Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Με κυρώσεις απειλείται η Ουγγαρία

Η Κομισιόν κίνησε χθες νομική διαδικασία εναντίον της Βουδαπέστης κατηγορώντας την για παραβιάσεις του νομικού πλαισίου της ΕΕ. Σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της χώρας Β. Όρμπαν στο ευρωκοινοβούλιο. 

Η ΕΕ θεωρεί ότι οι πρόσφατες συνταγματικές τροποποιήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, της αρχής προστασίας δεδομένων, καθώς και της δικαιοσύνης της χώρας. «Ελπίζαμε», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «ότι η Ουγγρική κυβέρνηση θα έκανε τις απαραίτητες αλλαγές για να διασφαλίσει το σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά αυτό δε συνέβη ως τώρα». Η επίτροπος της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε στο BBC ότι αναμένει άμεσες κινήσεις από τη Βουδαπέστη: «Όταν έλαβα τα πρώτα σχέδια αυτού του νόμου απέστειλα στην Ουγγαρία μία επιστολή με αυστηρές  προειδοποιήσεις ότι τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δυστυχώς αυτές οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν».

Πριν την ανακοίνωση της χθεσινής απόφασης της Κομισιόν ο νεοεκλεγείς χθες πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ήταν σαφής λέγοντας ότι «όποιος τραυματίζει τις αξίες που προβλέπει η χάρτα μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να περιμένει την αντίδρασή μας».
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ  τόνισε ότι «είναι αδύνατον να μείνει κανείς ουδέτερος ενώπιον του αυξανόμενου εθνικισμού και λαϊκισμού στην Ευρώπη». Σκληρή και άμεση κριτική άσκησε από την πλευρά της η συν-επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς λέγοντας ότι η απόκλιση της Ουγγαρίας από τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ πρέπει να αποτραπεί με κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών θεσμών και του νεοεκλεγέντος προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.Η ουγγρική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Ζόλταν Κόβατς εμφανίστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί: «Τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες ανακοινώσαμε ότι θα ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο διαχείρισης και αυτός προβλέπει ότι αν υπάρχει οποιοδήποτε εικασία ή αν διαπιστωθεί ότι κάποιο νομικό ζήτημα δεν ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τότε βεβαίως πρέπει να τροποποιηθεί».
Ο πρωθυπουργός Όρμπαν αναμένεται σήμερα να πάρει θέση για το ζήτημα ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου. Αν η ουγγρική κυβέρνηση δε συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές επιταγές απειλείται να οδηγηθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς και με χρηματικά πρόστιμα. Την ίδια ώρα η αμφιβολίες της ΕΚΤ για την ανεξαρτησία της ουγγρικής κεντρικής τράπεζας έχει ‘παγώσει’ τις διαπραγματεύσεις τις χώρας με την ΕΕ και ΔΝΤ για την καταβολή των πιστώσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Η δημιουργηθείσα κατάσταση φέρνει σε δύσκολη θέση τον Γιόζεφ Ντάουλ επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία ανήκουν και οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος FIDESZ του Βίκτορ Όρμπαν. Ο Ντάουλ απάντησε στην πίεση που δέχεται να αποκλείσει τους Ούγγρους ευρωβουλευτές από την ΚΟ του ΕΛΚ, λέγοντας ότι ο Βίκτορ Όρμπαν τον διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.
Reuters 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου