Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Το νέο ποινολόγιο για τους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

Δόθηκε στη δημοσιότητα η Υπουργική Απόφαση για την επιβολή προστίμων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στους εργοδότες όπου παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.
Με την απόφαση, που υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη στις 3/2/2011, θεσπίζεται η αναλογικότητα των ποινών και των κυρώσεων και η επιβολή των προστίμων στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε ο κάθε Επιθεωρητής Εργασίας να μην εισηγείται και επιβάλλει πρόστιμα με υποκειμενικά και εμπειρικά κριτήρια και επομένως λιγότερο αντικειμενικά.

Το νέο «ποινολόγιο» για προβλέπει πρόστιμα από 500 έως και 50.000 ευρώ τα οποία καθορίζονται με βάση ειδική μοριοδότηση συνδεδεμένη με το είδος της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται και το εάν ο εργοδότης είναι υπότροπος ή όχι.
Συγκεκριμένα τα πρόστιμα επιβάλλονται με την συνεκτίμηση τεσσάρων βασικών κριτηρίων και ενός υποκριτηρίου. Τα βασικά κριτήρια είναι ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση, η σοβαρότητα παράβασης η κατηγορία της επιχείρησης με βάση το Ν. 3850/2010, και το εάν η επιχείρηση είναι υπότροπη.
Υποτροπή της επιχείρησης νοείται α) η επιβολή στην ίδια επιχείρηση δύο (2) τουλάχιστον διοικητικών κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις μέσα σε μία τετραετία, η οποία ξεκινά από τη διενέργεια του ελέγχου, ή β) η έκδοση μίας (1) τουλάχιστον αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης που αφορά την τέλεση αξιόποινης πράξης για παρόμοια παράβαση. Τυχόν αλλαγή του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης δεν επηρεάζει την υποτροπή. Η υποτροπή προκύπτει και από το συνδυασμό των δύο παραπάνω περιπτώσεων, δηλαδή επιβολή μίας διοικητικής κύρωσης και έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.
-Αρχικώς καθορίζεται ένα βασικό ποσό προστίμου (ΒΠ), το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.
Για το χαρακτηρισμό του βαθμού συνεργασίας συνεκτιμώνται ιδίως η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση σε υποδείξεις – συστάσεις, ο βαθμός υπαιτιότητας (βαθμός ευθύνης) του εργοδότη, η παρεμπόδιση του έργου του Επιθεωρητή κατά τη διενέργεια του ελέγχου, η μη χορήγηση στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου