Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Βάσω...μαινόμενη

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για την πρωθυπουργική του θητεία άσκησε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου η Βάσω Παπανδρέου, επιρρίπτοντάς του όλες τις ευθύνες για την κατάσταση στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ.  
Τάχθηκε υπέρ της εκλογής ηγεσίας του Κινήματος τώρα, ενώ αναφερόμενη στην περίπτωση διεξαγωγής εκλογών τον Απρίλιο τόνισε ότι "θα παραδώσουμε μια χώρα καθημαγμένη".
Κατηγόρησε επίσης "ορισμένους" από όσους μίλησαν, αλλά δεν τους κατονόμασε, ότι δεν μίλησαν με ειλικρίνεια και πρόσθεσε ότι η ειλικρίνεια έλειψε τα 2,5 χρόνια, μέχρι που "η κυβέρνησή μας κατέρρευσε". 

Αναφερόμενη στον Γ. Παπανδρέου, είπε ότι αναγνωρίζει ότι έδωσε την προσωπική του μάχη. Όμως, πρόσθεσε τη μάχη τη χάσαμε από την προεκλογική περίοδο. Και επέκρινε τον κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία του Κινήματος γνώριζε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά θέλησε να κρύψει την πραγματικότητα. 

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση πορεύθηκε χωρίς πυξίδα και άρχισε τους πειραματισμούς με ερασιτεχνικό τρόπο. Παραλάβαμε πρόσθεσε, ένα διαλυμένο κράτος από τη ΝΔ και το αποτελειώσαμε. 

Η Β. Παπανδρέου δεν πείσθηκε από την εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν", τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με το open gov, υπήρξε ατιμωρησία και δεν πήγε κανένας στη φυλακή, έστω και "δικός μας".

Υπενθύμισε ότι υποστήριζε πως η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει αμέσως σε μείωση δαπανών και λήψη άμεσων μέτρων και επέκρινε τον κ. Παπανδρέου ότι, τότε, χαρακτήριζε συντηρητικές παρόμοιες απόψεις. 

Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για ερασιτεχνική άμυνα στις επιθέσεις των αγορών, αλλά αναγνώρισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας. Κριτική άσκησε και στο σύνολο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι οι ηγεσίες όλων των κομμάτων είναι κατώτερες των περιστάσεων.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα έγινε μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, "λόγω των δικών μας λαθών", και "είμαστε με την πλάτη στον τοίχο".

Αναφερόμενη στη στήριξη όλων των αποφάσεων από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι βουλευτές ψήφισαν, περίπου, υποχρεωτικά, "με το πιστόλι στον κρόταφο" και φέρουν το ασήκωτο βάρος αυτών των αποφάσεων.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι "με το ναι σώσαμε τη χώρα", προσθέτοντας ότι το όχι θα έφερνε την καταστροφή.

Τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά τόνισε ότι αυτή θα φέρει νέα δάκρυα και νέο αίμα για την κοινωνία, και επανέλαβε ότι η άλλη λύση θα είναι καταστροφή. 

Προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ σκληρό για τους Έλληνες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα είναι πολύ σκληροί με το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα ποια ηγεσία θα έχει. Γι αυτό πρόσθεσε "πρέπει να ξαναφτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ από την αρχή.

Ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει σκληρή αυτοκριτική, για τον τρόπο που άσκησε την εξουσία, για το ότι, όπως υποστήριξε, μια μικρή ομάδα στελεχών έπαιρνε τις αποφάσεις και εμείς καλούμασταν να τις ψηφίσουμε. 

Αυτοκριτική ζήτησε και για τον τρόπο που χειρίσθηκε το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας τον Ιούνιο, αλλά και το Νοέμβριο, αλλά και για την πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου