Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα, crash test για την κυβέρνηση

Ιδιαίτερα εύφλεκτο χαρακτιρίζεται το πολιτικό σκηνικό την εβδομάδα που ξεκινα σήμερα καθώς η Βουλή καλείται να ψηφίσει μια σειρά από νομοσχέδιο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 6,3 δισ. μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα θα βρισκεται και ο υπουργός ΟΙκονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει εξετάσεις συνοχής με διαρκή και επαναλαμβανόμενα crash tests, καθώς το απεργιακό θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο. Αν και κυβερνητικά στελέχη και πηγές του Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ βίσκεται εκτός ρυθμού λόγω των εσωκομματικών διεργασιών, το κοινωνικό μέτωπο βαίνει διογκούμενο δοκιμάζοντας τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. 
Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις λόγω του σχεδίου απολύσεων στο Δημόσιο. Οι απασχολούμενοι στο ΕΣΥ (ιατροί, διοικητικοί, νοσηλευτές) κατεβάζουν ρολά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι συνδικαλιστές φαίνεται να ξυπνούν από τη θερινή ραστώνη και προσπαθούν να συσπειρώσουν τους υπαλλήλους. Οι δήμαρχοι αντιδρούν και υποβάλλουν μαζικά τις παραιτήσεις τους. Οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί της ΕΡΤ είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη για τη Δημόσια Τηλεόραση. Οι εκπαιδευτικοί ξεσηκώθηκαν για τις καταργήσεις ειδικοτήτων, ηλεκτρονικής κάρτας.
Με τη χώρα σε απεργιακό κλοιό την Τρίτη συζητείται το Πολυνομοσχέδιο (συμπεριλαμβανομένου το θέμα της Δ.Τ) και την αμέσως επόμενη μέρα τίθεται προς ψήφιση με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο. Την Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ και την Παρασκευή συζητείται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά θα αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα του κουρέμματος του ελληνικού χρέους, αλλά ακόμα και να ερωτηθεί να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στα διεθνή φόρα. Ο Σόιμπλε θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τόνωση της ανάπτυξης καθώς και για την ενίσχυση πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην κρυφή ατζέντα Σόιμπλε βρίσκονται και οι αποκρατικοπιήσεις, κυρίως των τραπεζών, που ξεκινούν τον Οκτώβριο.
Απεργιακό δελτίο
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 16 Ιουλίου και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι δήμοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου για τις απολύσεις και από σήμερα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου. Θα λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη, 16 Ιουλίου, παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου όπου δεν θα λειτουργήσει απολύτως τίποτα.
Σε ό,τι αφορά στην αποκομιδή απορριμμάτων, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους κατά τόπους συλλόγους και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στις γειτονιές αλλά και έξω από τα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μέσα σε κλίμα ανησυχίας και πίεσης από τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, στις 16.00 το μεσημέρι της Δευτέρας οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Δ. Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα έχουν επαφές με στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Λίγο νωρίτερα, στις 14.00 το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων που μετέχουν σε αυτήν θα συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.
Στις 12.00 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, από την οποία θα ξεκινήσει και πάλι μηχανοκίνητη πορεία. Την ίδια ημέρα στις 20.00 η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος. Στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθεί και μουσική συναυλία.
Το βράδυ της Τρίτης, στις 20.30, παραμονή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα γίνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με προσπάθεια συμμετοχής όλων των κλάδων εργαζομένων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα. Θα πραγματοποιηθεί ολονύχτια διαμαρτυρία, πιθανώς και με συναυλία συμπαράστασης.
Την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην υγεία συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ οι Ομοσπονδίες τους διοργανώνουν και νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 24, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις 2.500 διαθεσιμότητες.
Προβλήματα στις μετακινήσεις του με τα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην γενική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 16 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα υπάρξουν από σήμερα Δευτέρα έως και την Τετάρτη ματαιώσεις των δρομολογίων. Παράλληλα την Τρίτη, ημέρα της γενικής απεργίας δεν θα διεξάγονται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.


Οι εργαζόμενοι στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, δημόσια και ιδιωτικά, θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, για την Τρίτη 16 Ιουλίου, με 4ωρη στάση εργασίας την ίδια μέρα, από τις 10:00 έως τις 14:00, σε όλη τη χώρα. Αυτό αποφάσισαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ). Από την 4ωρη στάση εργασίας εξαιρούνται οι εντεταλμένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί για την κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων και οι ηρωικά αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Οι τρεις Ομοσπονδίες καλούν όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11:30 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε όλες τις άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις.
http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου