Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αποσύρθηκε διάταξη για αναδρομική ισχύ της συμφωνίας με Siemens

Απέσυρε τελικά την διάταξη, που χθες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κάλυπτε αναδρομικά την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Siemens η κυβέρνηση, λίγο πριν από τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναπληρωτής Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η διάταξη είχε εισαχθεί προκειμένου να καλυφθεί νομική ασάφεια, που θα έδινε το δικαίωμα στην εταιρεία Siemens να αμφισβητήσει τη συμφωνία. 

 «Όλα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια για τη συμφωνία, είναι καθαρή δημαγωγία και συνωμοσιολογία. Ήδη, η Siemens, με επιστολή της, αποδέχεται πως έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι στη συμφωνία όροι για την έναρξη της ισχύος της, άρα δεν υπάρχει κανείς λόγος να ψηφιστεί νέα διάταξη. Πέφτουν άρα στο κενό τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης», υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «οπισθοχώρηση της κυβέρνησης που δίνει φτερά σε όσους μάχονται για άλλο ήθος στην πολιτική ζωή της χώρας». «Η απόσυρση της ρύθμισης», υποστήριξε, «αφήνει μετέωρη και απολύτως άκυρη τη συμφωνία με τη Siemens». «Συμφωνία με τη Siemens δεν υπάρχει. Είναι αντισυνταγματική πλέον, νομικά άκυρη, χωρίς ισχύ, δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα», τόνισε, δεσμευόμενος πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα διεκδικήσει το δίκαιο και συμφέρον του λαού, μέχρι το τελευταίο λεπτό».

ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με την εξέλιξη αυτή.  
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε πως «καταβάλλεται τώρα προσπάθεια να εμφανιστεί ως ήττα της κυβέρνησης η απόσυρση της παραγράφου», την ίδια ώρα που «κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τη ζημία του Δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens».
Η Χρυσή Αυγή επέμεινε να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, καταγγέλλοντας «θέατρο και συναλλαγή» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποχώρησε από την αίθουσα.
Να σημειωθεί ότι ήδη από τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. είχαν δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζαν τη συγκεκριμένη διάταξη, ενώ από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον τρεις βουλευτές, ανάμεσα τους οι Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Δριβελέγκας, ήταν γνωστό ότι σκόπευαν να καταψηφίσουν τη διάταξη.

Ένταση προκλήθηκε όταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Σαχινίδης, κατηγόρησε την Αριστερά πως «επιχειρώντας να σπιλώσει τα δύο κόμματα που μετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας, ωφελεί την πιο άγρια, νεοναζιστική εκδοχή της ακροδεξιάς». «Τι κατάφεραν εκείνοι που συναγελάζονταν πέρσι με τους Χρυσαυγίτες στην πλατεία Συντάγματος; Να φέρουν τους Χρυσαυγίτες στη Βουλή» δήλωσε προκαλώντας την έντονη αντίδραση στον  ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορούν τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ότι «εξομοιώνει την Αριστερά με την Χρυσή Αυγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου