Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Το αποκορύφωμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας

Ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς είναι από χθες ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξασφαλίζοντας ήδη από τον πρώτο γύρο την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο καταγόμενος από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία γερμανός πολιτικός τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του ότι δεν θα περιοριστεί στο να εκπροσωπεί απλώς το ΕΚ προς τα έξω. Ένας από τους βασικούς του στόχους είναι να ενισχύσει το ρόλο του κοινοβουλίου έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

"Αξιότιμοι συνάδελφοι, δεν θα είμαι ένας βολικός πρόεδρος. Θα είμαι ένας πρόεδρος που θα διεκδικήσει με μαχητικότητα, εάν χρειαστεί, το σεβασμό της εκτελεστικής εξουσίας έναντι του κοινοβουλίου. Εκείνος που θα δώσει μάχες όταν θα διακυβεύονται τα συμφέροντα των πολιτών".


Ο Μ. Σουλτς συγκέντρωσε ευρεία πλειοψηφία και αναδείχθηκε πρόεδρος ήδη από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στη βάση παλαιότερης συμφωνία των δυο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ΕΚ. Ας σημειωθεί ότι ο τελευταίος Γερμανός που διετέλεσε πρόεδρος του ΕΚ ήταν ο Χανς Γκερντ Πέτερινγκ μεταξύ 2007 και 2009.

Πάντα μαχητικός

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής των Ευρωπαίων  Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι γνωστός για τις πολιτικές του αψιμαχίες και τη ρητορική του δεινότητα. Λόγω του συχνά προκλητικού του λόγου καλείται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης για να καταθέσει τις απόψεις του. Όντας μάλιστα συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές, είναι ένας από τους λίγους γερμανούς ευρωβουλευτές που είναι ευρύτερα γνωστοί στη Γερμανία.


Το 2003 η... αναγνωρισιμότητά του ξεπέρασε τα γερμανικά σύνορα. Απαντώντας στην έντονη κριτική που είχε δεχθεί νωρίτερα από τον Μάρτιν Σουλτς, ο Σίλβιο Μπρλουσκόνι προσκαλούσε τον Γερμανό πολιτικό να παίξει το ρόλο του επιτηρητή (κάπο) σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Η πολιτική σταδιοδρομία του Μ. Σουλτς είναι αξιοσημείωτη. Στα 19 του έγινε μέλος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. 10 χρόνια αργότερα θα διατελέσει δήμαρχος του Βούρζελεν, κοντά στο Άαχεν. Το 1994 εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 1999 στο προεδρείο του κόμματός του, ενώ από το 2004 είναι επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Το αξίωμα του προέδρου του ΕΚ είναι αναμφίβολα το αποκορύφωμα της έως τώρα πολιτικής σταδιοδρομίας του 56χρονου.   

Reuters 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου