Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Μεσοπρόθεσμο με πλειοψηφία «180» ζητεί και ο Βενιζέλος

Μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Β.Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 από τα 3/5 της βουλής, δηλαδή από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου το νέο πακέτο μέτρων, που θα δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση, να διασφαλίσει ευρεία συναίνεση.
Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, η ευθύνη για την ψήφιση ή μη του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου θα βαρύνει πολιτικά και τη Νέα Δημοκρατία, που, πάντως, με δηλώσεις τόσο του προέδρου της όσο και του εκπροσώπου Τύπου Γ.Μιχελάκη έχει ξεκαθαρίσει πως θα θεωρούσε μία τέτοια κίνηση πολιτικό εκβιασμό. «Αν η κυβέρνηση επιχειρήση εκβασιμό, θα καταλάβει ότι η ΝΔ δεν εκβιάζεται», είναι η χαρακτηριστική απάντηση.

Με την πρότασή του ο Β.Βενιζέλος παίρνει αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική θέση, που, διά του εκπροσώπου Τύπου, Γ.Πεταλωτή, επιμένει πως για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα αρκούν 151 βουλευτές-χωρίς βέβαια να αποκλείεται η περίπτωση οι παρεμβάσεις Λοβέρδου-Βενιζέλου να γίνονται σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, για να προκληθούν εξελίξεις...
Στο μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του, τόνισε πως το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και υπογράμμισε πως οι στόχοι του μνημονίου «έπεσαν έξω». Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών. Επιπλέον, υποστήριξε την ανάγκη ηπιότερης φορολόγησης αλλά και ενός αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο μπορεί, όπως είπε, να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Όσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, ώστε αυτό το μήνυμα να περάσει στην Ε.Ε. και πρόσθεσε πως «...η βούλησή μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Υπηρετούμε, πρόσθεσε, με πράξεις το μήνυμα αυτό, που είναι απαραίτητο να περνά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς». Επισήμανε τέλος πως έχει γίνει πολλή και συστηματική διαβούλευση για το πρόγραμμα του οδικού χάρτη, δηλαδή για τις βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και την οικονομική ανάπτυξη ζητώντας από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να στηρίξουν το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου