Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Θανάσης Μπουραντάς: "Η ειλικρίνεια και οι καθαρές σχέσεις λύνουν προβλήματα"

Απάντηση δίνει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς στον δημοσιογράφο, Γιώργο Παλαμιώτη με ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποιεί και αναφέρεται στις σχέσεις του με τον Περιφερειάρχη Στ.Ελλάδας, τα προβλήματα της Εύβοιας και την προώθηση λύσης τους και την περιφερειακή συγκρότηση.

Αγαπητέ Γιώργο
Ενημερώθηκα για την επιστολή σου και θεωρώ αναγκαίο να αναφερθώ σε μερικά θέματα, γιατί όπως φαίνεται, ούτε εσύ, ούτε και κάποιοι άλλοι έχουν ξεφύγει από τα προβλήματα του παρελθόντος.
Όταν δημοσιοποιήθηκε το δελτίο τύπου, δεν γνώριζα τις απόψεις σου για την επιστολή μου προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά αυτό πλέον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Θέλω όμως να σου πω, ότι αν και δεν έχω σχέση με τη δημοσιογραφία, έχω τη γνώμη ότι οι δημοσιογράφοι γενικά κρατούν κάποιες αποστάσεις από τα θέματα και δεν ταυτίζονται με αυτά.
Εσύ, έχω τη γνώμη ότι έχεις ταυτιστεί με το συγκεκριμένο και αυτό ενδεχομένως να μη διευκολύνει την αναγκαία αντικειμενικότητα.
Από τα γραφόμενά σου προκύπτει ότι δεν έχεις πειστεί ότι το θέμα της περιφερειακής συγκρότησης, για την Στερεά Ελλάδα, έχει πάρει την οριστική του μορφή.
Είναι σαφές ότι ο Καλλικράτης έλυσε όλα αυτά τα προβλήματα και δεν είναι δυνατό, ούτε λογικό να επανέλθει.
Αυτό το θέμα επομένως έχει τελειώσει οριστικά. Γιαυτό πιστεύουμε ότι είναι λάθος να καλλιεργείται, ιδιαίτερα από μέσα ενημέρωσης, ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου για το μέλλον της Περιφέρειας, γιατί κατά τη γνώμη μας αποπροσανατολίζει από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, χωρίς να υπάρχει λόγος.
Στην εφημερίδα εμφανίζεται ως κυρίαρχο θέμα, ότι προβάλλονται από την πλευρά μου προεκλογικές συμφωνίες.
Απορώ για αυτή την «ανακάλυψη» και για την ευκολία με την οποία υιοθετήσατε κάτι που ούτε κατ’ ελάχιστο υπάρχει.
Με έμφαση τονίζω, πως τόσα χρόνια που συμμετέχω στις εκλογικές διαδικασίες, δεν δέχθηκα ποτέ να κάνω προεκλογικές συμφωνίες προσωπικού χαρακτήρα και πολύ περισσότερο τώρα δεν θα έκανα κάτι το οποίο μου προκαλεί απέχθεια.
Όταν στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι έχει ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης, αναφερόμαστε για μετά τις εκλογές.
Δεν νομίζω ότι είναι έγκλημα να ενημερωθεί, μετά τις εκλογές ο Περιφερειάρχης, να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους συμμετείχα σε αυτές τις εκλογές.
Επομένως, κατηγορηματικά ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει καμία προσωπική δέσμευση ούτε από τον Περιφερειάρχη, ούτε από κανέναν άλλο.
Υπάρχουν μόνο οι δεσμεύσεις όλων μας προς τους πολίτες της Περιφέρειας και αυτές θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε.
Σε κάποια σημεία μας κάνεις κριτική παρόμοια με αυτή του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και από αυτό φαίνεται ότι δεν έχεις λάβει υπόψη σου το σημείωμά μας προς αυτόν.
Γι’ αυτό σε παρακαλώ να το ξαναδιαβάσεις.
Άλλωστε για το τι έχουμε κάνει εγώ και οι συνεργάτες μου για τα μεγάλα προβλήματα στην Εύβοια απολογούμαστε κάθε μέρα στους πολίτες και φυσικά στις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις από τις οποίες οι τέσσερεις είχαν θετική έκβαση.
Πρέπει όμως να δώσω κάποιες απαντήσεις, κυρίως για το γεγονός ότι αναφερόμαστε στο οδικό δίκτυο, αλλά τελικά ζητάμε μόνο την παράκαμψη Χαλκίδας. Δεν είναι έτσι. Η έμφαση που δίνουμε σε αυτό το έργο προέρχεται από το γεγονός ότι είναι το μόνο που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ενίσχυση προσπελασιμότητας» του ΥΠΕΧΩΔΕ, σήμερα (ΥΠΟΜΕΔΙ), μετά τις κινητοποιήσεις που κάναμε, τα προηγούμενα χρόνια.
Άλλα έργα δυστυχώς δεν μπορούν να ενταχθούν 1) γιατί είμαστε στο στόχο ΙΙ και 2) διότι δεν υπάρχουν στην Εύβοια Διευρωπαϊκά Δίκτυα που χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα από τον στόχο που έχει υπαχθεί η περιοχή.
Γι’ αυτό επιμένουμε, ότι είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να υπάρχει αυτή η δυνατότητα να κατασκευαστεί δηλαδή μόνο η παράκαμψη Χαλκίδας από το ΕΣΠΑ και η πολιτεία να μη διαθέτει τις αναγκαίες πιστώσεις, τη στιγμή που σε 3-4 μήνες ολοκληρώνεται η μελέτη.
Πρέπει όμως να «απολογηθούμε» για τις όποιες ενέργειες κάναμε το προηγούμενο διάστημα με στόχο τη μη συμμετοχή μας στην Περιφέρεια Στερεάς.
Είναι αλήθεια ότι κάναμε κάποιες προσπάθειες να αποφύγουμε τις μεγάλες αποστάσεις, αφού η απόσταση από τη Χαλκίδα μέχρι τη Λαμία είναι 165 χιλ. και άλλα τόσα για την επιστροφή είναι συνολικά 330 χιλ. Δεν νομίζω ότι είναι λίγα, ενώ το μεγάλο κέντρο, η Αθήνα, απέχει μόνο 65 χιλ. (130 συνολικά). Αν υπάρχει άλλη έδρα Περιφέρειας που να απέχει τόσο πολύ από έδρα Νομού θα θέλαμε να το μάθουμε.
Αν δούμε και ορισμένες ακόμα αποστάσεις περιοχών της Εύβοιας από την έδρα της Περιφέρειας θα διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση είναι δραματική.
Η Κύμη απέχει 257χιλ. x 2 = 514 χιλ., η Σκύρος εκτός από τα 514χιλ. πρέπει να προσθέσουμε και 4 ακόμα ώρες (2+2) για τη θαλάσσια διαδρομή.
Η Κάρυστος, απέχει 291χιλ. x 2 = 582χιλ. και η Αμυγδαλιά (Κάβο Ντόρο) απέχει 358x2= 716 χιλ.
Πρέπει επομένως να μας αναγνωριστεί, ότι είχαμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να προσπαθήσουμε εκείνη την περίοδο να αποφύγουμε τις τόσο μεγάλες αποστάσεις, γιατί άλλο πρόβλημα, ούτε είχαμε, ούτε έχουμε.
Επομένως για εμάς το πρόβλημα της συμμετοχής στην Περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, όπως προαναφέραμε, έχει λήξει οριστικά, παρά την όποια ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν κυρίως οι πολίτες των μακρινών περιοχών.
Αυτό που θα προσπαθήσουμε, από εδώ και πέρα είναι να βρεθούν οι τρόποι να μειωθούν οι μετακινήσεις των πολιτών όσο αυτό είναι δυνατό.
Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι δεν χρησιμοποιώ κάποια ειδική τεχνική, να γράφω για να προβάλλω και να προωθώ τα διάφορα προβλήματα, όπως αναφέρεις.
Οδηγός είναι η κοινή λογική, η ανάγκη να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα και κυρίως η ειλικρίνεια και οι καθαρές σχέσεις.
Με αυτές τις προϋποθέσεις μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες για λάθη και τριβές και δεν χρειάζεται να ψάχνει κανείς ούτε μεθόδους ούτε ειδικές τεχνικές.
Με εκτίμηση
Θανάσης Μπουραντάς
Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου