Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Υποχρεωτικό 15λεπτο διάλειμμα ανά 2ωρο εργασίας σε Η/Υ

Διάλειμμα 15 λεπτών ανά δίωρο δικαιούνται όσοι εργάζονται μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, σύμφωνα με απόφαση του εργατικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, το διάλειμμα πρέπει να προγραμματίζεται μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδοσίας.


Σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ, οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιο τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, ώστε όσοι απασχολούνται σε καθημερινή βάση μπροστά από οθόνες ή να κάνουν διάλειμμα ή να εργάζονται για λίγο εκτός οθόνης.

Οι δικαστές του Αρείου Πάγου έκριναν ότι η παροχή του εν λόγω διαλείμματος «υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων, δεδομένου ότι η οδηγία 90/270/ΕΟΚ δεν περιέχει διατάξεις δεκτικής άμεσης εφαρμογής, παρέχει μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη-μέλη, που υποχρεούνται να συμμορφωθούν και να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο της».

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο μετά από απόφαση του Άρειου Πάγου επί προσφυγής εκδότη εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ Μαγνησίας, ο οποίος χρησιμοποιούσε καθημερινά ηλεκτρονικό υπολογιστή από το 1990.

Ο εργαζόμενος ζητούσε από τα αστικά δικαστήρια να του καταβληθεί:

-  αποζημίωση για τις ώρες των διαλειμμάτων που δεν έλαβε, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη (ΚΤΕΛ) και

- χρηματική αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (απόφαση 85/2013) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του εργαζόμενου, καθώς στην επίμαχη διαιτητική απόφαση δεν αναφέρεται εάν έχει γίνει αποδοχή της υποχρέωσης του ΚΤΕΛ για τη χορήγηση του διαλείμματος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου