Ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων, λόγω των αναγκών της χώρας να εξασφαλίσει 27 δισ. ευρώ το 2012 και αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο ποσό το 2013, εάν δεν έχει καταφέρει να προσφύγει στις αγορές, ήταν το θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή.
Σε έκτακτη ενημέρωση από τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το απόγευμα του Σαββάτου, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το άρθρο του γερμανικού Der Spiegel, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι
«αυτό που συζητήσαμε ήταν η πορεία του προγράμματος σε μια συγκυρία, όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και όπου πρέπει να προγραμματίσουμε και τα επόμενα βήματά μας για το 2012 και για το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (EFSF) να αγοράσει ομόλογα».
Στο δημοσίευμά του ο Spiegel ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε θέσει θέμα εξόδου της από το ευρώ, το οποίο βρέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο. Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε κατηγορηματικά τόσο από την ΕΕ όσο και από την Αθήνα.
Ο Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «οι δυσκολίες είναι γνωστές, θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες, η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας ξέρουμε ότι είναι δύσκολη, όμως προχωρούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα, να φέρουμε σε πέρας το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει». Και αποσαφήνισε ότι «η κυβέρνηση πήρε, συνεχίζει να παίρνει και θα πάρει όποιες αποφάσεις χρειαστεί, για να συνεχίσει την πορεία σωτηρίας της χώρας».
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ακόμη ότι οι συσκέψεις, όπως αυτή του Λουξεμβούργου, τις οποίες κάνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούγκερ με τα μέλη της Ευρωζώνης είναι συχνές, άτυπες και γι' αυτό δεν ανακοινώνονται.
Ανακοινώθηκε εκ των υστέρων, πρόσθεσε, για τον απλούστατο λόγο ότι δημοσιοποιήθηκε σε γερμανικά ΜΜΕ η υποτιθέμενη έξοδος της Ελλάδας από τη Ευρωζώνη. Αν δεν ήταν αστεία αυτή η ιστορία, αλλά και επικίνδυνη, δεν θα άξιζε καν τον κόπο να ασχοληθούμε. Είναι προφανές ότι τέτοιο ζήτημα, ούτε τέθηκε, ούτε βεβαίως συζητήθηκε. Αυτό που συζητήσαμε είναι η πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, για την πορεία του οποίου κλήθηκα στη σύσκεψη προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις.
«Γνωρίζετε ότι τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπου θα περιέχεται και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο έχει συμφωνήσει και το υπουργικό Συμβούλιο» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Το κύριο θέμα για την Ελλάδα, πλέον, κατά πληροφορίες, είναι να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το EFSF, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανόν να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ενώ κάποια εξειδίκευση θα γίνει και στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.
Τι συζητήθηκε στο Λουξεμβούργο
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκλήθη στη σύσκεψη από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Πέμπτη, με σκοπό να συζητηθεί τι θα γίνει, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναβγεί για δανεισμό στις αγορές το 2012, χρονική στιγμή κατά την οποία θα έχει λήξει η χρηματοδότηση από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ.
Τη σύγκληση της σύσκεψης γνώριζαν μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο πρωθυπουργός, από τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών πήρε το «πράσινο φως» για να μεταβεί στο Λουξεμβούργο.
Στο τραπέζι της συζήτησης στο Λουξεμβούργο ετέθη η πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, που προβλέπει νέο μνημόνιο για τον δανεισμό άλλων 50-60 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τη διετία 2012 - 2013. Ο νέος δανεισμός θα ακολουθείται και από νέους όρους.
Την πρόταση Τρισέ δεν αποδέχεται η γερμανική πλευρά. Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε την επιμήκυνση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, ύψους 340 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή ιδιωτών.
Η απόφαση για τα επόμενα βήματα της Ελλάδα είναι πιθανόν να ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
ΑΠΕΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου