Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα με ποσοστό 53,8% στην ανεργία των νέων

Σημαντική η αύξηση του ποσοστού σε ολόκληρη την ΕΕ
Αυξημένη κατά 50% σε σχέση με το 2008 εμφανίζεται η ανεργία των νέων 15-24 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νεολαία, που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά αφορούν την Ελλάδα (53,8%) και την Ισπανία (52,9%), ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάνω από το 30% των άνεργων νέων βρίσκονται εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα έτος.
Από ένα μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008, το ποσοστό της ανεργίας των νέων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει άλμα στο 22,5% τον Ιούλιο του 2012.
Η έκθεση της Επιτροπής, που καταρτίζεται ανά τρία έτη, ζητά να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και την ευημερία των νέων βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία.
Πάντως, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι τα κράτη-μέλη έχουν ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα που απευθύνονται στους νέους σε σχέση με το 2009.

ILO: Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα εκτίναζε την ανεργία στην Ευρωζώνη
Την ίδια ώρα, για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, προειδοποιεί ο νέος διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (International Labour Office- ILO) Γκι Ριντέρ.
Εκφράζει παράλληλα την αντίθεσή του σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Ελλάδα, όπως η εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές διαπραγματεύσεις και στο σύστημα κατώτατων αμοιβών ή η μείωση μισθών προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.
«Με βάση τις προβολές που έχουν γίνει από τη Γραμματεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, είναι σαφές ότι εάν η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την ευρωζώνη, αυτό θα είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη», αναφέρει ο διευθυντής του ILO, σε συνέντευξή του στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα «Agence Europe».
Όπως σημειώνει μάλιστα, οι ίδιοι υπολογισμοί δείχνουν ότι η ανεργία, σε αυτή την περίπτωση, θα ανέβαινε από τα σημερινά επίπεδα σε πάνω από 17% σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό όμως που είναι πιο εντυπωσιακό, συμπληρώνει ο κ. Ριντέρ, είναι ότι χώρες σαν τη Γερμανία θα επηρεάζονταν επίσης. «Θα είχαμε ως επίπτωση την άνοδο της ανεργίας στη Γερμανία κατά 26% από σήμερα έως το 2014. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή απεικόνιση του κοινού συμφέροντος που υφίσταται στην ΕΕ», υπογραμμίζει.
«Στην προσπάθεια να βρούμε λύσεις για την κρίση στην ευρωζώνη, κανείς δεν πρέπει να νομίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας θα έρθει χωρίς κόστος», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι «όσοι βλέπουν μόνο το κόστος στη βοήθεια που δίνουν στην Ελλάδα, πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το πραγματικό κόστος θα προέλθει από την αποτυχία της χώρας να μείνει στο ευρώ».
Οσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο διευθυντής του ILO, επισημαίνει: «Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί βάσιμα, ότι το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα χρειαζόταν αναθεώρηση όπως και το αποτέλεσμά του αναφορικά με το κόστος εργασίας. Πολλοί άνθρωποι θα συμφωνούσαν με αυτό. Φοβάμαι όμως, και ελπίζω ότι αυτό γίνεται χωρίς πρόθεση, ότι οι συνέπειες των αλλαγών που έχουν γίνει απλά θα θέσουν στο περιθώριο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, συνολικά. Εάν φθάσουμε σε αυτό, θα είναι εξαιρετικά βλαπτικό», προειδοποιεί.
Όπως εκτιμά επίσης, «συναφές με την δύσκολη κατάσταση είναι το γεγονός ότι έχουμε μία διάσπαση του κοινωνικού διαλόγου», καθώς «η κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τα σωματεία και τις ενώσεις και κανείς δεν μιλά με κανέναν».

Πηγή “naftemporiki.gr”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου