Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Θα κάνω τα πάντα για να χρεοκοπήσει η Ελλάδα..

Την πρόθεσή του να κάνει το παν ώστε η Βουλή της Σλοβακίας να μην επικυρώσει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του σώματος Richard Sulik. Το κόμμα του συμμετέχει στην συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού.
Σε συνέντευξή στην εφημερίδα DIE WELT, o πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας και αρχηγός του συγκυβερνώντας κόμματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη» Richard Sulik τονίζει ότι θα...αντιταχθεί στη συμμετοχή της χώρας του στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όπως είχε κάνει και στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας. 
Ο πρόεδρος της Βουλή της Σλοβακίας δηλώσει ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να μην περάσει στη Βουλή το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. 
«Χωρίς τις δικές μας 22 ψήφους δεν έχει πλειοψηφία η κυβέρνηση, και εμείς θα ψηφίσουμε όχι. Δεν πρόκειται να υπογράψω επιταγή πέντε ή δέκα εκατομμυρίων από τα ταμεία της Σλοβακίας για να συνεχίσουν οι Έλληνες να παίρνουν τετραπλάσιες συντάξεις από τους Σλοβάκους και οι Ιρλανδοί να διατηρούν τη φορολογία στο 12,5%».
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, ο Richard Sulik δίνει την δική του εκδοχή. «Αν γινόταν σεισμός στην Ελλάδα ή τσουνάμι είμαι ο πρώτος που θα έτρεχα να βοηθήσω και να δείξω την αλληλεγγύη μου, άλλα δεν πρόκειται για αλληλεγγύη όταν χρηματοδοτείς μια χώρα που χειρίστηκε ανεύθυνα τα οικονομικά της. Η Ελλάδα δημιουργούσε επί 30 χρόνια χρέη επί χρεών. Τώρα όμως το πάρτι τέλειωσε»..
πηγή DW

Σχόλιο
Είχαμε δικαιολογήσει σε κάποιο βαθμό την απόφαση της Σλοβακίας (Οι πλημμύρες, το έλλειμμα) , για αποχή της χώρας από το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, στη βάση ότι η Σλοβακία, η οποία από πέρσι ανήκει στη ζώνη του ευρώ και είχε ενταχθεί ως μέλος στην ΕΕ τον Μάιο του 2004, βρίσκεται από το 2004 σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ)

Η Ιβέτα Ραντιτσόβα, πρωθυπουργός του τετραμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, της Δημοκρατικής Χριστιανικής Ενωσης της Σλοβακίας, σαφώς έχει δίκαιο όταν έλεγε ότι με το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, θα διευρυνθεί το έλλειμμα της χώρας, ειδικότερα όταν από το 2004 η Σλοβακία, αναγκάστηκε να ακολουθήσει μια αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή και συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2013 .Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων απαίτησε αυστηρά μέτρα στην πλευρά των δαπανών,γεγονός που οδήγησε με μια επίμονα υψηλή διαρθρωτική ανεργία για τη χώρα (Έκθεση για τη σύγκλιση της ΕΚΤ, 2008, σελ 61)

Οι εθνικιστικές κορώνες όμως, για τετραπλάσιες συντάξεις στην Ελλάδα και  ανευθυνότητα στο χειρισμό των οικονομικών της, θα μπορούσαν να περισσεύουν καθώς δεν προσθέτουν τίποτα στην επιχειρηματολογία της Σλαβακίας και είναι θεωρήσεις μακρυά από πολιτικές Ευρωπαϊκής συνοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου