Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίσιμη ώρα για τις σχεδιαζόμενες ιχθυοκαλλιέργειες στον Νότιο Ευβοϊκό

Επειδή το θέμα της σχεδιαζόμενης ΠΟΑΥ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργιών) νοτίου Ευβοϊκού το παρακολουθώ από κοντά ενημερώθηκα από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ότι προκηρύχθηκε δημόσια διαβούλευση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα
"Ευβοϊκός Τύπος" στις 3 Αυγούστου 2012 και προσκαλούσε το ενδιαφερόμενο κοινό να διατυπώσει εγγράφως και ηλεκτρονικά τις απόψεις του προς την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΕΥΠΕ μέσα σε προσθεσία 30 ημερών σχετικά με το θέμα αυτό.
 
Σύμφωνα με την προκήρυξη αυτή (που βρήκα με επίσκεψή μου στην εφημερίδα Ευβοϊκός Τύπος στις 5/9/2012) η προθεσμία διαβούλευσης έληγε στις 3 Σεπτεμβρίου 2012.
Να υπενθυμίσουμε ότι η σχεδιαζόμενη ΠΟΑΥ αφορά ολόκληρο τον νότιο Ευβοϊκό (Κόλποι Αλιβερίου, Πόρτο Μπούφαλο, Αλμυροπόταμος, Νέα Στύρα, Νημποριό, Πόρτο Λάφια, Φηγιάς, Μαρμάρι, Κάρυστος) σε σημεία που θα κριθούν κατάλληλα.
Ο Δήμος Καρύστου δεν συμμετείχε στη διαβούλευση αυτή που προκήρυξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δεν εξέφρασε άποψη παρότι το θέμα τον αφορά άμεσα διότι είναι σε περιοχές αρμοδιότητάς του και παρότι το 2011 υπήρξαν έντονες κινητοποιήσεις κατοίκων και Δημοτικού Συμβουλίου κατά της σχεδιαζόμενης ΠΟΑΥ.

Ο λόγος που δεν συμμετείχε στη διαβούλευση όπως ισχυρίστηκε ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στις 5/9/2012 κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης του θέματος  μετά από ερώτημα της κ. Τούρλα είναι ότι το Υπουργείο δεν ενημέρωσε τον Δήμο.
Αν δεχτούμε την δικαιολογία αυτή και με δεδομένο ότι ο Δήμος έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης της ΠΟΑΥ στο ΣτΕ τότε προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτηματικά :
1. Αφού ο Δήμος έδειξε τόσο πρωτοφανές και ζωηρό ενδιαφέρον για την υπόθεση χωροθέτησης λιμανιού στη θέση Κόλλια για ιδιωτική επιχείρηση (Λατομεία Νότιας Εύβοιας Α.Ε.) και έστειλε μάλιστα ο Δήμαρχος ένα εξαιρετικά επείγον φάξ στις 20 Αυγούστου (και ενώ η διαβούλευση ήταν ανοιχτή) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος απαιτώντας να ληφθεί υπόψη η σύμφωνη γνώμη του για την ιδιωτική επιχείρηση αυτή, δεν μπορούσε να πληροφορηθεί τα περί διαβούλευσης για την σχεδιαζόμενη ΠΟΑΥ;
Την απάντηση του ΥΠΕΚΑ προς τον δήμαρχο Καρύστου που ορίζει μεταξύ άλλων ότι περιοχή της ΠΟΑΥ θεωρείται ολόκληρος ο νότιος Ευβοϊκός την έχω στα χέρια μου (α.π. ΥΠΕΚΑ 41128 27.8.12). 
2. Δεν έχει άραγε οριστεί αρμόδιος υπάλληλος (μηχανικός ή άλλος) που να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα αυτό; Το έχουν αφήσει στην τύχη του; Οι τρεις ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου τι κάνουν; Δεν παρακολουθούν τις εφημερίδες της Εύβοιας για να πληροφορηθούν την προκήρυξη της διαβούλευσης;
Μάλλον πάλι έχουν εφησυχάσει και έχουν παραπέμψει το θέμα στις "καλένδες" θεωρώντας ότι αφού υπάρχει το παλιό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου όλα είναι καλά. Δυστυχώς τίποτα δεν είναι καλό όμως σε αυτή την υπόθεση και το Υπουργείο και οι επενδυτές και ο φορέας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΕΥΒ.ΕΤ.ΑΝ.Υ  Α.Ε.) που έχει συσταθεί και είναι εταίρος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μόνο να κάνουν τη δουλειά τους θέλουν.
Για να μη θεωρηθεί λοιπόν ότι άλλα λέγονται πάνω και άλλα κάτω από το τραπέζι και να μην κατηγορηθούν άδικα κάποιοι ότι παίρνουν "μετοχές" στις σχεδιαζόμενες ιχθυοκαλλιέργειες  που θα καταστρέψουν την τουριστική δραστηριότητα του τόπου μας, ας φροντίσουν στο Δήμο Καρύστου να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να συγκαλέσουν το δημοτικό συμβούλιο Καρύστου, να επικαιροποιήσουν το ψήφισμα του 2011 και να διατρανώσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εγκαταστάσεις νέων ιχθυοτροφείων στην περιοχή δεν είναι αποδεκτές και ο αγώνας για την προστασία της περιοχής από βλαπτικές του τουρισμού δραστηριότητες θα κλιμακωθεί. 
Το ότι έχασαν την διαβούλευση τους χρεώνεται. Ας φροντίσουν να  κάνουν τώρα ότι δεν έκαναν.
Και επ' ευκαιρία, να δηλώσει ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο αν οι λειτουργούσες επιχειρήσεις ιχθυοτροφείων στο Πόρτο Λάφια αλλά και τα λατομεία στο Μεγάλο Βουνό Αλμυροποτάμου  αν καταβάλλουν τα νόμιμα προς το δήμο και πόσα είναι αυτά με τα διπλότυπα είσπραξης του Δήμου  για να ξέρουμε όλοι πόσα εισπράτει ο δήμος από αυτές τις δραστηριότητες.
Οσο για το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να γνωμοδοτήσει τι χρήσεις επιθυμεί να γίνουν στον νότιο Ευβοϊκό και να προσδιορίσει με ακρίβεια τις θέσεις που ενδεχομένως να επιτραπούν τέτοιες δραστηριότητες, μόνο μετά από ανοιχτή διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου