Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχεδιάζει να προσφύγει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ κατά της απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο επιδοτήσεις (για την απόκτηση το 2003 των μεταλλείων Κασσάνδρας) ύψους 15 εκατ. ευρώ. Το ποσό (θεωρείται επιδότηση από την Ε.Ε.) αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.


Η πώληση των μεταλλείων το 2003 από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός βρέθηκε -ύστερα από καταγγελία- στο μικροσκόπιο της Κομισιόν. Ωστόσο, κατά την εταιρεία, τα αποτελέσματα   πολυετούς έρευνας της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η μεταβίβαση των μεταλλείων είναι σύννομη.
Η απόφαση της ΕΕ
Η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ε.Ε.:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων. Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.

Κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας. Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα. Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου. Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.

Έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

Για τους ανωτέρω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει, μαζί με τους τόκους».

Ιστορικό

Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε καταγγελία βάσει της οποίας  από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. είχε οδηγηθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

«Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων. Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Για τα παραπάνω ζητήματα η Κομισιόν είχε ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κωλυσιέργησε να παράσχει τα ζητούμενα στοιχεία και γι’ αυτό η Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στην τότε κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Σύννομη η μεταβίβαση»

Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ -που ελέγχει κατά 5% την Ελληνικός Χρυσός (το υπόλοιπο 95% ελέγχεται από την European Goldfields)- δηλώνουν στο Capital.gr πως «η απόφαση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η παραχώρηση των μεταλλείων από το κράτος στην Ελληνικός Χρυσός είναι απολύτως νόμιμη. Η απαλλαγή της μεταβίβασης από την επιβολή φορολογίας προβλεπόταν από τη σύμβαση μεταβίβασης που κυρώθηκε με το Ν.3220/2004».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «τα μεταλλευτικά κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση άνευ τιμήματος. Η Ελληνικός Χρυσός κατέβαλε το 2003 στην TVX, 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους του καναδικού ομίλου, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει προσφυγή στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης (περιλαμβάνεται στο ν.3220/2004) το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στην TVX, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας (ακίνητα, οικόπεδα, αγροί κ.ο.κ.) περιήλθαν στην Ελληνικός Χρυσός.

H εν λόγω σύμβαση προβλέπει επίσης, ότι η Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3220/2004 για την ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας καθώς και την κατασκευή-λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας Χρυσού.

Αξία μεταλλείων

Ποια είναι όμως η αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της 10/12/2008 επικαλείται τις εκτιμήσεις διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες η αγοραία αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 408 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η Κομισιόν στη χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι «έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ». Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερα από τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία.

Όσον αφορά το ποσό των 408 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» είχε σημειώσει ότι «δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου