Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Κ Γ. Παπαθανασίου Ποια έργα έχουν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για την αναβάθμιση της Δωρίδας


Ως γνωστόν η κατασκευή και αξιοποίηση της λίμνης του Μόρνου με σκοπό την υδροδότηση της Αττικής και άλλων περιοχών της Στερεάς Ελλάδος, δεν απέφερε κανένα αντισταθμιστικό όφελος στους κατοίκους της ορεινής Δωρίδος. 

Όσες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν απέβησαν άκαρπες. Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε κάθε καλόπιστο επισκέπτη της συγκεκριμένης περιοχής: Ερήμωση του Λιδορικίου (πρωτευούσης του Δήμου Δελφών) και των περιμετρικά της λίμνης χωριών, επενδυτική άπνοια σε αγροκτηνοτροφικές ή τουριστικές επιχειρήσεις, ανεργία και μετανάστευση των νέων κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδράνειας και κρατικής αδιαφορίας αποτελεί η πλήρης εγκατάλειψη του έργου κατασκευής γέφυρας στην τοποθεσία Στενό Μόρνου, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από τότε πού κατασκευάστηκε η λίμνη του Μόρνου. Ενώ οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και πληρώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας, τελικά από το 2003 αποφασίσθηκε η κατασκευή του και το έργο εντάχθηκε σε συγκεκριμένο κωδικό του ΥΠΕΧΩΔΕ με εγγραφή πίστωσης 8.230.430 ευρώ. Το έργο δεν δημοπρατήθηκε ποτέ. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΔΑΠ, καθώς και η έλλειψη σαφούς πολιτικής βούλησης να δημιουργηθούν στην περιοχή της λίμνης Μόρνου όλες εκείνες οι υποδομές πού θα άρουν την απομόνωση και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και πρόοδο της ορεινής Δωρίδας.
Κατόπιν των ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης:
Σε ποιες συγκεκριμένες και κοστολογημένες ενέργειες έχετε προβεί η προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές ανάπτυξης στην περιοχή της ορεινής Δωρίδας και ειδικότερα πέριξ της λίμνης του Μόρνου:
Αναφορικά με τη νέα χρονιά 2012 ποια έργα έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, πού θα επιτρέψουν την αναβάθμιση της ήδη ερημωμένης ορεινής Δωρίδας;
Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, προκειμένου να υπάρξουν αντισταθμιστικά ανταλλάγματα, ένεκα της κατασκευής της λίμνης του Μόρνου, από τη κυβέρνηση ή την ΕΥΔΑΠ, με τα οποία θα μπορέσει να ισοσκελιστεί η παροχή του φυσικού αγαθού του νερού προς τους κατοίκους της Αθήνας, αλλά και τους αγρότες περιοχών της Στερεάς Ελλάδος;
Τέλος, σε ποιες ενέργειες προγραμματίζετε να προβείτε, ώστε να υλοποιηθεί το έργο της γέφυρας στο Στενό λίμνης Μόρνου;
Κωνσταντίνος Γ. Παπαθανασίου
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος (Π.Ε. Φωκίδος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου