Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Νέα «βόμβα» ΣτΕ στην τακτοποίηση αυθαιρέτων

Νέα δικαστική βόμβα στα σενάρια περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, βάζει με έμμεσο τρόπο το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπεισέρχεται στην ουσία του προβλήματος και η απόφασή του δεν αφορά απευθείας τις αυθαίρετες κατασκευές, εντούτοις, δημιουργεί κλίμα για μελλοντικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει η πολιτεία.
Το ΣτΕ, με απόφασή του “παγώνει” προεδρικά διατάγματα που αφορούσαν την αναθεώρηση πολεοδομικών ρυθμίσεων στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, μια περιοχή με πάρα πολλές αυθαίρετες κατατμήσεις και αυθαίρετα κτίσματα.

Το δικαστήριο στην ουσία μπλοκάρει πολεοδομικές μελέτες και ρυμοτομικά σχέδια που δεν στηρίζονται σε νόμιμα κριτήρια αλλά υιοθετούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Ουσιαστικά λέει ότι δεν μπορεί να γίνονται μελέτες σε περιοχές με αυθαίρετα καθώς δε γίνεται να λαμβάνεται υπ’ όψη η ήδη διαμορφωμένη κατάσταση.Το ΣτΕ καθιστά σαφές ότι αποκρούει διαδικασίες που οδηγούν εμμέσως στη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης, κατάτμησης ή κατοχής, γιατί έτσι παραβιάζεται ο ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός που απαιτεί το Σύνταγμα.
Μάλιστα, το πνεύμα της απόφασης δεν αποκλείει και την κατεδάφιση κτισμάτων προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι δρόμοι, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι, άρτια οικόπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου