Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Wall Street Journal: Η Ελλάδα διχάζει την Ευρωζώνη

Η κρίση χρέους της Ευρώπης «γύρισε» στο σημείο που ήταν πριν από ένα χρόνο: Πώς θα διασωθεί η δυσλειτουργική Ελλάδα από τη χρεοκοπία, αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.

Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να «πιάσει» τους στόχους μείωσης τους ελλείμματός της και αναμένεται να χρειαστεί σχεδόν 30 δισ. ευρώ επιπλέον δανεισμού για το 2012, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης.


Η αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από τις ενισχύσεις των άλλων χωρών του ευρώ πυροδοτεί μια συζήτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα πρέπει να διεξάγει συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές της σχετικά με την παράταση της διάρκειας των ομολόγων της, ένα βήμα που η Γερμανία προωθεί, αλλά στο οποίο οι άλλες χώρες αντιστέκονται.

Τα θέματα του μεγάλου χρέους της Ελλάδας, η επιπλέον βοήθεια αλλά και το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο μία συμφωνία για τα ολοένα και πιο ακανθώδη θέματα που αφορούν στην κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να πάρει μήνες να παρθεί, προειδοποιούν οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται ότι πλέον αποδέχονται πως η Ελλάδα θα είναι «υπό την κηδεμονία» των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Η προοπτική αυτή είναι πολιτικά επώδυνη, ειδικά για τη Γερμανία, όπου οι αντιδράσεις ως προς μία νέα βοήθεια στη χώρα μας είναι έντονες μεταξύ των ψηφοφόρων.

Η εναλλακτική ωστόσο είναι μία προβληματική πτώχευση της Ελλάδας που ενδέχεται να πυροδοτήσει μία νέα διεθνή τραπεζική κρίση, σύμφωνα με ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής, αντίστοιχη με εκείνη που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, καταλήγει η Wall Street Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου