Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Στο 3,85% το επιτόκιο του PSI. Θετικό κλείσιμο οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Συνάντηση Παπαδήμου - Νταλάρα μετά το ραντεβού του με τους πολιτικούς αρχηγούς
Οι διαπραγματεύσεις για το PSI φαίνεται να φτάνουν σε θετική κατάληξη με επιτόκιο στο 3,85%. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, αναμένεται να γίνει  και νέα συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου,
με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.
Η καλή πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI θα αναλυθεί από τον πρωθυπουργό στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Τσαρλς Νταλάρα, ενώ στη συνάντηση αυτή ενδέχεται να παρευρεθεί και εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης της ευρωζώνης (EFSF).


Συνεχίζονται πάντως και σήμερα, Πέμπτη, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το IIF μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.


Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του IIF, επισημαίνεται ότι οι κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ δήλωσαν ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, ενώ τονιζόταν η ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.


Aνάλογη δήλωση για τη συνέχιση των επαφών την Πέμπτη έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Από την κυβέρνηση εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές που εκπροσωπεί το IIF.


Ο κ. Νταλάρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη στη Ζυρίχη, εν όψει του φόρουμ του Νταβός


Το χρονοδιάγραμμα είναι εκ των πραγμάτων ασφυκτικό, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup, όπου κυρίαρχο θέμα θα είναι το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα.


Άλλωστε, την Τετάρτη οι επικεφαλής του ΣΟΕ και του ΟΔΔΗΧ Γ. Ζανιάς και Π. Χριστοδούλου, οι οποίοι είναι στην Ουάσινγκτον, ήταν προγραμματισμένο να υποβάλουν επισήμως αίτημα στο ΔΣ του ΔΝΤ για τη νέα δανειακή σύμβαση.


Το θέμα που κυριάρχησε στις επαφές των τελευταίων ημερών ήταν (και) το ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα, καθώς την περασμένη Παρασκευή η πλευρά της τρόικας απαίτησε από το IIF επιτόκια κοντά στο 3% ή και χαμηλότερα σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ΔΝΤ (2%).


Από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών, δεν υπήρξε διάθεση υπαναχώρησης κάτω από το 5%.


Κρίσιμο ζήτημα είναι ακόμα η χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων, καθώς οι ιδιώτες ζητούσαν 20ετή ομόλογα, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά και την τρόικα που αντιπρότεινε 30ετή.


Τα νέα ομόλογα θα έχουν 30ετή διάρκεια. Το IIF ζητούσε αυξημένα επιτόκια μετά το 2020 ή να συνδεθεί το ύψος των επιτοκίων με το το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.


Στο PSI θα ενταχθούν όλα τα ομόλογα, δηλαδή και αυτά που λήγουν μετά το 2020.


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτιμάται ότι θα υπαρξει συμφωνία κοντά στο 4% κατά μέσο όρο και το κουπόνι θα αυξάνεται κλιμακωτά. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από το μέσο κουπόνι των ομολόγων που θα μπουν στο PSI (4,84%).


Σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, ο επικεφαλής του hedge fund Marathon Asset Management, Μπρους Ρίτσαρντς (που συμμετέχει στην επιτροπή των πιστωτών), εκτίμησε ότι θα κλείσει η συμφωνία της κυβέρνησης με το IIF.


Όπως είπε, η καθαρή παρούσα αξία (Net Present Value) μετά τη συμφωνία θα είναι 32 σεντς στο ευρώ, δηλαδή η ζημία θα ανέλθει στο 68%. Αυτό σημαίνει 30ετή ομόλογα με κουπόνι 4%, εφόσον έχουμε «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία και προεξόφληση σε μετρητά του 15% (το άλλο 35% θα είναι τα νέα ομόλογα).


Οι ρήτρες συλλογικής δράσης και η ΕΚΤ


Την ίδια ώρα, εντείνεται η φημολογία ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναδρομική εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης, προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα και να καταστεί εφικτός ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στους New York Times, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αν δεν υπάρξει 100% συμμετοχή στο PSI, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει υποχρεωτικό «κούρεμα».


«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό», είπε.


Το ποσοστό συμμετοχής δεν φαίνεται προς το παρόν να ξεπερνά το 70%. Έτσι, λοιπόν, αν η Ελλάδα θέλει να μειώσει το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και να επιτύχει συμμετοχή 100%, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αναδρομική εισαγωγή και σε δεύτερη φάση την εφαρμογή των CAC's.


Η εισαγωγή των CAC's στα υφιστάμενα ομόλογα δεν πρόκειται να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS. Αυτό θα γίνει μόνο αν οι ρήτρες εφαρμοσθούν.


Με τις ρήτρες, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ομολογιούχων (σε ένα ποσοστό που θα καθορισθεί) να επιβάλει τους όρους της αναδιάρθρωσης και στη μειοψηφία.


Έτσι, θα ξεπεράσει το πρόβλημα των hedge funds και άλλων κερδοσκοπικών κεφαλαίων που διακρατούν τα ομόλογα τους, δεν συμμετείχαν στην εθελοντική διαδικασία και απειλούν να τινάξουν στον αέρα το PSI.


Υπολογίζεται ότι από τα 206 δισ. ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες, περί τα 70-80 δισ. ευρώ ανήκουν σε ανεξάρτητους επενδυτές, δηλαδή κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds και φυσικά πρόσωπα. Οι θέσεις των hedge funds εκτιμώνται στα 15-20 δισ. ευρώ.


Ερωτηματικό παραμένει αν έχουν κτίσει ισχυρή θέση στο ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου.


Άλλο ένα κρίσιμο θέμα είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα» του χρέους. Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα -ονομαστικής- αξίας 45-60 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία αγόρασε με έκπτωση 20%-30%.


Καθώς η ευρωτράπεζα αρνείται να συμμετάσχει στο PSI, «αφού είναι ένα πρόγραμμα που αφορά τον ιδιωτικό τομέα», θα μπορούσε να παραχωρήσει στην τιμή κτήσης τα ομόλογα της στον EFSF, ώστε ο ευρωμηχανισμός να τα δώσει με τη σειρά του στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας.


Σε δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times την Τετάρτη, τονιζόταν «ο κίνδυνος της χρεοκοπίας» για την Ελλάδα και ότι «απομένουν μόνο 5 ημέρες» για να κλείσει η συμφωνία.


Η εφημερίδα κάνει αναφορά στις ρήτρες συλλογικής δράσης, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θέλει να επιβάλει δια νόμου τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους" και ότι υπάρχουν «λίγες δυνατότητες αντίδρασης για όσους ζημιωθούν».


Ο ειδικός για θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, καθηγητής του Πανεπιστημίου Humboldt, Κρίστοφ Πάουλους, εκτιμά ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πολλές δυνατότητες να διεκδικήσουν τα χρήματά τους:


«Οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορώντας την Ελλάδα για απαλλοτρίωση», κάτι που θα διαρκούσε χρόνια σύμφωνα με το Γερμανό ειδικό. Άλλη οδός θα ήταν τα πολιτικά δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης των επενδυτών σε αυτά, θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να κατασχέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η Αθήνα μπορεί όμως να αντισταθεί με το επιχείρημα ότι αυτά είναι «απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους», σημειώνει.


Fitch: Προσωρινή χρεοκοπία


Η συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους θα οδηγήσει την Ελλάδα σε προσωρινή χρεοκοπία (temporary default) ανεξάρτητα από το μέγεθος του «κουρέματος», ανέφερε την Τετάρτη αναλυτής της Fitch, προσθέτοντας ότι οι όροι της συμφωνίας θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων.


«Θα αποτελέσει χρεοκοπία ανεξάρτητα από τις απώλειες στην καθαρή παρούσα αξία», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα, Πολ Ρόκινς.


«Όσον αφορά το κράτος της Ελλάδας, θα χαρακτηριστεί περιορισμένη χρεοκοπία», σημείωσε και προσέθεσε ότι «θα την αξιολογήσουμε κανονικά με χρεοκοπία και θα την διατηρήσουμε προσωρινά σε αυτήν την βαθμίδα, προτού τοποθετήσουμε τα νέο ομόλογα σε νέα αξιολόγηση που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα».


Σε ερώτηση για το αν το ύψος του «κουρέματος» θα επηρεάσει την αξιολόγηση των νέων ομολόγων, απάντησε ότι «μαζί με άλλους παράγοντες, οι νέες αξιολογήσεις μετά τη χρεοκοπία θα λαμβάνουν υπόψη τον χρόνο αποπληρωμής και την μείωση της καθαρής παρούσας αξίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου