Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κατσέλη: Το μνημόνιο αναπροσαρμόζεται. «Η οικονομία δεν είναι φυσική», τόνισε με νόημα η υπουργός

Το μνημόνιο αξιολογείται και αναπροσαρμόζεται ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η οικονομία δεν είναι φυσική. Στην οικονομία ο παρατηρητής επηρεάζει το πείραμα».

«Οι δεσμεύσεις μας που προέρχονται από το μνημόνιο είναι δεδομένη. Ωστόσο, οποιοδήποτε μνημόνιο – πλαίσιο πρέπει να παρακολουθείται, να αξιολογείται και να αναπροσαρμόζεται όπου υπάρχει ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις Λοβέρδου, η κα Κατσέλη απέφυγε να πάρει θέση, σημειώνοντας ότι «Δεν σχολιάζω δηλώσεις άλλων υπουργών. Όοι στην κυβέρνηση έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης να βγάλουμε τη χώρα από την κρίσης».

Όσον αφορά το αν θα έπρεπε να συνυπογράφει το σύνολο της Κυβέρνησης τις συμφωνίες με τους δανειστές και όχι μόνον ο Υπουργός Οικονομικών και αν θεωρεί επαρκή την ενημέρωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου η Υπουργός Εργασίας είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ενημέρωση σε όλα τα θέματα αλλά πάντοτε χρειάζεται περισσότερη.

Από μέρους του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε επικουρικές συντάξεις και των ήδη συνταξιούχων σε όποια ταμεία διαπιστωθεί αναλογιστικό πρόβλημα.

Ξεκαθάρισε, δε ότι εξαιτίας της φοροδιαφυγής, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν 800 εκατ. ευρώ, ακόμα 960 εκατ. ευρώ είναι οι απώλειες λόγω της αύξησης της ανεργίας κατά τρεις μονάδες, ενώ επιπλέον 800 εκατ. ευρώ προστίθενται στο έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της μείωσης των μισθών.

Ως εκ τούτου,, εντός του 2011 τα ταμεία θα έχουν έλλειμμα 2,6 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο το 1 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί μέσω της μείωσης των δαπανών υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου