Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Αποκωδικοποιώντας τη συνάντηση του Λουξεμβούργου

Η άγνοια του υπουργικού συμβουλίου, ο αδιάλλακτος Τρισέ, οι πιο συζητήσιμοι Γερμανοί(!) και οι δράκοι για αποχώρηση της χώρας από το ευρώ
Ήταν μια συνάντηση, που στην ουσία αποτελούσε έναν κρίκο μιας αλυσίδας ανάλογων, που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά έμειναν μυστικές. Αυτή “έσπασε”, μέσω του Spiegel, για κάποιο λόγο που γνωρίζει μόνο η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έκανε και τη διαρροή. Η προσπάθεια, πάντως, που έγινε, για να μείνει μυστική, ήταν πρωτοφανής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από ελληνικής πλευράς τη γνώριζαν μόνο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Κι αν δεν μεσολαβούσε το δημοσίευμα του περιοδικού, στην Αθήνα δεν θα την μάθαινε ποτέ κανείς. Ούτε καν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που την Παρασκευή το βράδυ “έπεσαν από τα σύννεφα”. Άλλο αν προσπαθούσαν να το κρύψουν. Γιατί λοιπόν τόση μυστικότης;

Το πιθανότερο εξαιτίας του θέματος που πραγματεύονταν. Το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των λήξεων του 2012, ύψους περίπου 27 δισ ευρώ, δεν είναι και για να ...διαρρέει. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που συμμετέχοντες στη σύσκεψη δεν συμφωνούν κιόλας. Για παράδειγμα, λέγεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ.Τρισέ, δεν τη συζητά καν.
Αποτελεί βασική αρχή της Φρανκφούρτης να μην συναινεί στην εμπλοκή και ιδιωτών σε τέτοιου είδους projects κι αυτή ακριβώς τη θέση υπερασπίστηκε ο κ.Τρισέ και την Παρασκευή. Με μεγαλύτερο ζήλο κι από τους Γερμανούς, που ήταν πιο συζητήσιμοι. Το αποτέλεσμα: Η συνάντηση διακόπηκε και συμφωνήθηκε ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί. Ενδεχομένως και έως το τέλος του μήνα. Οπότε, καλό θα είναι στο άκουσμα της επόμενης ανάλογης συνάντησης, κανείς να μην πέσει από τα σύννεφα και πολύ περισσότερο να μην πιστέψει σε “δράκους” για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ κι άλλα τέτοια, παρόμοια τινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου