρίου ραδιοεπικοινωνιών του ΑΠΘ κ. Θεόδωρου Σαμαρά, ο οποίος προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να δώσει το στίγμα της πολλαπλής έκθεσης σε αυτού του είδους την ακτινοβολία που υφίσταται ο πληθυσμός καθημερινά.
Την ευθύνη εν πολλοίς τη φέρει το τεχνολογικό «μπουμ» που έχει γίνει τα τελευταία 20-30 χρόνια στο χώρο των ραδιοτηλεπικοινωνιών, κάτι το οποίο, όπως είπε ο καθηγητής, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η μέση έκθεση των ανθρώπων σε 15 πόλεις των ΗΠΑ, πριν το 1980, ήταν στο 0,05 mW/τ.μ., ενώ 28 έτη αργότερα στη Θεσσαλονίκη η μέση έκθεση είχε φτάσει στα 10 mW/τ.μ..
Μιλώντας χθες στο πλαίσιο μιας παρουσίασης – ενημέρωσης, με θέμα «Έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τι δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες», που πραγματοποίησε στο κτήριο της ΕΣΗΕΜΘ ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι στο μέλλον ακόμη και η φόρτιση της μπαταρίας στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα γίνεται ασύρματα, πολλαπλασιάζοντας την ηλεκτρομαγνητική έκθεση στη γύρω περιοχή. Παράλληλα, προέτρεψε να το ξανασκεφθούν όσοι θέλουν να κάνουν αυτόματες τις λειτουργίες διαφόρων συσκευών μέσα στο σπίτι, μέσω χρήσης ασύρματου δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου