Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Τα μνημεία της Χαλκίδας αποκαθίστανται και μετατρέπονται σε λειτουργικούς χώρους πολιτισμού και πόλους επισκεψιμότητας

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο συνδιοργανώνουν το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών με την ΙΑ΄ Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το τριήμερο 12 με 14 Ιουλίου, στην Ερέτρια, με θέμα «Ένα νησί  ανάμεσα σε δύο κόσμους. Η Αρχαιολογία στην Εύβοια από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα Βυζαντινά».
Με αφορμή αυτό το αρχαιολογικό συνέδριο, ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνεργασία με την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την  ΙΑ΄ Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, διοργανώνει έκθεση με το γενικό τίτλο «Χαλκίδα: στα χνάρια της μνήμης και της ιστορίας. Δράσεις συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης στα μνημεία της πόλης».
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα πολιτισμού «Αριστοτέλης» (στο ισόγειο του Δημαρχείου στην παραλία) στο διάστημα από τις 12 έως και τις 26 Ιουλίου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η επιτυχής πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου, που υπηρετήθηκε με τεράστια προσπάθεια και με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αντίληψης περί εξωστρέφειας και στην κατεύθυνση της ανάταξης της πολιτισμικής και τουριστικής ταυτότητας της Χαλκίδας, με την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της, που αξιοποιούνται ως λειτουργικές πολιτιστικές δομές, εντάσσονται στη ζωή της πόλης και αναγάγονται σε σημεία αναφοράς και πόλους επισκεψιμότητας.
.
Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για: 
- την επισκευή του διατηρητέου οινοποιείου «Αρέθουσα» και τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο (ανάδοχος υπό εγκατάσταση),
- την αποκατάσταση του παλαιού αλευρόμυλου «Δήμητρα» στο οικόπεδο πρώην ΑΣΑΧ και μετατροπή του σε Μουσείο Μυταρά (εργασίες σε εξέλιξη),
- την αποκατάσταση του διατηρητέου παλαιού κτηρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου και τη δημιουργία αίθουσας εκδηλώσεων (ανάδοχος υπό εγκατάσταση),
- τη συντήρηση του Οθωμανικού τεμένους Εμίρ Ζαδέ και τη μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο της Συλλογής Καράκωστα (εργασίες σε εξέλιξη),
- την αποκατάσταση της οικίας του Ενετού Βαίλου και τη μετατροπή της σε πολιτιστικό χώρο (εργασίες σε εξέλιξη),
- την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της «Ρωμαϊκής Παλαίστρας» (εργασίες σε εξέλιξη),
- την αποκατάσταση του Δυτικού Προμαχώνα του Φρουρίου Καράμπαμπα και τη μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο συλλογής μεσαιωνικών γλυπτών (σε λειτουργία)
- την ανάδειξη του τείχους της ακρόπολης της αρχαίας πόλης που αποκαλύφθηκε στο Βαθροβούνι
- την ειδική πολεοδομική μελέτη προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς περιοχής Αγίας Παρασκευής (υπό εκπόνηση).

Πέραν του ενημερωτικού χαρακτήρα της έκθεσης, επιχειρείται επίσης, η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των τοπικών φορέων και των πολιτών, ώστε κατά την προσεχή προγραμματική περίοδο (2014-20) και αφού εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή η υπό εκπόνηση ειδική πολεοδομική μελέτη προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής Αγίας Παρασκευής, να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν τα έργα ανάπλασης της περιοχής, στα οποία περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση του αρχοντικού της οδού Παίδων, του μοναδικού μνημείου στην πόλη που απομένει εκτός χρηματοδοτικού προγράμματος.

Η παρουσίαση των μνημείων (της ιστορικότητάς τους, των έργων αποκατάστασής τους και της προβλεπόμενης αξιοποίησής τους ως επισκέψιμων χώρων πολιτισμού) γίνεται μέσω, αναρτημένων σε πλαίσια, ψηφιακών εκτυπώσεων που περιλαμβάνουν στοιχεία, φωτογραφίες και σχέδια καθώς και μέσω τρισδιάστατων μακετών και συνοδευτικού πολύπτυχου έντυπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου