Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

H εκπληκτική αλαζονεία του Σαμαρά έστρεψε την κοινή γνώμη εναντίον του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

 IRISH TIMES: Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παίξει τον ισχυρό άντρα απέτυχε άσχημα
Σε μια πρόσφατη στήλη γνώμης («Η Ελλάδα της κρίσης χρειάζεται ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα») έκανα το λάθος να πώ ότι η ΕΡΤ, ο Ελληνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που ισοδυναμεί με το RTE, ο οποίος είχε κλείσει από την κυβέρνηση, είχε βγεί ξανά στον αέρα.

Το έγραψα αυτό με καλή πίστη. Πίστη ότι το Ελληνικό ανώτατο δικαστήριο, το οποίο διέταξε την επαναφορά της ΕΡΤ, θα ήταν σεβαστό από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, είχα δεν μου επιτρεπόταν να τι κανω, για το γεγονός ότι ο Σαμαράς είχε κατασκευάσει το κλείσιμο της ΕΡΤ για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων ήταν για δοκιμάσει την θερμοκρασία του νερού, (ΣτΜ να τεστάρει), τι θα μπορούσε ή δεν θα μπορούσε να κάνει σε σχέση με το κλείσιμο ή τη ριζική αλλαγή ενός αριθμού δημοσίων οργανισμών, για τις οποίες η ΕΡΤ αποτέλεσε το πείραμα.

Ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε για να ξανανοίξει ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, εν αναμονή της επανεξέτασης των δραστηριοτήτων του και μια πιθανής μείωσης τόσο στον αριθμό του προσωπικού όσο και του προϋπολογισμού του, ο Σαμαράς επέλεξε να συμπεριφερθεί σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ καμία τέτοια διαταγή, ακριβώς όπως ο ίδιος έχει προχωρήσει με την αναστολή της ΕΡΤ σαν να είχε μια μονοκομματική κυβέρνηση, παρά μια εύθραυστη συμμαχία.
Όχι μόνο αυτό, το οποίο έχει απογοητεύσει τους Έλληνες, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντυπωσιαστούν αυτές τις μέρες, με μια αλαζονεία αυτού του μεγέθους, αλλά ο Σαμαράς έχει προκαλέσει, επίσης, τη διεθνή κοινή γνώμη.
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (η οποία εποπτεύει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και πολλών άλλων διεθνών συνεργασιών) διαμαρτυρήθηκε στον  Σαμαρά, σε μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον επικεφαλής της κάθε δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ευρώπη,  συμπεριλαμβανομένου και του Noel Curran του RTE.

Το δάχτυλο.

Μπορεί να φαίνεται ότι ο Σαμαράς δεν μπορούσε να δείξει το δάχτυλο στην EBU, αλλά το έκανε τελικά σε ένα γενικότερο κλίμα στο οποίο θα έπρεπε ειρωνικά να προβάλλει την Ελλάδα ως ένα υπεύθυνο και αφοσιωμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει επί του παρόντος έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση εισήγαγε έναν προσωρινό τηλεοπτικό σταθμό, την «EDT», ο οποίος είναι μια παρωδία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μεταδίδει παλιές ταινίες με ελάχιστες ειδησιογραφία.

Ότι ένας διεθνής οργανισμός τέτοιου κύρους όπως η EBU μπορεί να διευκολύνει το προσωπικό της ΕΡΤ, παρέχοντας εναλλακτικές δυνατότητες μετάδοσης. Αυτή είναι ίσως η ανταπόδοση να δείξουν και αυτοί στον Σαμαρά το δάκτυλο- μια κίνηση που υποστηρίχτηκε από την ΕΕ και ενδεικτική του πώς η Ελλάδα εκλαμβάνεται από τις Βρυξέλλες .
Το φιάσκο της ΕΡΤ απέδειξε άλλες πτυχές του ελληνικού χαρακτήρα. H Δημοκρατική Αριστερά διέλυσε την παρέα με τους εταίρους της στην συγκυβέρνηση  για ιδεολογικούς λόγους, επειδή ο Σαμαράς αρνήθηκε να επαναφέρει την ΕΡΤ. Ωστόσο, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε αρχικά απείλησε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, παρέμεινε στην Κυβέρνηση και στην πραγματικότητα κέρδισε σημαντικά από την κατάρρευση αυτή,  εξασφαλίζοντας θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά και ενισχύοντας την επισφαλή θέσης του στην Ελληνική πολιτική σκηνή, ακόμη και αν ο κυβερνητικός συνασπισμός απολαμβάνει πλέον μόνο μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τριών βουλευτών.

Τέτοια υποκρισία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, να προσκολλάται στην εξουσία και να επωφελείται από την απειλή στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχει υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κόσμου ως προς κίνητρα και την συμπεριφορά των πολιτικών, εάν αυτό ήταν δυνατόν.

Οι Έλληνες που μπορεί να έχουν υπόψιν τους τις πιο πρόσφατες αποκαλύψεις από την τράπεζα Anglo Irish, αρνήθηκαν να σηκώσουν αδιάφορα τους ώμους τους ως προς την έκβαση αυτού που στην πραγματικότητα ήταν μια σκανδαλώδης ανατροπή της δημόσιας λογοδοσίας.
Ολόκληρο το επεισόδιο, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ήταν ένας κυνικός ελιγμός από την πλευρά Σαμαρά για να απαλλάξει την συγκυβέρνηση από την πάντα ενοχλητική Δημοκρατική Αριστερά, παρόλο που έφερε την χώρα στο χείλος  των εκλογών, έχει απαξιώσει και όχι ενισχύσει τον Σαμαρά.

 Εκτός στόχου.

Στον απόηχο της κατάρρευσης ο ίδιος έχει προβάλλει τον ευτό του ως τον ισχυρό άνδρα της ελληνικής πολιτικής, τον μόνο ικανό να κυβερνήσει για τα υπόλοιπα τρία χρόνια της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Όμως, οι υπολογισμοί του έχουν ξεστρατίσει. Όχι μόνο προσέβαλε τους Έλληνες, αλλά ίσως το πιο σημαντικό, το ευρωπαϊκό πλαίσιο, οπού είναι τόσο εξαρτημένος από την καλή γνώμη των μέντορών του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, το οποίο δεν έχει εντυπωσιαστεί

Ο Σαμαράς έπρεπε να εντυπωσιάσει το ΔΝΤ και τα άλλα μέλη της τρόικας με το να απαλλαχθεί από 2.000 δημοσίους υπαλλήλους, με άμεση ισχύ. Η προβλεπόμενη μείωση στην ΕΡΤ, από 2.650 στο ένα τρίτο του αριθμού αυτού, θα είχαν ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιτακτικής απαίτησης, ανεξάρτητα από τη ζημιά που έχει γίνει στη χώρα, τόσο από την άποψη της κατάφωρης επίθεσης στην έννοια ενός ανεξάρτητου συστήματος δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όσο και στο διεθνές επίπεδο.

Καμία συζήτηση δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα για την ορθότητα ή μη ενός τέτοιου συστήματος, και οι Έλληνες δεν είχαν καν την ευκαιρία να αναρωτηθούν πώς η ραδιοτηλεόραση θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκαταστήσουν μια αίσθηση ταυτότητας ή μια ευκαιρία να συζητήσουν, διαμέσου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το είδος της κοινωνίας που θα ήθελαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου