Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Θανάση Ζεμπίλη στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά



Εμφάνιση ΖΕΜΠΙΛΗΣ [ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ].JPGΤο «παρών» στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, που διοργανώθηκε μπρος από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου, έδωσε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης.  
Στην ομιλία-χαιρετισμό του, ανέφερε:
 «Σήμερα, 1η Μαΐου, τιμούμε τους εργατικούς αγώνες.
Εδώ, στην περιοχή της Χαλκίδας. Που βιώνει στο έπακρο μια πρωτοφανή και χωρίς όρια επίθεση, μια συνεχή πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο. Που δοκιμάζεται από τη φτώχεια και την ανεργία, την πλήρη αποβιομηχάνιση και αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού.
Με δεκάδες συμπολίτες μας, να εντάσσονται καθημερινά στις στρατιές των ανέργων και των νεόπτωχων, στις ορδές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της αβεβαιότητας και της υποταγής...
   Σ' αυτό το ζοφερό σκηνικό, ο Δήμος Χαλκιδέων, με συνέπεια και χωρίς αμφιταλαντεύσεις, επέλεξε την οδό του αγώνα.
Διαφωνήσαμε σθεναρά και διαχωρίσαμε τη θέση μας από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Δεν υπακούσαμε στη γραμμή των επικυρίαρχων της Τρόϊκας. Δεν συναγελαστήκαμε με τον εντεταλμένο τους στα αυτοδιοικητικά. Κρατήσαμε κλειστές τις πόρτες του Δήμου στον Φούχτελ και τον Ράϊχενμπαχ της Task Force.
   Ο Δήμος Χαλκιδέων ήταν πάντα παρών και πάντα μπροστά, συνοδοιπόρος στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων:
-  Συμπορευτήκαμε μαζί με τις δυνάμεις της εργασίας που δοκιμάζονται, με τους άνεργους και τους απολυμένους, τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους. Στους δρόμους, στις συγκεντρώσεις και στις πορείες, στα γραφεία της εκτελεστικής εξουσίας και στις δικαστικές αίθουσες.
Με πνεύμα ενότητας, συνεργαστήκαμε με το Εργατικό Κέντρο και στηρίξαμε την υπερήφανη και αγωνιστική στάση της Διοίκησης και των Σωματείων του.
-  Όπως, συναντηθήκαμε και στηρίξαμε τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών που πλήττονται από την κρίση και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Στις δομές πρόνοιας, στις παρεμβάσεις ενάντια σε αποκλεισμούς.
Με πνεύμα αλληλεγγύης, συνεργαστήκαμε με το Εργατικό Κέντρο στα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στη Δομή Παροχής Αστέγων, στο Ξενώνα Ημερήσιας Φιλοξενίας Αστέγων.
   Αυτόν τον δρόμο ακολουθήσαμε και σ' αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε. Και πάλι στο πλευρό της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, στο πλευρό των θυμάτων των πολιτικών της φτώχειας και της ανεργίας. Για τη διεύρυνση της Κοινωνικής Συμμαχίας και την ενδυνάμωση της Αλληλεγγύης.
   Με αυτήν τη σταθερή στάση και τη ξεκάθαρη πρακτική, ο Δήμος Χαλκιδέων, καλεί το σύνολο των τοπικών Φορέων και σύσσωμο το Λαό, να αντισταθεί και να διεκδικήσει την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των καταστροφικών συνεπειών της!
   Σήμερα, ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, από αυτό το βήμα:
-  Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης στη «συνταγή» της σκληρής και διαρκούς λιτότητας που λεηλατεί τα εισοδήματα, διαλύει το όποιο κοινωνικό κράτος, φτωχοποιεί και περιθωριοποιεί τους εργαζόμενους, ερημοποιεί την κοινωνία και την οικονομία.
-  Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης στους φορείς της αντίληψης ότι η ανάπτυξη μπορεί να στηρίζεται στα ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα, στην τρωμένη αξιοπρέπεια των ανθρώπων, στην ανασφάλεια και την κατάθλιψή τους.
- Στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης όλων αυτών των εργασιακών κατακτήσεων που στα τέλη του 20ου αιώνα θεωρούνταν αυτονόητες και σήμερα, σε μια επιστροφή στον 19ο αιώνα, συνθλίβονται, επαναφέροντας τον εργασιακό μεσαίωνα.
   Αφού μόνον ότι διεκδικείς μπορείς να το κερδίσεις. Με τον καθένα μας, να έχει την αξία ή την απαξία, από το μήνυμα που εκπέμπει και τη στάση που τηρεί.
Είναι βέβαιο, ότι ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας αποτελεί τη βασική δύναμη για να αλλάξουμε όλα αυτά που μας καταδυναστεύουν. 
Ας είναι η σημερινή Πρωτομαγιά αφετηρία νέων, ακόμη πιο δυναμικών και ενωτικών αγώνων, για το παρόν και το μέλλον μας, για τη Χαλκίδα της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου