Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ο 902 αριστερά στα FM, ο 901 πού;

http://vathikokkino.com/wp-content/uploads/2014/04/902tv-300x201.jpgΤης Αντας Ψαρρά – «Εφημερίδα των Συντακτών»
Ο σταθμός με συχνότητα 90,1 «θα τραβάει τ” αυτί» όχι πια ως ΚΚΕ από τα αριστερά στα FM, αλλά μάλλον από τα πολύ δεξιότερα, αν κρίνουμε από τον προσανατολισμό της εφημερίδας του Γιάννη Κουρτάκη, αλλά και από το «καστ» των ονομάτων.
Μεγάλα ερωτήματα -επιχειρηματικά και πολιτικά- υπάρχουν για την πώληση της ερτζιανής συχνότητας του ΚΚΕ στην εταιρεία που φέρεται να έχει ο Γ. Κουρτάκης, διευθυντής της εφημερίδας «Παραπολιτικά»
Πολλά τα νέα από τον Πειραιά, ενώ μοιάζει πολύ παράξενο που όλα εκεί ανακύπτουν σχεδόν ταυτόχρονα. Αναντίρρητα, το τελευταίο (παλιό) νέο είναι το σημερινό ξεκίνημα του ραδιοφωνικού σταθμού της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που έχει τα γραφεία της στον Πειραιά. Ο σταθμός με συχνότητα 90,1 «θα τραβάει τ” αυτί» όχι πια ως ΚΚΕ από τα αριστερά στα FM, αλλά μάλλον από τα πολύ δεξιότερα, αν κρίνουμε από τον προσανατολισμό της εφημερίδας του Γιάννη Κουρτάκη, αλλά και από το «καστ» των ονομάτων.
Περίεργη πώληση
Τα ερωτήματα γύρω από την πώληση του ραδιοτηλεοπτικού «902», αντί να απαντηθούν, έχουν πολλαπλασιαστεί. Η πώληση του 902 ως «πακέτο» έγινε όταν το ΚΚΕ πούλησε την εταιρεία «Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.» στην κυπριακή υπεράκτια εταιρεία A ORIZON MEDIA LTD, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Εξάλλου, σύμφωνα με τον νόμο, η άδεια δεν πωλείται ούτε μεταβιβάζεται και θα όφειλε να επιστραφεί στο Δημόσιο.
Οταν το θέμα έγινε γνωστό, τον Αύγουστο του 2013, όπως ήταν εύλογο, αναζητήθηκε ο Ελληνας ιδιοκτήτης της αγοράστριας υπεράκτιας εταιρείας. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Φίλιππου Βρυώνη. Απ’ όλους υπήρξαν διαψεύσεις. Τελικά, το τηλεοπτικό κανάλι μετονομάστηκε «E TV». Ο τρόπος που η ενιαία άδεια έσπασε σε κομμάτια μάλλον δεν θα γίνει ποτέ γνωστός. Εκείνο που όμως έγινε γνωστό είναι πως ο ιδιοκτήτης των «Παραπολιτικών», Γιάννης Κουρτάκης, αγόρασε από τη συγκεκριμένη offshore τον ραδιοφωνικό σταθμό, με τις σχετικές «αναζητήσεις», σύμφωνα με την ίδια την εφημερίδα, να ξεκινούν τον Δεκέμβριο του 2012. Ηταν την εποχή που το ΚΚΕ ξεκινούσε τη διαδικασία πώλησης του σταθμού.
Στο μεταξύ, από τον ισολογισμό του 2012 προκύπτει ότι η εταιρεία (Παρά Ενα ΕΠΕ) του Γ. Κουρτάκη είχε ζημίες 869.000, τραπεζικά δάνεια 150.000 και κύκλο εργασιών γύρω στα 2 εκατ. ευρώ. Η αγορά του σταθμού, σύμφωνα με την επίσημη ανάρτηση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, κόστισε 900.000 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι ο τηλεοπτικός 902 έκλεισε με ανακοίνωση του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στις 10/9/2012. Ο ραδιοφωνικός 902, όπως υπογραμμιζόταν καθαρά στην ανακοίνωση θα συνέχιζε να λειτουργεί υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του ΚΚΕ.
ge44tFileΤέλη Δεκεμβρίου του 2012, κυκλοφόρησε η είδηση πως το ΚΚΕ συζητούσε με επιχειρηματίες για την πώληση του 902 TV. Χριστουγεννιάτικα, και αμέσως μετά την έναρξη απολύσεων δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη». Σημειώνεται ότι οι πρώτες απολύσεις στον «Ριζοσπάστη» έγιναν την Παρασκευή 21-12-2012, τις μέρες δηλαδή που, σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά» του περασμένου Σαββάτου ο κ. Κουρτάκης συζητούσε με τους συνεργάτες του για την απόκτηση ραδιοφώνου. Η «ΑΥΓΗ», στις 28-12-2012 είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Απολύσεις στον «Ριζοσπάστη» κι από πίσω «μπίζνες» το ΚΚΕ», στο οποίο απάντησε ο «Ριζοσπάστης», χωρίς όμως να διαψεύδει τα περί πώλησης του «κλειστού» τηλεοπτικού σταθμού του κόμματος.
Πέρα από την ανακοίνωση υπεράσπισης της άδειάς του, το ΚΚΕ δήλωσε τότε ότι «το πρόγραμμα θα άρχιζε ξανά και μάλιστα ο 902 «πέρασε» στο ψηφιακό καθεστώς μετάδοσης της DIGEA», πράγμα που δεν είχε κάνει το ΚΚΕ το 2010 επικαλούμενο οικονομική αδυναμία. Τον ενέταξε όμως το 2013, όταν η αδυναμία είχε κορυφωθεί -κατά τα λεγόμενα της ηγεσίας του ΚΚΕ- και οι απολύσεις στα ΜΜΕ του ΚΚΕ έχουν λάβει τη μορφή καταιγίδας.
Υπεράσπιση με το αζημίωτο
Στο μεταξύ, στις αρχές του 2013 κι ενώ όλα ήταν σε εξέλιξη, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» υπερασπίστηκε με ολοσέλιδα κείμενα την ηγεσία του ΚΚΕ, με σφοδρή ταυτόχρονη επίθεση στον Γιάννη Αλαφούζο του ΣΚΑΪ και πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟ, «που πρωτοστάτησε στην επιβολή των θέσεων της τρόικας και του ολιγοπωλιακού κλαμπ των καναλαρχών». Ταυτόχρονα, λίγες ημέρες πριν από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» είχε μεγάλο ρεπορτάζ για τον «εμφύλιο πόλεμο» στο ΚΚΕ με τους διαφωνούντες και περιεχόμενο άκρως υπερασπιστικό για την ηγεσία του ΚΚΕ. Ηταν ένας «καημός» που ξάφνιασε, είναι αλήθεια, όχι μόνο τους αναγνώστες της εφημερίδας, αλλά και πολλούς άλλους.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που μέτρησε είναι το αποτέλεσμα: Το ΚΚΕ πούλησε τα ραδιοτηλεοπτικά του μέσα, αποδεχόμενο μια διαδικασία μέσω offshore.
Σε μας τους υπόλοιπους απομένει να δούμε ποιον θα στηρίξει ο σταθμός, και ειδικά τώρα που έρχονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με ελεύθερο πλέον χρόνο εκπροσώπησης. Τότε θα έχουμε και τις απαντήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου